Ez a vasszörnyeteg menőbb a világ legmenőbb dinoszaurusz-szobrainál is. Egy hatalmas gép zabált bele a héten a Kossuth téri mélygarázs résfalába.

Mielőtt szívrohamot kapnátok, a résfal nem egy történelmi emlék, tavaly épült, és nem, nem azért kell belebontani, mert elrontottak valamit - az eredeti tervekben is ez szerepelt.

A résfal lényege ugyanis, hogy tartsa a munkagödör falát, amíg el nem készül a végleges falazat.

Advertisement

Aki ásott már gödröt homokozóba, az tudja, hogy egy bizonyos mélység után csak akkor nem omlik le a fal, ha elég lejtős. Van, ahol viszont baromi nagy gödörre van szükség, és mellette nincs elég hely lejtős falat ásni. Ilyen a Kossuth téri mélygarázs gödre (amely legutóbb ideiglenes tóvá alakulása kapcsán került a hírekbe).

Advertisement

A réstechnológia lényege, hogy a leendő gödör falának helyét kivágják, kiöntik betonnal és csak utána ássák ki magát a gödröt. Mintha egy pogácsaszaggatót szúrnál bele a vastag tésztába, s úgy emelnéd ki a közepét, hogy a szaggató fala véd az összecsúszástól. (A technológiáról itt beszélnek bővebben.)

Amikor kész a szerkezet át kell ütni helyenként, hogy be is lehessen menni a garázsba. Ez jelen esetben nem csak a lejáratot jelenti, de azokat a helyeket is, amelyeken keresztül a látogatók bemehetnek majd a látogatóközpontba a Parlament alá. Ezt a munkát végzi ez a szörnyű gép, amelyről szokás szerint Wachsler Tamás, a SIP vezetője csinált nagyon ütős fotókat.

Advertisement

Simán lehetnének jelenetek egy sci-fiből.

Advertisement

Még több fotó Wachsler Tamás Flickr-oldalán.