This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Brit tudósok: a bőrrák és az olcsó nyaralás összefügg

Illustration for article titled Brit tudósok: a bőrrák és az olcsó nyaralás összefügg

Ez egyáltalán nem vicc: a bőrrákkal küzdő brit nyugdíjasok számának növekedéséért részben tényleg az 1960-as években megszaporodott olcsó, szervezett nyaralások a felelősek. Erre vonatkozó adatait a Cancer Research UK rákkutató intézet hozta most nyilvánosságra.

Advertisement

A szervezet szerint a mostani nyugdíjasok közül sokan nem tudhatták annak idején, hogy miként óvják bőrüket. Évente mintegy 5700 65 éven felüli embernél állapítanak meg bőrrákot a szigetországban, míg az 1970-es évek közepén ugyanez a szám mindössze 600 volt.

5700 vs. 600!

Évente nagyjából 13 300 embernél diagnosztizálnak melanómát Nagy-Britanniában, ugyancsak évente 2100-an halnak bele a betegségbe. A bőrrákos esetek száma minden korosztályban növekszik, de a legélesebb emelkedés a 65 éven felüliek körében figyelhető meg.

Advertisement

A 69 éves Sue Deansnél először 2000-ben, majd 2007-ben diagnosztizáltak bőrrákot. Ő idézte fel, hogy annak idején a szervezett nyaralások megfizethetővé váltak, és az ember szinte minden évben mehetett külföldre. Az asszony ezt mondta a BBC Newsnak:

Nem hiszem, hogy akkoriban annyira köztudott lett volna, hogy a túl sok napozás milyen mértékben növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Én pedig imádtam a napot, és az évek során bizony párszor leégtem.

Advertisement

Richard Marais, a Cancer Research UK munkatársa szerint aggasztó látni, hogy a melanóma előfordulásának gyakorisága gyors ütemben és minden korosztály esetében növekszik. Úgyhogy fontos, hogy az emberek – nemcsak a britek! – figyeljék a bőrüket, és forduljanak orvoshoz, ha változást észlelnek az anyajegyeiken vagy bárhol. Az a durva, hogy már az is növelheti a melanoma malignum kialakulásának kockázatát, ha az ember kétévente egyszer leég.

Odahaza ugyanolyan könnyen leéghet az ember, mint vakáció közben, ezért fontos, hogy időnként árnyékba vonuljunk, pólót és sapkát viseljünk, hogy megóvjuk a bőrünket, és rendszeresen bekenjük magunkat jó minőségű naptejjel!

Advertisement

[via MTI, BBC]

Share This Story

Get our newsletter