Azt mondják, nem Lázár János újabb agresszív levele, hanem a magyar kormány szerződésszegése miatt. Ha a kormány tovább keménykedik, több tízmilliárd forintnyi ingyen pénzt veszíthetünk el totál értelmetlenül.

Advertisement

A norvég nagykövetség weboldalára kitett közleményből derül ki, hogy a norvégok felfüggesztették a Magyarországnak szánt kifizetéseket.

Norvégia a saját pénzéből három év alatt 40 milliárdot ad magyarországi fejlesztésekre. Lázár János a választások után két nappal azon kezdett hőbörögni, hogy a civil szervezeteknek szánt pénzeket egy szerinte az LMP-hez kötődő szervezet osztja szét, és kivételesen durva hangú levelezést kezdett az adományozókkal, annak érdekében, hogy a norvégok kormányfüggetlen civileknek szánt pénzét is a magyar kormány oszthassa szét.

Advertisement

A keménykedés - amellett, hogy elképesztően civilizálatlan képet sugároz Magyarországról - a létező legnagyobb öntökönszúrás. Az összesen kábé negyven milliárdos összegnek ugyanis csak a nagyjából egytizede megy a civileknek a kormányfüggetlen szervezeten keresztül, a kilencven százalékát viszont eddig is a magyar állam oszthatta szét különböző fejlesztésekre. Vagyis Lázár 36 millárdor kockáztat 4 kedvéért.

A norvégok közleménye szerint mégsem Lázár levelei okozták a csap elzárását, hanem az, hogy Magyarország az eddig is a kormányzat által kiosztott összegek menedzselését január elsejével önhatalmúlag bízta rá egy új állami szereplőre, anélkül hogy arról - a szerződésnek megfelelően - megállapodott volna az adományozóval.

Advertisement

A szöveg azzal a felénk nyújtott olajággal fejeződik be, hogy ha a magyar kormány mégis hajlandó lenne tárgyalni és megállapodni, akkor a tervezett összegeket változatlanul hajlandók kifizetni.

Share This Story

Get our newsletter