Illustration for article titled ​Bréking! Felgöngyöltük Mesterházy Attila Tumblr-es képhamisítási ügyét (frissítve)

Manipulált fotót tett közzé a Facebookon Németh rezsibiztos vagyonbevallásáról! A Németh-hez közelálló online lap tombol, az MSZP-elnök bocsánatot kért! Egy sztori, ahol mindenki hülye, és nem tudják használni a Google keresőjét.

Advertisement

Képhamisítási ügybe keveredett Mesterházy Attila egy Tumblr-grafika miatt, egy MSZP-s kommentelő ráadásul egy jó nagy hazugsággal a Cinket is bele akarta keverni, miközben a csepel.info online lap tombolva okirathamisítást és feljelentést emleget. Soha ilyen jó évkezdetet! Az alábbi sztori plasztikusan mutatja meg, hogy tényleg milyen pitiáner, sőt gyakorlatilag nemlétező ügyekben tusakodnak a magyar politika szereplői.

Az eszement MSZP-ellenességéről és a maga módján szórakoztató stílusáról ismert csepel.info robbantotta hétfőn a hírt, hogy Mesterházy pártelnök még tavaly december 10-én egy hamisított képet posztolt a Facebookjára Németh Szilárd rezsibiztos vagyonbevallásáról.

Advertisement
Illustration for article titled ​Bréking! Felgöngyöltük Mesterházy Attila Tumblr-es képhamisítási ügyét (frissítve)

És a kép mellett egy cinkes link szerepelt Mesterházynál! December 6-én ugyanis posztoltam egyet az Indexen lehozott, egészen fantasztikus Németh-interjúról, Ilyen buta szovjet ember nincs is címmel.

Advertisement

A kép a csepel.info szerint abban az értelemben hamis, hogy Németh vagyonbevallásának egy részlete látható rajta, és a rubrikák közül az egyik nem szerepel rajta, egész pontosan az a), b), és c) után nem a d), hanem az e) következik. A fideszes harci újság szerint azért, hogy nevetségessé tegyék és befeketítsék Némethet, mármint azzal, hogy miközben viszonylag kis kertes házról nyilatkozott az Indexnek, igazából 539 négyzetméteres az ingatlanja. A d) pontból ugyanis kiderült volna, hogy az 539 négyzetméter az a kert mérete, nem maga a ház ekkora.

Advertisement

Ha valaki nem ismerné a csepel.infót, ezt írtam róla korában:

Ortodox nézet, hogy a pártsajtó sose lehet fogyasztható termék: a kommunisták végvonaglásának idején nagy rajongói voltunk a csepel.info című helyi hírblognak, ami - ha ez fizikailag és mentálisan lehetséges - még a Helyi Téma nevű rettenetes nyomtatott pártközlönynél is fideszesebb volt, viszont egész jó (=büdös) ügyeket piszkáltak meg egész ügyesen. No és a blogműfajba bőven belefért a parodisztikus elfogultság is. Bár a csepel.info impresszumában szemérmesen azt írják, hogy a "híroldalt egy kis baráti társaság szerkeszti", az oldal egyik legfontosabb szerzője Ábel Attila ellenzéki fideszes önkormányzati képviselő volt.

Advertisement

Ábel Attila azóta a kerületi Fidesz-szervezet elnöke és alpolgármester lett. És ma reggel egy nekem írt csetüzenetben gyakorlatilag bocsánatkérésre szólította fel a Cinket, amiért Mesterházy tőlünk vette volna át a hamis képet. Csakhogy abban a december eleji Cink-posztban, amelyiknek a linkjét a pártelnök kiposztolta, nem volt semmilyen kép. Se ez, se más. És persze ki sem vettünk belőle képet. Ez sem Ábelt nem zavarta abban, hogy ránk gyanakodjon, sem egy nyilvánvalóan MSZP-közeli kommentelőt abban, hogy odaírja, percekkel korábban még látta a grafikát a posztunkban, mi pedig azóta eltüntettük. Ez nettó hazugság volt, amivel vicces találkozni, ha az ember tudja az igazságot.

Sőt, az admin nevű felhasználó, aki szinte 100 százalék, hogy maga Ábel Attila, délelőtt ezt kommentelte a saját posztja alá:

Hát… eltűnik minden, ahogy kiderül, hogy nem csak hazudnak, de rendőrségi feljelentést is tettek miattuk… Sem Mesterházy sem a Cink nem kért még írásban bocsánatot. A Cink sehogy, még szóban sem. Az Együtt-PM helyi szardobáló blogja közben megint olyat idézett a polgármestertől, aminek az ellenkezőjét mondta. Az ilyesmit csak az idő gyógyítja. A Csepelinfoplusz eltűnt, a Csepel újság eltűnt, a Csepelen.hu eltűnt: egy kis tombolás után minden balliberális oldal eltűnik, ahogy a rendőrség nyomot fog, vagy kiderül, hogy loptak.

Advertisement

Izzott a levegő, Mesterházy Attila közben telefonon bocsánatot kért Némethtől, és a stábjára hivatkozott, akik nem elég gondosan vettek át egy nekik beküldött képet. Hát tényleg nem voltak gondosak, Klág kollégával nekünk ugyanis pár percbe telt megoldani a rettenetes bűnügyet.

Én mondjuk halványan emlékeztem, hogy a képet mintha a Tumblr-en láttam volna annak idején, de az ügyet egyetlen Google Image Search keresés oldotta meg. Ami kidobta egy nagy online grafikus népművész kedvencem, Részeg Bróker decemberi Tumblr-posztját. Szóval innen eredt a kép, amit valaki elküldött a szocialistáknak. Akik, ha rutinból visszaellenőrzik, hogy honnan származhat, azonnal látták volna, hogy Részeg Bróker azt írta mellé az eredeti bejegyzésben, hogy

Advertisement

(gondolom a kerttel együtt 539)

Vagyis eszében sem volt hamisítani. Megkérdeztem tőle levélben, hogy a vagyonbevallás fotója honnan származik, és hogy megváltoztatta-e, mire ezt válaszolta:

helló! a parlament.hu-ról screenshotoltam, de a d) rublikát én szedtem ki belőle, mert a posztomhoz nem annyira volt releváns.

Advertisement

A d) rublika amúgy igazából eléggé releváns, mert az teszi teljesen egyértelművé, hogy tényleg a telek mérete ekkora, nem a házé. De ebből az egészből csak az derül ki, hogy Részeg Brókernek egyszerűen fogalma sincs a telekméretekről, és azt hitte, hogy 539 az tök nagy, pedig nem is, az egy átlagos építési telek mérete.

Hát ez volt a félelmetes ügy: Mesterházynak olyan béna az internetes stábja, hogy a legalapvetőbb lépéseket sem tették meg egy ismeretlen képet látva, ami elkalmasnak tűnt egy kis online szemétkedésre, ami oda vezetett, hogy a főnöknek bocsánatot kellett kérnie egy fideszestől, egy kommer júzer és egy fideszes politikus meg minket vádolt hamisítással.

Advertisement

update:

Hát ez még annál is viccesebb, mint gondoltam, Részeg Bróker ugyanisnagyhirtelen leszedte az eredeti posztját a Tumblr-ról! Nem baj, reblogokban látszik persze továbbra is.

Share This Story

Get our newsletter