Végre egy igazi világszenzáció, hiszen vombat eleve elvétve látható állatkertben, és még ritkább, hogy szüljön is. Európában száz év alatt születtt 10 példány, abból nyolc a cukierszényes-nagyhatalom Németországban. De Molly, a budapesti csupaszorrú vombat már az erszényében hordja a valamikor a télen megszületett gyermekét.

Fotó: Matt Jones

A címünk tehát úgy lenne pontos, hogy már a télen megszületett, de most látták meg először, csak az túl hosszú lett volna.

Advertisement

Fotó: Will Keightley

A vombat tényleg nagy ritkaság, a világon manapság pont annyi állatkertben látni, ahányban óriáspandát.

Advertisement

Fotó: Greg D'Arcy

A születés pontos időpontlját azért nem tudni, mert a vombat, hasonlóan a többi erszényeshez, nem kacérkodik Geréb Ágnessel és nem hangos sikolyokkal nyom ki egy jó nagy szőrös kölyköt a családi ágyra, hanem titokban szül meg egy kis embriót, aki átmászik az erszénybe és ott növekszik tovább. Az ápolók a múlt hét óta párszor már megpillantották a kölyök kilógó alkatrészeit, de kijönni még egyszer sem jött ki, és lefotózni sem sikerült, így a posztban látható összes kép csak rekonstrukció. Az Állatkert fotópályázatot is hirdetett, aki először le tudja vaku nélkül fotózni a kikandikáló kölyköt, belépőt nyerhet.

A kölyök, akinek a korát hat hónaposra becsülik, most kábé arasznyi hosszú és egykilós lehet. A következő hetekben egyre többet fog kikalandozni az erszényből, amit csak kilenc hónapos korában hagy el véglegesen. Ha kimész az Állatkertbe, a kisdedet az anyja lába között keresd, mert a vombatnak ott van az erszénye, a kicsi így hátrafelé néz. Ez azért van, mert a vombat föld alatt él, így a kicsi amúgy elég vaksi szeme és szája azonnal letelemenne földdel, ha előre nézne, mint egy kis ke

Advertisement

update: a végéről lemaradt, hogy "nguru."