Bohóc a holokausztban - jelenetek a világ leghíresebb eltűnt filmjéből

Jerry Lewis amerikai komikus 1971-ben megrendezte a The Day The Clown Cried című filmet, amiben ő maga egy német bohócot játszik, aki a zsidó gyerekeket kíséri a gázkamrába. Évtizedek óta szinte senki sem látta a filmet. Most végre kikerült pár részlet belőle.

Advertisement

Jerry Lewis Magyarországon egy többé-kevésbé ismeretlen jelenség. Igen, direkt mondom azt, hogy jelenség, Lewis ugyanis komikusként híres, de gyűlölt volt Amerikában, frenetikus vígjátékainak legfőbb eleme a hasra-, pofára-, és seggreesés volt, ami a hatvanas években kifejezetten ósdinak hathatott. Ez mondjuk nem akadályozott meg senkit abban, hogy leforgassák a Bölcsek kövérét a kilencvenes években, ami az ő Dilidokijából készült. Európában, pontosabban Franciaországban azonban imádták Lewist. Magyar nézőknek szinte teljesen kimaradt az életműve, ha valaki nagy Scorsese-rajongó, akkor a Komédia királyából ismerheti.

Lewis filmes körökben legnotóriusabb teljesítménye a The Day The Clown Cried, a film, ami már 43 éve dobozban van. Interjúkban ritkán beszél róla. Eddig a pillanatig egy nyamvadt részletet sem lehetett látni belőle, csak néhány forgatási fotót és semmitmondó forgatási jeleneteket. A napokban azonban kikerült a YouTube-ra egy belga tévének készült videós sajtóanyag, ami az egyetlen kézzelfogható bizonyíték arra, hogy ez a film tényleg létezik. Vagy legalábbis egy adott pillanatban létezett. Ebben a videóban is bőven van forgatási háttérinfó, de végre részletek a filmből is. A legjobb részlet, hogy ott volt a forgatáson Jane Birkin és a röhögő Serge Gainsbourg is.

Advertisement

A filmet senki sem látta pár kivételezetten kívül. Harry Shearer 1979-ben látott egy félkész változatot és ezt nyilatkozta róla:

Sokszor előfordul a hasonló dolgokkal, hogy a várakozás, vagy az alapötlet jobb, mint a kész dolog maga. De ezt a filmet látni tényleg lélegzetelállító volt, mert ritkán vagy egy tökéletes tárgy közelében. És ez egy tökéletes tárgy. Ez a film annyira drasztikusan csapnivaló, a pátosza és a komikuma annyira rossz helyre került, hogy képtelenség, még elképzelni is, hogyan lehetne bárhogyan is jobbá tenni. "Istenem!" - csak ezt tudod mondani.

Advertisement

Tény, hogy a The Day The Clown Cried körül lassan több a mítosz és pletyka, mint a kézzelfogható információ. Nagyon sokáig az keringett a köztudatban, hogy a filmet egyszerűen betiltották. Aztán az, hogy Lewis annyira gyűlöli, hogy senkinek sem fogja bemutatni. Csak évtizedek után derült ki, hogy valójában a film producerének semmi joga nem volt arra, hogy feldolgozhassa az egy évtizeddel hamarabb írt forgatókönyvet, így a film gyakorlatilag illegalitásban kézült, Lewis tudta nélkül. A producer meglépett forgatás közben. Lewis a saját vagyonát kezdte beleölni. Közben rászokott a fájdalomcsillapítókra. Ha bármikor bemutatnák, rögtön perelhetnék az írók a rendezőt. Az igazság folyamatosan változik és addig nem fogjuk megtudni a valóságot, amíg nem rendezik a jogokat és Jerry Lewis egyszer ki nem áll egy színpadra és rövid bevezető után levetíti a The Day The Clown Cried-ot.

Ami egyébként leírás alapján kiköpött Az élet szép.

Ennek semmi köze semmihez, de szeretném megemlíteni, hogy a világ egyik leghíresebb, ugyancsak eltűnt filmje az 1921-es Drakula halála. Aminek azért van magyar címe, mert magyar. Ha valaki megtalálná a padláson, akkor a világ első Drakula-filmjét találná meg.

Advertisement

Ha valakit még részletesebben érdekel a The Day The Clown Cried története, angolul talál egy elég hosszú cikket róla az 1992-es májusi Spy magazinban, amit a Google Booksnak hála szerencsére el lehet olvasni teljes terjedelmében.

Advertisement

via Dangerous Minds

Share This Story

Get our newsletter