Azt mondj√°k, nem L√°z√°r J√°nos √ļjabb agressz√≠v levele, hanem a magyar korm√°ny szerzŇĎd√©sszeg√©se miatt. Ha a korm√°ny tov√°bb kem√©nykedik, t√∂bb t√≠zmilli√°rd forintnyi ingyen p√©nzt vesz√≠thet√ľnk el tot√°l √©rtelmetlen√ľl.

A norv√©g nagyk√∂vets√©g weboldal√°ra kitett k√∂zlem√©nybŇĎl der√ľl ki, hogy a norv√©gok felf√ľggesztett√©k a Magyarorsz√°gnak sz√°nt kifizet√©seket.

Norv√©gia a saj√°t p√©nz√©bŇĎl h√°rom √©v alatt 40 milli√°rdot ad magyarorsz√°gi fejleszt√©sekre. L√°z√°r J√°nos a v√°laszt√°sok ut√°n k√©t nappal azon kezdett hŇĎb√∂r√∂gni, hogy a civil szervezeteknek sz√°nt p√©nzeket egy szerinte az LMP-hez k√∂tŇĎdŇĎ szervezet osztja sz√©t, √©s kiv√©telesen durva hang√ļ levelez√©st kezdett az adom√°nyoz√≥kkal, annak √©rdek√©ben, hogy a norv√©gok korm√°nyf√ľggetlen civileknek sz√°nt p√©nz√©t is a magyar korm√°ny oszthassa sz√©t.

A kem√©nyked√©s - amellett, hogy elk√©pesztŇĎen civiliz√°latlan k√©pet sug√°roz Magyarorsz√°gr√≥l - a l√©tezŇĎ legnagyobb √∂nt√∂k√∂nsz√ļr√°s. Az √∂sszesen k√°b√© negyven milli√°rdos √∂sszegnek ugyanis csak a nagyj√°b√≥l egytizede megy a civileknek a korm√°nyf√ľggetlen szervezeten kereszt√ľl, a kilencven sz√°zal√©k√°t viszont eddig is a magyar √°llam oszthatta sz√©t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ fejleszt√©sekre. Vagyis L√°z√°r 36 mill√°rdor kock√°ztat 4 kedv√©√©rt.

A norv√©gok k√∂zlem√©nye szerint m√©gsem L√°z√°r levelei okozt√°k a csap elz√°r√°s√°t, hanem az, hogy Magyarorsz√°g az eddig is a korm√°nyzat √°ltal kiosztott √∂sszegek menedzsel√©s√©t janu√°r elsej√©vel √∂nhatalm√ļlag b√≠zta r√° egy √ļj √°llami szereplŇĎre, an√©lk√ľl hogy arr√≥l - a szerzŇĎd√©snek megfelelŇĎen - meg√°llapodott volna az adom√°nyoz√≥val.

Advertisement

A sz√∂veg azzal a fel√©nk ny√ļjtott olaj√°ggal fejezŇĎdik be, hogy ha a magyar korm√°ny m√©gis hajland√≥ lenne t√°rgyalni √©s meg√°llapodni, akkor a tervezett √∂sszegeket v√°ltozatlanul hajland√≥k kifizetni.