November 19. k√ľl√∂nleges d√°tum, elŇĎsz√∂r 1999-ben tartott√°k meg ezen a napon Trinidad √©s Tobag√≥ban a nemzetk√∂zi f√©rfinapot, az ENSZ t√°mogat√°s√°val. Azt√°n megh√≥d√≠totta a vil√°got.

A nemzetk√∂zi f√©rfinap szervezŇĎi a k√∂vetkezŇĎ c√©lokat tŇĪzt√©k ki c√©lul vil√°gszerte:

  • Meg√ľnnepelni a f√©rfiakat √©s a fi√ļkat, hogy elismer√©sre ker√ľlj√∂n az √©rt√©kes √©s p√≥tolhatatlan hozz√°j√°rul√°suk, melyet a k√∂z√∂ss√©geink√©rt √©s a t√°rsadalmunk√©rt tesznek.
  • ElŇĎt√©rbe kell helyezni a nemek k√∂z√∂tti egyenlŇĎs√©get √©s sz√ľks√©ges t√°mogatni a nemek k√∂z√∂tti kapcsolatokat.
  • Ki kell emelni az erŇĎt √©s a b√°tors√°got, amivel a f√©rfiak a jobb √©s biztons√°gosabb k√∂z√∂ss√©gi √©let kialak√≠t√°s√°ban vesznek r√©szt.
  • Pozit√≠v f√©rfi p√©ldak√©peket kell felmutatni. Itt nem szabad a filmszt√°rokra √©s a sportol√≥kra gondolni. H√©tk√∂znapi f√©rfip√©ld√°k kellenek, akik megtestes√≠tik a mindennapi dolgoz√≥ embert, aki eg√©szs√©ges √©s tisztess√©ges √©letet √©l.

Na h√°t √©n a f√©rfinapot pont ugyanannyira tal√°lom felesleges h√ľlyes√©gnek, mint a nŇĎi v√°ltozat√°t. F√©lre√©rt√©s ne ess√©k, az egyenjog√ļs√°g, m√°s emberek megbecs√ľl√©se, a k√∂lcs√∂n√∂s tisztelet evidens kell legyen az √©v minden napj√°n.

Advertisement

Ez√©rt nem l√°tom sok √©rtelm√©t az utols√≥ pillanatban vir√°g√©rt rohang√°lni az alulj√°r√≥ban, √©s azzal kiv√°ltani ezt a dolgot, b√°r nyilv√°n sz√©p gesztus, de akkor legyen gesztus m√°skor is, ne csak akkor, amikor erre vagy ez mesters√©ges nemzetk√∂zi d√°tum. Ahogy a szerelmesek se csak Valentin-napon √ľnnepelj√©k a kapcsolatukat.

Úgyhogy nekem se vegyetek ma csokrétát, ha kérhetem.

Advertisement

R√°ad√°sul pont m√°ra esik a World Toilet Day is, de ahogy erre alovakatanyulakelbasztak felh√≠vta a figyelmet tumblr-en, ez nem az angol v√©c√© √ľnnepl√©s√©rŇĎl sz√≥l, hanem figyelemfelh√≠v√°s a ki√©p√≠tett csatornarendszer hi√°ny√°nak hig√©niai vesz√©lyeire. √Čs arra, hogy ez az √°llapot mennyire kiszolg√°ltatott helyzetbe hozza a nŇĎket.

Gif: Predator