This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Bréking: József Attila visszakerült a Kossuth térre

Illustration for article titled Bréking: József Attila visszakerült a Kossuth térre

Ezzel véget érhet a Fidesz-korszak eddigi legértelmetlenebb hisztije. Vagy újra fellángolhat a vita.

Advertisement

Maga Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője posztolt ki egy fasza fotósorozatot József Attila és a kabátja visszahelyezéséről a Flickr-jére. Nemcsak a józsefattilás képeket érdemes megnézni a friss termésből, Wachsler jó fotókat csinált a Kossuth téri Wellisch-palota (a mai KIM-épület) acél fedélszékéről is, csak tovább kell lapozni hozzájuk.

Illustration for article titled Bréking: József Attila visszakerült a Kossuth térre
Advertisement

Bizarr belegondolni, hogy micsoda indulatokat váltott ki, amikor kiderült, hogy Marton László amúgy erősen szirupos szobrát 10 méterrel arrébb fogják tenni a Kossuth tér átalakítása miatt. Olyan szenvedélyes volt a tiltakozás, mintha a kormány szoborrombolásra készült volna, vagy mondjuk arra, hogy beolvasszák József Attilát, hogy a megolvadt testéből öntsék ki Kövér László 50 méter magas szobrának a bajszát.

Balla D. Károly annak idején például így fogalmazott az általa szervezett virtuális titakozó élőlánc felhívásában:

A magam módján ezúton internetes akció keretében indítom el tiltakozásomat az ellen, hogy a több mint 30 esztendeje „a rakodópart alsó kövén” békésen üldögélő kedves költőmet valamely idióta politikai felforgatótevékenység keretében méltó helyéről elmozdítsák.

Advertisement

Egy olyan terv ellen tiltakozott ezzel, ami a szobrot csak közelebb vitte volna a rakodópart alsó kövéhez, hiszen a giccsesen megformált bronzköltő eddig nem ott, hanem egy álkövön ült a Parlament déli kapuja előtti parkrészen, miközben a valódi rakpart ott húzódott előtte, pár méterrel lejjebb.

Nagyjából azon a részen, ahol 1980 óta József Attila üldögélt, Zala György egyik elpusztult főművét, Andrássy Gyula rekonstruált lovasszobrát állítják fel, ami eredetileg itt állt, 1906-tól a második világháború végéig. Andrássyt a komcsik Rákosi alatt beolvasztották és anyagát a városligeti Sztálin-szoborhoz használták fel, amit 1956 október 23-án a mámoros tömeg ledöntött és megcsonkított. A szobor újrateremtése és visszahelyezése végképp nem a Horthy-rendszer valamiféle cseles apoteózisa, hiába sulykoltak ilyesmit a tiltakozók, hiszen eleve jóval a Horthy-korszak előtt, a Monarchia virágkorában állították fel. És Andrássy Gyula gróf a magyar történelem utolsó virágzó időszakának egyik vezéralakja volt, minden szempontból pozitív, sikeres figura, nagyformátumú politikus, és nem mellesleg a korszak egyik európai hírű, még Párizsban is elismert, sőt sztárnak számító férfiszépsége.

Advertisement
Illustration for article titled Bréking: József Attila visszakerült a Kossuth térre

Andrássy szobrának újraöntése sokkal inkább szép gesztus, jobb szoborról van szó, József Attila emlékművét viszont a komonisták tették oda, művészileg gyenge alkotás, ráadásul sokkal adekvátabb helyre került. Minden ok megvan tehát arra, hogy újra kitörjön a háborgás miatta.

Advertisement

[via urbanista]

Share This Story

Get our newsletter