Megv√°lasztott√°k az im√©nt (p√©nteken) a bor√°szok bor√°sz√°t, Berecz Stephanie-t √©rte a megtiszteltet√©s. Berecz Stephanie a Kikelet Pince egyik fele (a m√°sik fele a f√©rje, Zsolt), √©s b√°r echte francia (a hord√≥t √ļgy mondja, aranyosan, hogy ord√≥), m√°r vagy h√ļsz √©ve a Tokaji borvid√©ken √©l √©s alkot. √Čs ez j√≥.

A Kikelet Pince kicsi √©s k√©zmŇĪves, Tarcalon tal√°lhat√≥, √©rtelemszerŇĪen kev√©s bort k√©sz√≠tenek benne n√©h√°ny hekt√°rnyi szŇĎlŇĎbŇĎl (friss √≠zŇĪ furmintokat √©s h√°rslevelŇĪket, gazdag √©s finom asz√ļkat), de a borbolond szubkult√ļr√°ban igencsak szeretik √©s tisztelik, ez√©rt is kapta meg Berecz Stephanie ezt a d√≠jat.

Ti egy√©bk√©nt hallottatok m√°r errŇĎl a bor√°szok bor√°sza dologr√≥l?

Nyolc √©ve kezdem√©nyezte R√≥kusfalvy P√°l, √©s eleinte, mŇĪvalkeszesk√©nt √©n is benne voltam a kurat√≥rium√°ban, de amikor felf√ľggesztettem a szeszblogol√°st egy idŇĎre, kil√©ptem onn√©t. A l√©nyege az lenne, hogy ne a b√°nat se tudja kik d√≠jazgassanak boldogot-boldogtalant, hanem maguk a bor√°szok. Most m√°r nincs is civil kurat√≥rium, a kor√°bbi bor√°szok bor√°sz√°k v√°lasztj√°k meg √©vente azt az √∂tven bor√°szt, akik maguk k√∂z√ľl emelik ki a legm√©lt√≥bbat.

Ez így elég korrekt, nem?

Az eddigi d√≠jazottak 2007-tŇĎl kezdve: Demeter Zolt√°n (Tokaj), LŇĎrincz Gy√∂rgy (Eger), Szepsy Istv√°n (Tokaj), L√©gli Ott√≥ (Balatonbogl√°r), Kal√≥ Imre (Eger), Gy√∂rgykov√°cs Imre (Soml√≥), Szentesi J√≥zsef (Buda√∂rs). Hozz√°juk j√∂tt nyolcadiknak Berecz Stephanie.

Advertisement

Szeml√©letesen √°br√°zolja a szubkultur√°lis bor√≠zl√©s v√°ltoz√°sait, hogy nincs k√∂zt√ľk direkt v√∂r√∂sboros termelŇĎ (b√°r a k√©t egri mellett m√°sok is csin√°lnak v√∂r√∂set is, de egyik√ľknek sem ez a fŇĎ profilja), √©s hogy milyen sz√©pen fel√ľl van reprezent√°lva a list√°ban Tokaj. Vill√°ny √©s Szeksz√°rd sehol, sebaj, gondolom, lesz elŇĎbb-ut√≥bb.

√Črdekes, hogy √©v bortermelŇĎje vonalon ford√≠tva t√∂rt√©nt minden, igaz, m√°sf√©l √©vtizeddel kor√°bban kezdŇĎd√∂tt a t√∂rt√©net. Az elsŇĎ h√©t d√≠jb√≥l n√©gyet vittek el vill√°nyiak, Tiff√°n Ed√©tŇĎl Gere Attil√°n √©s Polg√°r Zolt√°non √°t Bock J√≥zsefig, m√°s k√©rd√©s, hogy √∂t√∂dik ott sem √ľt√∂tte fel a fej√©t az√≥ta. A nagyobbaknak maradt az √©v pinc√©szete (olyan is van), a kisebbeknek semmi. Tokaj meg majd csak 2001-ben bukkant fel a list√°n, Szepsyvel.

Ha engem k√©rdeztek, nem is tudom, fontos-e ez a d√≠jaz√≥sdi. M√°rmint kultur√°lisan. M√ļltkor egy posztom alatt r√°m sz√≥lt egy ismerŇĎs√∂m, hogy t√©vedek, amikor azt gondolom, az √©v bortermelŇĎj√©nek semmi jelentŇĎs√©ge. El kellett ismernem, hogy igaza van, √ľzletileg legal√°bbis, annak a termelŇĎnek a forgalma rendre megugrik, akit megd√≠jaznak, pl√°ne, hogy a piedeszt√°lra emel√©s kar√°csony elŇĎtt zajlik.

Advertisement

De ehhez k√©pest √©n a magam r√©sz√©rŇĎl m√°r biztosan nem tudn√°m felsorolni az ut√≥bbi √©vek gyŇĎzteseit, pedig el√©gg√© benne vagyok/voltam ebben a vil√°gban, √©s az elsŇĎ t√≠zet √°lmomb√≥l felkeltve is elmormoln√°m. A bor√°szok bor√°szai legal√°bb megvannak, b√°r az is m√≥k√°s, hogy van d√≠jazott, akinek tudom√°som szerint m√©g soha nem volt bora forgalomban. Nem is akarja, hogy legyen.

Hogy mi ebbŇĎl a tanuls√°g? Hogy mire is akarok kilyukadni?

Maximum oda, hogy borvonalon is t√∂bb Magyarorsz√°g van egyn√©l. Elf√©rnek, v√©g√ľl is. Ha a vil√°got szeretn√©nk megh√≥d√≠tani a borunkkal, akkor ez gond lenne. Csakhogy ezt √ļgysem lehet. A vil√°g tele van szuper bororsz√°gok t√∂k√∂s term√©keivel, l√©nyegesen nagyobb mennyis√©gekkel. A magyar bort meg kell inni itthon, √©s k√©sz.

Advertisement

Megyek is, veszek valami Kikeletet. G√°ln√© Dignisz √Čv√°t√≥l (ŇĎ az √©v bortermelŇĎje aktu√°lisan ‚Äď ha nem ismeritek, nem gond, Szigetcs√©pen k√©sz√≠t ropog√≥s feh√©reket) √©pp a m√ļlt h√©ten toltam egy rajnai rizlinget, annak sem volt baja. Mondom, hogy elf√©rnek egym√°s mellett.

fotó: vinoport.hu