A 444 megszerzett egy levelet, amiből kiderül, az EU-nak nem tetszik a magyar pénzosztási rendszer, ezért teljesen elzárták a pénzcsapot.

Advertisement

Lázár János életének talán legnagyobb blamája, hogy sikerült úgy átszerveznie az EU fejlesztési pénzeit kezelő rendszert, hogy az EU most a 444 tudomása szerint minden kifizetést leállított. Magyari kolléga szerint nem túlzás azt mondani, hogy ezermilliárd forint EU-pénz felhasználása került veszélybe. Ez két teljes négyes metrónyi összeg.

Advertisement

A dolog leegyszerűsítve azért történhetett meg, mert az EU-pénzosztást tavaly a kezébe kapó Lázár - akinek a feladata a folyamatok gyorsítása lett volna - átalakította az egész intézményrendszert. Ez azért volt igen kockázatos, mert benne volt a pakliban, hogy ez ne tessen Brüsszelnek, és ha nem tetszik nekik, akkor lehetőségük van befagyasztani az átutalásokat. Ezzel most éltek is. A kérdéses összeg az előző EU-költségvetési ciklusban Magyarszágnak megítélt, de 2015-ig még felvehető pénz volt.

A helyzet igazán durva, hiszen a magyar gazdaság 2008-ban annyira megbénult - és azóta sem tért magához a kormánypropaganda ellenére - hogy az összes állami és magánberuházás 95 százalékát az EU finanszírozza. Igen, az az EU, amit folyamatosan gyaláz a kizárólag belőle élő magyar kormány.

Advertisement

update: A hvg.hu - a 444-gyel szemben - úgy tudja, hogy a levél nem azt jelenti, hogy befagyasztották a pénzeket. A kormány állítólag mindjárt megnyilatkozik az ügyben.

update 2.: Nem tudta jól a hvg.hu, maga Zsigó Fidesz-szóvivő erősítette meg, hogy átmenetileg igaz lehet a 444 híre.

Share This Story

Get our newsletter