Miut√°n tegnap esti posztomban j√≥l leszedtem a keresztvizet Si√≥fok bolg√°r megfelelŇĎj√©rŇĎl, Napospartr√≥l (√©s ez√©rt meg is kaptam a magam√©t a hozz√°sz√≥l√°sokban, miszerint minek mentem oda, mire sz√°m√≠tottam stb.), fogadj√°tok szeretettel m√°rt√≠roms√°gom napos oldal√°t.

Tengerparti tart√≥zkod√°sunk egy hete alatt a k√∂vetkezŇĎ k√©ts√©gbevonhatatlanul pozit√≠v √©lm√©nyekkel gyarapodtam, amik nagyban enyh√≠tettek szenved√©seimen, √©s seg√≠tettek feldolgozni a traum√°t. √ćme a t√≠z legjobb bulg√°riai √©lm√©nyem. B√≠zom benne, hogy a j√∂vŇĎben lesz m√©g j√≥val t√∂bb ilyen.

St. Stephan-bazilika, Neszeb√°r

A 11. sz√°zadban kŇĎbŇĎl √©s t√©gl√°b√≥l √©p√ľlt h√°romhaj√≥s templom 16-18. sz√°zadi falfestm√©nyei, amik SzŇĪz M√°ria √©let√©t mutatj√°k be, igaz√°n lenyŇĪg√∂zŇĎek, csak√ļgy, mint a 16. sz√°zadban k√©sz√ľlt ikonoszt√°z √©s a 18. sz√°zadi sz√≥sz√©k. Neszeb√°r kis k√∂z√©pkori templomai √∂nmagukban feledtetik a baz√°ri hangulatot, ami az √≥v√°rost erŇĎsen jellemzi.

Advertisement

Advertisement

A neszebári strand kékesfehér homokja

Ami igaz√°b√≥l nem is homok, hanem apr√≥ra t√∂rdelt √©s g√∂mb√∂lyŇĪre kopott kagyl√≥h√©jdarabk√°k t√∂mkelege.

Advertisement

Kik√∂tŇĎk

Minden tengerparti telep√ľl√©s legizgalmasabb helyei a kik√∂tŇĎk, Bulg√°ri√°ban sincs ez m√°sk√©pp.

Advertisement

Advertisement

Neszebárból Szozopolba szárnyashajóval

A Bulgarian Hydrofoil Ltd. Kometa t√≠pus√ļ hordsz√°rnyas haj√≥ival √©lm√©ny utazni, fŇĎleg, ha az ember fog√©kony a technol√≥giai k√ľl√∂nlegess√©gekre. A hatvanas √©vekben kezdt√©k gy√°rtani a Szovjet√ļni√≥ban a Meteor sz√°rnyashaj√≥kat, ezek tengeri k√∂zleked√©sre alkalmas v√°ltozata volt a Kometa a nyolcvanas √©vekben. A haj√≥ nagyj√°b√≥l 70 km/√≥r√°s sebess√©ggel v√°gtat a hull√°mok f√∂l√∂tt, √©s 40 perc alatt teszi meg az utat a k√©t tengerparti v√°ros k√∂zt.

Advertisement

Advertisement

Szozopol

Neszeb√°rhoz hasonlatos, f√©lszigetre √©p√ľlt kisv√°ros, tizedannyi turist√°val √©s szuven√≠rbolttal, elragad√≥ fah√°zakkal, izgalmas szikl√°s tengerpartttal.

Advertisement

Napfelkelte

A keleti t√°jol√°s√ļ partszakasz a naplement√©s romantik√°z√≥k helyett a kor√°nkelŇĎknek kedvez.

Advertisement

Med√ļza

A f√ľrdŇĎzŇĎk r√©me val√≥j√°ban gy√∂ny√∂rŇĪ √©lŇĎl√©ny, √∂r√ľl√∂k, hogy l√°thattam p√°rat.

Advertisement

ZivatarfelhŇĎk

D√©lkelet-√Āzsi√°ban l√°ttam tal√°n utolj√°ra ehhez foghat√≥an gy√∂ny√∂rŇĪ tengerparti felhŇĎtornyokat. A felkorb√°csolt hull√°mok f√∂l√∂tt gy√ľlekezŇĎ Cumulonimbusok v√©g√ľl dolguk v√©gezetlen√ľl t√°voztak, nem szakadt le az √©g.

Advertisement

Andromeda étterem, Neszebár

Szomor√ļ, hogy egy h√©t alatt csup√°n egyszer siker√ľlt kifog√°stalan eb√©det enn√ľnk. A t√∂bbszintes, teraszos hely remek alapanyagokb√≥l, kellŇĎ odafigyel√©ssel k√©sz√ľlt fog√°sokat k√≠n√°l, az am√ļgy nem t√ļl mark√°ns bolg√°r konyha jav√°t tal√°n itt √©rdemes a legink√°bb kipr√≥b√°lni. A tengeri halak √©s egy√©b √©lŇĎl√©nyek kedvelŇĎi biztosan nem csal√≥dnak.

Advertisement

√Čs v√©g√ľl, de nem utols√≥sorban...

... a gyerekek élvezték, és ez a legfontosabb!

Advertisement

Fotók: Nagy Attila/Cink