√Člet√©nek 81. √©v√©ben meghalt Horn Gyula volt minisztereln√∂k - t√°j√©koztatta a korm√°ny az MTI-t.

A szocialista politikus 1994 √©s 1998 k√∂z√∂tt volt korm√°nyfŇĎ. InnentŇĎl MTI √©letrajz:

Horn Gyula, 1932. j√ļlius 5-√©n sz√ľletett Budapesten.

1948-ban a dolgoz√≥k esti iskol√°j√°n szak√©retts√©gi vizsg√°t tett. Ezt k√∂vetŇĎen a Szovjetuni√≥ban v√©gzett felsŇĎfok√ļ tanulm√°nyokat. 1954-ben a Rosztovi K√∂zgazdas√°gi √©s P√©nz√ľgyi FŇĎiskol√°n szerzett diplom√°t, 1970-ben elv√©gezte a Magyar Szocialista Munk√°sp√°rt (MSZMP) Politikai FŇĎiskol√°j√°t is. 1977-ben elnyerte a k√∂zgazdas√°gtudom√°ny kandid√°tusa c√≠met.

1954-1959-ig a P√©nz√ľgyminiszt√©riumban dolgozott fŇĎelŇĎad√≥k√©nt.

1956. okt√≥ber-novemberben nemzetŇĎr volt, majd 1956 december√©tŇĎl 1957 j√ļnius√°ig az MSZMP KB felk√©r√©s√©re a karhatalmi ŇĎrszolg√°latn√°l volt √°llom√°nyban.

A K√ľl√ľgyminiszt√©riumban 1959-ben a szovjet oszt√°lyon attas√© rangban kezdett dolgozni. Bulg√°riai, jugoszl√°viai k√ľlszolg√°lata alatt nagyk√∂vets√©gi titk√°ri, k√©sŇĎbb tan√°csosi rangban tev√©kenykedett.

Advertisement

Horn Gyula Hillary Clintont fogadja a Parlamentben 1996-ban. Fotó: AP Images

1969-tŇĎl kezdŇĎdŇĎen 16 √©ven kereszt√ľl az MSZMP KB K√ľl√ľgyi oszt√°ly√°n dolgozott. Politikai munkat√°rs, konzult√°ns, oszt√°lyvezetŇĎ-helyettes, majd egy √©vig oszt√°lyvezetŇĎ volt. 1985-ben ker√ľlt vissza a k√ľl√ľgyi t√°rc√°hoz, n√©gy √©vig volt k√ľl√ľgyminiszt√©riumi √°llamtitk√°r, mik√∂zben 1987-88-ban tagja volt a Minisztertan√°cs Nemzetk√∂zi Gazdas√°gi Kapcsolatok Bizotts√°g√°nak is.

Advertisement


A nyolcvanas √©vek v√©g√©tŇĎl az MSZMP-n bel√ľli reformsz√°rny tagjak√©nt tartott√°k sz√°mon, a k√ľlkapcsolatokr√≥l vallott √©s k√ľlf√∂ldi t√°rgyal√≥partnereivel folytatott megbesz√©l√©sein meg is fogalmazott n√©zetei nyom√°n az a v√©lem√©ny alakult ki r√≥la, hogy felk√©sz√ľlt, felvil√°gosult gyakorlati szakember.


1989 m√°jus√°t√≥l 1990 m√°jus√°ig a N√©meth-korm√°ny k√ľl√ľgyminisztere volt, nev√©hez fŇĪzŇĎd√∂tt a diplom√°ciai kapcsolatok felv√©tele D√©l-Kore√°val, Izraellel, a Vatik√°nnal √©s a D√©l-afrikai K√∂zt√°rsas√°ggal.

1989. j√ļnius 27-√©n ŇĎ volt az, aki osztr√°k koll√©g√°j√°val √ľnnep√©lyesen √°tv√°gta a vasf√ľgg√∂nynek nevezett mŇĪszaki hat√°rz√°r sz√∂gesdr√≥tj√°t, valamint bejelentette, hogy 1989. szeptember 11-tŇĎl a magyar hat√≥s√°gok √°tengedik a nyugati hat√°ron a N√©met Demokratikus K√∂zt√°rsas√°g (NDK) azon √°llampolg√°rait, akiket Ausztria v√≠zum n√©lk√ľl hajland√≥ fogadni. A hat√°r okt√≥ber 7-ig √°llt nyitva. A d√∂nt√©s bejelent√©sekor mintegy hatvanezer keletn√©met volt Magyarorsz√°gon. Ez a hat√°rnyit√°s jelentŇĎs l√©p√©snek bizonyult k√©sŇĎbb a n√©met √ļjraegyes√≠t√©s folyamat√°ban.

Advertisement

ElŇĎk√©sz√≠tette √©s 1990 m√°rcius√°ban ŇĎ √≠rta al√° a magyar-szovjet csapatkivon√°si meg√°llapod√°st. M√°r ebben az idŇĎszakban felvetette Magyarorsz√°g lehets√©ges NATO-tags√°g√°nak t√©m√°j√°t, illetve az Eur√≥pai Uni√≥hoz val√≥ t√°vlati csatlakoz√°s k√©rd√©s√©t.

Horn Gyula, akkor m√©g k√ľl√ľgyminiszterk√©nt 1989. j√ļnius 27-√©n √°tv√°gja a vasf√ľgg√∂nyt Sopronn√°l. (Fot√≥: AP Images)

Advertisement

1954-56 k√∂z√∂tt a Magyar Dolgoz√≥k P√°rtja, 1956-1989-ig az MSZMP tagja volt. 1985-89-ig az MSZMP KB, 1988-89-ig az MSZMP Politikai Int√©zŇĎ Bizotts√°ga tagjak√©nt is tev√©kenykedett.

1989 okt√≥ber√©ben egyike volt a Magyar Szocialista P√°rt (MSZP) alap√≠t√≥inak. 1989 okt√≥ber√©tŇĎl tagja az MSZP Orsz√°gos Eln√∂ks√©g√©nek, 1990 m√°jus√°t√≥l 1998 szeptember√©ig a p√°rt eln√∂ke volt.

1990-tŇĎl 2010-ig volt tagja az Orsz√°ggyŇĪl√©snek, 2007 szeptembere √≥ta azonban, betegs√©ge miatt, nem vett r√©szt a parlament munk√°j√°ban. 1990 m√°jus√°t√≥l 1993. janu√°ri lemond√°s√°ig az Orsz√°ggyŇĪl√©s k√ľl√ľgyi bizotts√°g√°nak eln√∂ki tiszt√©t is ell√°tta.

Advertisement

1994. j√ļlius 15-√©n - mint a v√°laszt√°sokon gyŇĎztes p√°rt vezetŇĎj√©t - az Orsz√°ggyŇĪl√©s minisztereln√∂kk√© v√°lasztotta, s e tiszts√©get 1998. j√ļlius 6-ig l√°tta el. Az ŇĎ korm√°nya fogadta el √©s hajtotta v√©gre a gazdas√°g szan√°l√°sa √©rdek√©ben az akkori p√©nz√ľgyminiszterrŇĎl elnevezett Bokros-csomagot, amely hozz√°j√°rult ahhoz, hogy Magyarorsz√°g elker√ľlte a fenyegetŇĎ p√©nz√ľgyi csŇĎd√∂t √©s az orsz√°g gazdas√°ga viszonylag r√∂vid idŇĎn bel√ľl n√∂veked√©si p√°ly√°ra √°llt. Az ellenz√©k akkor is, k√©sŇĎbb is azzal b√≠r√°lta a csomagot, hogy a magyar t√°rsadalomnak indokolatlanul magas √°rat kellett fizetnie a gazdas√°gi korrekci√≥√©rt.

1998-ban az MSZP elvesztette a orsz√°ggyŇĪl√©si v√°laszt√°sokat, ŇĎ az orsz√°gos lista vezetŇĎjek√©nt szerzett ism√©t orsz√°ggyŇĪl√©si mand√°tumot. A v√°laszt√°si veres√©get k√∂vetŇĎen 1998 szeptember√©ben, az MSZP VI. kongresszus√°n lemondott p√°rteln√∂ki tiszt√©rŇĎl.

1990-1995 között, öt éven át volt tagja a Svéd Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) Igazgató Tanácsának. 1996-tól 2003-ig a Szocialista Internacionálé alelnökeként tevékenykedett.

Advertisement

A szocialista p√°rt √©l√©rŇĎl val√≥ t√°voz√°sa nem jelentette azt, hogy visszavonult volna a belpolitik√°b√≥l. P√°rtf√≥rumok rendszeres elŇĎad√≥ja volt orsz√°gszerte √©s volt minisztereln√∂kk√©nt is gyakorta hallatta v√©lem√©ny√©t a magyar belpolitikai helyzetrŇĎl.

Medgyessy P√©ter minisztereln√∂k 2002-ben az eur√≥pai uni√≥s √ľgyekben illet√©kes k√ľl√∂nmegb√≠zottj√°nak nevezte ki ŇĎt. A 2004-es eur√≥pai parlamenti v√°laszt√°sok sor√°n az MSZP list√°j√°nak 2. hely√©n szerepelt, de m√°r a szavaz√°st megelŇĎzŇĎen bejelentette, hogy mag√°t a k√©pviselŇĎs√©get nem v√°llalja.

Advertisement

II. János Pál pápa és Horn Gyula a Vatikánban, 1996-ban (Fotó: AP Images)

√Člet√©rŇĎl k√©t k√∂nyvben, az 1991-ben kiadott C√∂l√∂p√∂kben, majd az 1999-ben megjelent Azok a kilencvenes √©vek c√≠mŇĪben vallott.

K√ľlpolitikai munk√°ss√°g√°nak elismer√©sek√©nt 1990-ben a n√©met Stresemann T√°rsas√°g arany√©remmel t√ľntette ki, s szint√©n 1990-ben az eur√≥pai egyes√ľl√©s √©rdek√©ben kifejtett tev√©kenys√©g√©√©rt elnyerte a nemzetk√∂zi K√°roly-d√≠jat. A n√©met √ļjraegyes√≠t√©s elŇĎseg√≠t√©s√©√©rt 1991-ben Solingen az √Čles Penge-d√≠jat, 1992-ben Bonn v√°rosa a n√©met szabadkŇĎmŇĪvesek humanit√°rius nagyd√≠j√°t adom√°nyozta sz√°m√°ra.

Advertisement

A n√©met ARD telev√≠zi√≥ 26. Arany Eur√≥pa-d√≠jainak 1994. v√©gi √°tad√°s√°n politikai k√ľl√∂nd√≠jat kapott az egykori Kelet-Nyugat-Eur√≥pa k√∂z√∂tt l√©vŇĎ vasf√ľgg√∂ny lebont√°s√°ban v√°llalt szerep√©√©rt. 1995-ben Kassel v√°ros√°ban a Prizma polg√°ri d√≠jat vehette √°t a n√©met egys√©g megteremt√©se √©rdek√©ben v√°llalt szolg√°latai√©rt.

Munk√°ss√°g√°t sz√°mos tov√°bbi d√≠jjal, kit√ľntet√©ssel ismert√©k el, t√∂bbek k√∂z√∂tt 2005-ben a bajororsz√°gi Memmingenben Szabads√°g-d√≠jjal t√ľntett√©k ki a n√©met √ļjraegyes√≠t√©sben j√°tszott szerep√©√©rt. Ugyanebben az √©vben megkapta a Nagy Arany √Črdemrend a Szalaggal az Osztr√°k K√∂zt√°rsas√°g Szolg√°lat√°√©rt kit√ľntet√©st.

via MTI

Címlapkép: Asztalos T. Zoltán/AP Images