N√©pszerŇĪek a turist√°k k√∂r√©ben a j√°t√©kok, amikor p√°r ezer forint√©rt bez√°rnak egy csapatot egy szob√°ba, √©s egy √≥r√°juk van, hogy mindenf√©le fejt√∂rŇĎk seg√≠ts√©g√©vel kijussanak onnan.

A szob√°k √°ltal√°ban valamilyen tematika szerint vannak kialak√≠tva, az √≥kori Egyiptomt√≥l az Alice Csodaorsz√°gbanon kereszt√ľl az elmegy√≥gyint√©zetig minden van.

M√©g 2011-ben a Parapark volt az elsŇĎ ilyen hely, azt√°n a siker hat√°s√°ra egyre t√∂bb hasonl√≥ ny√≠lt Budapesten ‚Äď a BBC szerint k√∂r√ľlbel√ľl hatvan lehet most. A lepukkant b√©rh√°zakban viszonylag olcs√≥n lehet pinc√©ket b√©relni, amik remek√ľl megfelelnek a j√°t√©kokhoz. Enged√©lyt szerezni sem bonyolult dolog, √ļgyhogy a sz√≠nvonalasabb termek mellett megjelentek azok a helyek is, ahol ink√°bb a profiton van a hangs√ļly, a fejt√∂rŇĎk kev√©sb√© j√≥k.

Advertisement

Kov√°cs Zolt√°n, a Trap j√°t√©kmestere szerint a fejt√∂rŇĎk megold√°s√°hoz nincs sz√ľks√©g k√ľl√∂n√∂sebb tud√°sra, b√°r enn√©l a r√©szn√©l a cikk kit√©r arra, hogy a magyarok mintha jobban √©rten√©nek az ilyenekhez. Felemlegetik Houdinit, a Rubik-kock√°t, a sok magyar sakkbajnokot √©s Nobel-d√≠jast, √©s m√©g arra is kit√©rnek, hogy a magyar oktat√°s megk√∂veteli a j√°rtass√°got a f√∂ldrajzban, a fizik√°ban √©s a sz√°mtanban.

Az√©rt a dolog nem teljesen magyar tal√°lm√°ny, eml√©kszem, a k√©tezres √©vek k√∂zep√©n rengeteg hasonl√≥ j√°t√©kot toltunk az interneten a bar√°taimmal, a b√©na gyŇĪjtŇĎoldalak tele voltak a room escape gamesnek nevezett mŇĪfaj darabjaival. Gyurkovics Attila, a Parapark alap√≠t√≥ja is felemlegeti a sz√°m√≠t√≥g√©pes j√°t√©kokat, b√°r ŇĎ a hidden object mŇĪfajr√≥l besz√©l ‚Äď ezekben egy zs√ļfolt k√©pernyŇĎn kell megtal√°lni mindenf√©le t√°rgyakat.

Advertisement

Madame Fate ‚Äď hidden objects game, az egyetlen amivel j√°tszottam

Mindenesetre a kiszabadul√≥s j√°t√©kok egyre nagyobb n√©pszerŇĪs√©gre tesznek szert, m√°r k√ľlf√∂ldi nagyv√°rosokban is megjelentek az ilyen szob√°k, ezeket gyakran a magyar elŇĎd√∂k inspir√°lt√°k, sŇĎt, a Trap p√©ld√°ul nemzetk√∂zi franchise-h√°l√≥zatot is ki√©p√≠tett.