November 19. különleges dátum, először 1999-ben tartották meg ezen a napon Trinidad és Tobagóban a nemzetközi férfinapot, az ENSZ támogatásával. Aztán meghódította a világot.

A nemzetközi férfinap szervezői a következő célokat tűzték ki célul világszerte:

  • MegĂĽnnepelni a fĂ©rfiakat Ă©s a fiĂşkat, hogy elismerĂ©sre kerĂĽljön az Ă©rtĂ©kes Ă©s pĂłtolhatatlan hozzájárulásuk, melyet a közössĂ©geinkĂ©rt Ă©s a társadalmunkĂ©rt tesznek.
  • ElĹ‘tĂ©rbe kell helyezni a nemek közötti egyenlĹ‘sĂ©get Ă©s szĂĽksĂ©ges támogatni a nemek közötti kapcsolatokat.
  • Ki kell emelni az erĹ‘t Ă©s a bátorságot, amivel a fĂ©rfiak a jobb Ă©s biztonságosabb közössĂ©gi Ă©let kialakĂ­tásában vesznek rĂ©szt.
  • PozitĂ­v fĂ©rfi pĂ©ldakĂ©peket kell felmutatni. Itt nem szabad a filmsztárokra Ă©s a sportolĂłkra gondolni. HĂ©tköznapi fĂ©rfipĂ©ldák kellenek, akik megtestesĂ­tik a mindennapi dolgozĂł embert, aki egĂ©szsĂ©ges Ă©s tisztessĂ©ges Ă©letet Ă©l.

Advertisement

Na hát én a férfinapot pont ugyanannyira találom felesleges hülyeségnek, mint a női változatát. Félreértés ne essék, az egyenjogúság, más emberek megbecsülése, a kölcsönös tisztelet evidens kell legyen az év minden napján.

Ezért nem látom sok értelmét az utolsó pillanatban virágért rohangálni az aluljáróban, és azzal kiváltani ezt a dolgot, bár nyilván szép gesztus, de akkor legyen gesztus máskor is, ne csak akkor, amikor erre vagy ez mesterséges nemzetközi dátum. Ahogy a szerelmesek se csak Valentin-napon ünnepeljék a kapcsolatukat.

Advertisement

Úgyhogy nekem se vegyetek ma csokrétát, ha kérhetem.

Advertisement

Ráadásul pont mára esik a World Toilet Day is, de ahogy erre alovakatanyulakelbasztak felhívta a figyelmet tumblr-en, ez nem az angol vécé ünnepléséről szól, hanem figyelemfelhívás a kiépített csatornarendszer hiányának higéniai veszélyeire. És arra, hogy ez az állapot mennyire kiszolgáltatott helyzetbe hozza a nőket.

Gif: Predator