A m√©lyrehat√≥ vizsg√°lat lez√°rult√°ig tilos a progressz√≠v ad√≥kulcs haszn√°lata, mert tisztess√©gtelen versenyelŇĎnyt teremthet bizonyos v√°llalatoknak, foglalt √°ll√°st az Eur√≥pai Bizotts√°g. Br√ľsszelig √©rt a magyar m√©diah√°bor√ļ szele!

Br√ľsszel a vizsg√°lattal azt akarja kider√≠teni, hogy a rekl√°mad√≥ hat√°lyos szab√°lyoz√°sa √∂sszhangban √°ll-e az √°llami t√°mogat√°sra vonatkoz√≥ uni√≥s szab√°lyokkal. A korm√°ny egy√©bk√©nt m√°r tervezi a rekl√°mad√≥ jelenlegi szab√°lyainak m√≥dos√≠t√°s√°t. L√°z√°r J√°nos, m√°rcius 3-√°n utalt r√°, hogy a jelenlegi s√°vos helyett egykulcsos ad√≥ bevezet√©s√©t szorgalmazza, de akkor a konkr√©t javaslat m√©g nem k√©sz√ľlt el.

L√°z√°r eml√©keztetett arra, hogy az EB k√©t fŇĎigazgat√≥s√°ga ‚Äď ad√≥- √©s versenyjogi ‚Äď is elj√°r√°st folytat Magyarorsz√°ggal szemben a rekl√°mad√≥ miatt, ez√©rt van sz√ľks√©g a m√≥dos√≠t√°sra, de most a Bizotts√°g komolyabbat l√©pett.√© Margrethe Vestager versenyjogi biztos a bizotts√°g k√∂zlem√©ny√©nek tan√ļs√°ga szerint √ľdv√∂zli a m√≥dos√≠t√°si sz√°nd√©kot, √©s azt √≠g√©ri, hogy a r√©szletes vizsg√°lat a rekl√°mad√≥ jelenlegi √©s m√≥dos√≠tott v√°ltozat√°ra egyar√°nt tekintettel lesz.

A bizotts√°g k√∂zlem√©nye arra utal, hogy Br√ľsszel azt kifog√°solja, hogy a 0-t√≥l 50 sz√°zal√©kig terjedŇĎ ad√≥kulcsok nem a nyeres√©get, hanem a rekl√°mbev√©teleket terhelik. A bizotts√°g szerint √≠gy a kisebb bev√©telŇĪ v√°llalatok m√©g bev√©tel√ľkh√∂z viszony√≠tva is jelentŇĎsen kisebb ad√≥terhet viselnek a nagyobb c√©gekn√©l, m√≠g ha a nyeres√©gre vetn√©k ki az ad√≥t, az indokolhat√≥ lenne azzal, hogy a j√∂vedelmezŇĎbb v√°llalatok nagyobb terhet is elviselhetnek.

A bizotts√°g emellett azt is k√©ts√©gbe vonja, hogy √∂sszhangban lenne az √°llami t√°mogat√°si szab√°lyokkal a t√∂rv√©nynek az a rendelkez√©se, amely lehetŇĎv√© teszi az elhat√°rolt vesztes√©geknek az ad√≥k√∂teles rekl√°mbev√©telekbŇĎl t√∂rt√©nŇĎ levon√°s√°t. A br√ľsszeli test√ľlet vil√°goss√° teszi: nem k√©rdŇĎjelezi meg Magyarorsz√°g jog√°t arra, hogy rekl√°mad√≥t szabjon ki, illetve hogy meg√°llap√≠tsa annak ad√≥kulcsait, de azt garant√°lni akarja, hogy az ad√≥k ne biztos√≠tsanak szelekt√≠v elŇĎnyt bizonyos v√°llalatoknak versenyt√°rsaikkal szemben.

Advertisement

A bizotts√°g azt is vizsg√°lja, hogy a szab√°lyoz√°s nem ir√°nyul-e kifejezetten a k√ľlf√∂ld√∂n bejegyzett c√©gek ellen, mert ha √≠gy van, az a leteleped√©si szabads√°ggal is ellent√©tes lehet.

(via MTI)