Budapesti kiszabadulós játékokról írt nagycikket a BBC

Népszerűek a turisták körében a játékok, amikor pár ezer forintért bezárnak egy csapatot egy szobába, és egy órájuk van, hogy mindenféle fejtörők segítségével kijussanak onnan.

Advertisement

A szobák általában valamilyen tematika szerint vannak kialakítva, az ókori Egyiptomtól az Alice Csodaországbanon keresztül az elmegyógyintézetig minden van.

Még 2011-ben a Parapark volt az első ilyen hely, aztán a siker hatására egyre több hasonló nyílt Budapesten – a BBC szerint körülbelül hatvan lehet most. A lepukkant bérházakban viszonylag olcsón lehet pincéket bérelni, amik remekül megfelelnek a játékokhoz. Engedélyt szerezni sem bonyolult dolog, úgyhogy a színvonalasabb termek mellett megjelentek azok a helyek is, ahol inkább a profiton van a hangsúly, a fejtörők kevésbé jók.

Kovács Zoltán, a Trap játékmestere szerint a fejtörők megoldásához nincs szükség különösebb tudásra, bár ennél a résznél a cikk kitér arra, hogy a magyarok mintha jobban értenének az ilyenekhez. Felemlegetik Houdinit, a Rubik-kockát, a sok magyar sakkbajnokot és Nobel-díjast, és még arra is kitérnek, hogy a magyar oktatás megköveteli a jártasságot a földrajzban, a fizikában és a számtanban.

Advertisement

Azért a dolog nem teljesen magyar találmány, emlékszem, a kétezres évek közepén rengeteg hasonló játékot toltunk az interneten a barátaimmal, a béna gyűjtőoldalak tele voltak a room escape gamesnek nevezett műfaj darabjaival. Gyurkovics Attila, a Parapark alapítója is felemlegeti a számítógépes játékokat, bár ő a hidden object műfajról beszél – ezekben egy zsúfolt képernyőn kell megtalálni mindenféle tárgyakat.

Advertisement

Madame Fate – hidden objects game, az egyetlen amivel játszottam

Mindenesetre a kiszabadulós játékok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, már külföldi nagyvárosokban is megjelentek az ilyen szobák, ezeket gyakran a magyar elődök inspirálták, sőt, a Trap például nemzetközi franchise-hálózatot is kiépített.

Share This Story