A fiatal magashegys√©gek egy√°ltal√°n nem csak √ļgy ott vannak: cs√ļcsaik √°sv√°nyok fut√≥szalagjai, kulcsszerepet j√°tszanak a f√∂ldi kl√≠ma stabiliz√°l√°s√°ban. Ha nem lenn√©nek, j√©gsivatag lenne a bolyg√≥. Ezt √°ll√≠tja egy lenyŇĪg√∂zŇĎ √ļj dolgozat a Nature-ben.

A Himal√°ja, az Alpok, a Szikl√°s-hegys√©g √©s az Andok fiatal hegycs√ļcsain kereszt√ľl rengeteg √°sv√°nyi anyag t√∂r a f√∂ldk√∂penybŇĎl a felsz√≠nre. Az egyik legfontosabb a kalcium. Az alk√°lif√∂ldf√©mek k√∂z√© tartoz√≥ elem elŇĎszeretettel reag√°l a l√©gk√∂ri sz√©n-dioxiddal, m√©szkŇĎk√©nt k√∂tve meg azt. A m√©szk√∂vet azt√°n lemossa az esŇĎ, a foly√≥k a tengerekbe hordj√°k, ahol les√ľllyed, √©s l√©nyeg√©ben √∂r√∂kk√© kiker√ľl a k√∂rforg√°sb√≥l.

Louis Derry, a New York √°llambeli Cornell Egyetem geok√©mikusa szerint ennek a folyamatnak r√©g ki kellett volna vonnia az √∂sszes sz√©n-dioxidot a l√©gk√∂rbŇĎl. B√°r a sz√©n-dioxidr√≥l manaps√°g ink√°bb a glob√°lis felmeleged√©s fŇĎ okak√©nt van sz√≥, a t√ļl kev√©s legal√°bb olyan rossz: n√©lk√ľle a F√∂ld siv√°r, az itt kialakult √©lettel √∂sszeegyeztethetetlen√ľl hideg bolyg√≥v√° alakulna. A kalcium √°ltal megk√∂t√∂tt sz√©n-dioxid fogy√°s√°t a vulk√°nkit√∂r√©sekkel a l√©gk√∂rbe ker√ľlŇĎ g√°z sem tudja p√≥tolni.

A m√°rcius 20-√°n megjelent, Sulphide oxidation and carbonate dissolution as a source of CO2 over geological timescales (Szulfidok oxid√°ci√≥ja √©s karbon√°tok old√≥d√°sa mint f√∂ldt√∂rt√©neti idŇĎl√©pt√©kŇĪ CO2-forr√°s) Nature-dolgozat szerint a megold√°st a bolondok aranya, azaz a pirit rejti, ami k√©miailag vas(II)-szulfid. Ezt is a fiatal magashegys√©gek hozz√°k a felsz√≠nre, a vas(II)-szulfid a l√©gk√∂ri oxig√©nnel √©rintkezve k√©n-dioxidd√° alakul, a k√©n-dioxid pedig k√©pes kiszabad√≠tani a sz√©n-dioxidot a kalcium √∂lel√©s√©bŇĎl, √©s visszaengedni a l√©gk√∂rbe. A folyamat eddig is ismert volt, de azt senki nem gondolta volna, hogy el√©g vas(II)-szulfid van ehhez a fiatal hegys√©gekben.

Ehhez Mark Torresnek, a dolgozat egyik szerzŇĎj√©nek a d√©l-amerikai tanulm√°ny√ļtja kellett. Az Andok cs√ļcsair√≥l lez√ļdul√≥ foly√≥kban rengeteg vas(II)-szulfidot tal√°ltak, ebbŇĎl extrapol√°lva arra jutottak, hogy a F√∂ld viszonylag kis ter√ľlet√©t bor√≠t√≥ fiatal magashegys√©gek a k√©n fŇĎ forr√°sai.

Advertisement

Az eg√©sz kutat√°s nagyon az elej√©n tart m√©g, Torres is azt mondja, hogy egy kicsi megvizsg√°lt ter√ľletbŇĎl maximum k√∂vetkeztetni lehet, √©s tov√°bbi kutat√°sokat ind√≠tani. De az biztos, hogy valami nagyon √©rdekesre bukkantak.

Fotó: Vittorio Sella