A Heti VĂĄlasz fƑszerkesztƑje minden hĂ©ten Ă­r vezĂ©rpublit az ĂșjsĂĄgba, ezĂșttal a szupertrĂĄgĂĄr szuperpĂ©ntek tanulsĂĄgaiban kellett neki elmĂ©lyĂŒlnie. Arra jutott, hogy ha a nagy ĂŒgyekben elsĂŒllyedƑ OrbĂĄn Viktor nem csinĂĄl ĂșjratervezĂ©st, a vĂ©gĂ©n rĂĄszakad a csillĂĄr a jobboldalra.

A cikkbƑl egyebek közt kiderĂŒl, hogy Simicska Lajos nagyvĂĄllalkozĂłt a felhĂĄborodĂĄs Ă©ppĂșgy hajtotta, mint a sĂ©rtettsĂ©g Ă©s a dĂŒh, Ă©s pontosan Ășgy reagĂĄlt a kormĂĄnyzati hĂŒlyesĂ©gekre – netadĂł, ĂștdĂ­j, drogteszt stb. –, mint az emberek ĂĄltalĂĄban, bĂĄr kifakadĂĄsa nem ismert hatĂĄrt. TĂșlcsordult poharĂĄba a reklĂĄmadĂł hirtelen ĂșjraszabĂĄsĂĄnak hĂ­re Ă©s legbelsƑbb bizalmasainak ĂĄrulĂĄskĂ©nt Ă©rtelmezett lelĂ©pĂ©se extasytablettĂĄt csĂșsztatott. A felindulĂĄs jogos volt, hiszen:

A reklĂĄmadĂł ĂĄtszabĂĄsa pedig nem annyira tĂșlzĂł mĂ©rtĂ©kĂ©vel hĂĄborĂ­totta fel SimicskĂĄt, mint inkĂĄbb koncepciĂłtlansĂĄgĂĄval, hĂĄnyavetisĂ©gĂ©vel. AmiĂ©rt a törvĂ©nyalkotĂł vĂ©gĂŒl is azokra sĂșjt le, akiket eredetileg kedvezmĂ©nyezettkĂ©nt hirdetett meg.

A kormĂĄnyzati hĂŒlyesĂ©gek egyĂ©bkĂ©nt abbĂłl fakadnak, hogy miközben a Miniszterelnök Úr nemzetközi szintre emelkedett a honi mindennapok ĂŒgyes-bajos dolgainak vilĂĄgĂĄbĂłl, a földi valĂłsĂĄgban senki sem maradt, aki kĂ©pes lenne ĂĄtvenni a szerepĂ©t Ă©s megbirkĂłzni a dolgokkal.

KormĂĄnyzati helyettesĂ­tĂ©se megoldatlan maradt. A hĂĄtrahagyott feladatok nagykabĂĄtja mindenkin lötyögött, mert nincs a Fidesznek mĂ©g egy olyan beĂĄgyazottsĂĄgĂș Ă©s elfogadottsĂĄgĂș vezetƑje, mint amilyen OrbĂĄn. A vĂĄlasztĂĄsok utĂĄnra is megtartott kormĂĄnyzati tudjuk, merjĂŒk, tesszĂŒk testtartĂĄs ĂŒres pĂłzzĂĄ silĂĄnyult. A sikeres vĂĄlsĂĄgkezelĂ©st a szĂ©lsebes kapkodĂĄs vĂĄltotta fel. Megannyi ellentmondĂĄst nem tƱrƑ elhatĂĄrozĂĄs torkollt visszavonulĂĄsba.

Úgyhogy baj van, nem is kicsi, de talĂĄn mĂ©g nincs kĂ©sƑ.

Innen Ășgy tƱnik fel, hogy elkelne a kormĂĄnyzati ĂșjratervezĂ©s. A taktikai kormĂĄnyzĂĄs stratĂ©giaira vĂĄltĂĄsa. És nem Ășjabb kampĂĄnyĂŒzemmĂłdba kapcsolĂĄsra lenne szĂŒksĂ©g, mert azzal csak a sƱrƱsödƑ problĂ©mahalmazt lehet eltakarni. Darab ideig. AztĂĄn Ășjabb bĂĄl köszöntene rĂĄnk, amelyen mĂĄr az asztalok is röppĂĄlyĂĄra indulhatnak, a bĂĄltermen kĂ­vĂŒl pedig megsokasodna a radikĂĄlis megoldĂĄst követelƑ tömeg.

Advertisement

HĂĄt ezek. BorĂłkai GĂĄbor, mint tudjĂĄtok, az elsƑ OrbĂĄn-kormĂĄny idejĂ©n nĂ©gy Ă©ven ĂĄt vitte a szĂłt, kĂ©sƑbb a HĂ­r Tv alapĂ­tĂł fƑnöke volt, de azt csak kĂ©t Ă©vig csinĂĄlta. A Heti VĂĄlaszt – ami egy ideje Nyerges Zsolt Simicska Lajos-partner Ă©s -ĂŒzlettĂĄrs Ă©rdekeltsĂ©ge – kb. tĂ­z Ă©ve fƑszerkeszti.