V√©gre egy igazi vil√°gszenz√°ci√≥, hiszen vombat eleve elv√©tve l√°that√≥ √°llatkertben, √©s m√©g ritk√°bb, hogy sz√ľlj√∂n is. Eur√≥p√°ban sz√°z √©v alatt sz√ľlettt 10 p√©ld√°ny, abb√≥l nyolc a cukiersz√©nyes-nagyhatalom N√©metorsz√°gban. De Molly, a budapesti csupaszorr√ļ vombat m√°r az ersz√©ny√©ben hordja a valamikor a t√©len megsz√ľletett gyermek√©t.

Fotó: Matt Jones

A c√≠m√ľnk teh√°t √ļgy lenne pontos, hogy m√°r a t√©len megsz√ľletett, de most l√°tt√°k meg elŇĎsz√∂r, csak az t√ļl hossz√ļ lett volna.

Advertisement

Fotó: Will Keightley

A vombat tényleg nagy ritkaság, a világon manapság pont annyi állatkertben látni, ahányban óriáspandát.

Advertisement

Fotó: Greg D'Arcy

A sz√ľlet√©s pontos idŇĎpontlj√°t az√©rt nem tudni, mert a vombat, hasonl√≥an a t√∂bbi ersz√©nyeshez, nem kac√©rkodik Ger√©b √Āgnessel √©s nem hangos sikolyokkal nyom ki egy j√≥ nagy szŇĎr√∂s k√∂lyk√∂t a csal√°di √°gyra, hanem titokban sz√ľl meg egy kis embri√≥t, aki √°tm√°szik az ersz√©nybe √©s ott n√∂vekszik tov√°bb. Az √°pol√≥k a m√ļlt h√©t √≥ta p√°rszor m√°r megpillantott√°k a k√∂ly√∂k kil√≥g√≥ alkatr√©szeit, de kij√∂nni m√©g egyszer sem j√∂tt ki, √©s lefot√≥zni sem siker√ľlt, √≠gy a posztban l√°that√≥ √∂sszes k√©p csak rekonstrukci√≥. Az √Āllatkert fot√≥p√°ly√°zatot is hirdetett, aki elŇĎsz√∂r le tudja vaku n√©lk√ľl fot√≥zni a kikandik√°l√≥ k√∂lyk√∂t, bel√©pŇĎt nyerhet.

Advertisement

A k√∂ly√∂k, akinek a kor√°t hat h√≥naposra becs√ľlik, most k√°b√© arasznyi hossz√ļ √©s egykil√≥s lehet. A k√∂vetkezŇĎ hetekben egyre t√∂bbet fog kikalandozni az ersz√©nybŇĎl, amit csak kilenc h√≥napos kor√°ban hagy el v√©glegesen. Ha kim√©sz az √Āllatkertbe, a kisdedet az anyja l√°ba k√∂z√∂tt keresd, mert a vombatnak ott van az ersz√©nye, a kicsi √≠gy h√°trafel√© n√©z. Ez az√©rt van, mert a vombat f√∂ld alatt √©l, √≠gy a kicsi am√ļgy el√©g vaksi szeme √©s sz√°ja azonnal letelemenne f√∂lddel, ha elŇĎre n√©zne, mint egy kis ke

update: a v√©g√©rŇĎl lemaradt, hogy "nguru."