Varga Mihály szivárogtatott: egyetlen számot árult el a nemzetgazdasági miniszter egy konferencián, de aki megértette, beleremegett. Nem adóemelés jön, a kiadásokat csökkentik. Néhány év alatt 1700 milliárddal.

A miniszter felsz√≥lal√°s√°nak k√©t l√©nyegi pontja volt, eszerint fokozatosan cs√∂kkenteni kell ‚Äď a GDP ar√°ny√°ban 45 sz√°zal√©kra ‚Äď az √°llamh√°ztart√°s kiad√°si oldal√°t, valamint szŇĪk√≠teni az √ļjraeloszt√°s m√©rt√©k√©t.

EbbŇĎl az elsŇĎ hall√°sra esetleg jelent√©ktelennek tŇĪnŇĎ bejelent√©sbŇĎl, amit Varga Mih√°ly a Napi Gazdas√°g mai konferenci√°j√°n tett, az k√∂vetkezik, hogy a korm√°ny a GDP-ar√°nyos √°llami √ļjraeloszt√°st ‚Äď vagyis hogy az √°llam a bev√©teleinek h√°ny sz√°zal√©k√°t k√∂lti el ‚Äď az idei 50,6 sz√°zal√©kr√≥l 5,6 sz√°zal√©kkal 45 sz√°zal√©kra akarja cs√∂kkenteni. Ez √∂sszesen durv√°n 1700 milli√°rd forintos megszor√≠t√°st jelent.

Nem egyetlen l√©p√©sben ‚Äď ez gyakorlatilag k√©ptelens√©g lenne ‚Äď, hanem t√∂bb √©v alatt. (Az √∂sszehasonl√≠t√°s v√©gett: a manaps√°g √∂rd√∂ginek lefestett Bokros-csomag k√©t √©v alatt 5 sz√°zal√©kos cs√∂kkent√©st jelentett.) Ha Varga a t√∂bb l√©p√©ssel a mostani v√°laszt√°si ciklus 3 h√°tral√©vŇĎ √©v√©vel sz√°molt, ez akkor is √©vi t√∂bb mint 500 milli√°rdos √°llami kiad√°scs√∂kkent√©st jelent.

Jól érzékelteti a méreteket, hogy a sokat átkozott giga stadionépítési program összesen 130 milliárdos.

Advertisement

A bombát robbantó napi.hu megjegyzi:

Varga itt nem a hi√°ny cs√∂kkent√©s√©rŇĎl besz√©lt ‚Äď vagyis ad√≥emel√©sek val√≥sz√≠nŇĪleg kiz√°rva ‚Äď, hanem egyenesen a kiad√°sok cs√∂kkent√©s√©rŇĎl, ami a legink√°bb piacbar√°ti l√©p√©s.

Update: A nagy h√≠r hat√°s√°ra m√°r meg is sz√ľletett a Cink kedvenc korm√°nytagja, Bokros Mih√°ly!

Advertisement

Fotó: Kovács Attila/MTI