Elképzelhető, hogy az Év Emberét, a Kis Alattvalót úgy szerelték össze fideszes szakemberek? Pusztán következtetés útján próbálok rájönni, ki lehet a miniszterelnöki videó furcsa főhőse.

Az nem kérdés, hogy az év embere eddig Bocskai Döni, a költőien fiatal kis alattvaló, aki levelet írt a Miniszterelnöknek, aki a legtöbbet adta neki cserébe, amit fideszes egyáltalán adhat: kampányvideót forgatott a lakásában. (Ha Zeusz még élne, és fideszes lenne, nem hattyú, hanem jóképű kampányvideós képében dugta volna meg Lédát.) Felmerül azonban a kérdés: Bocskai Döni valójában tényleg ember-e, vagy egy fideszes kampánystratégák által összerakott szavaztmaximalizáló gép.

Advertisement

Mert Döni ugyan egyértelműen iskolásfiúnak néz ki, de a viselkedésében vannak árulkodó jelek.

Egy igazi ember 2014-ben nem nézne úgy semmilyen politikusra, mint egy Lionel Messibe oltott twerkelő Jézus Krisztusra.

Advertisement

Egy igazi ember nem viselkedne olyan ájult szervilizmussal senkivel, mint Döni.

Egy igazi ember, ha már ott találja magát Orbánnal a nappaliban, ráadásul állítólag ő hívta oda, tuti kérdezne tőle valamit azon kívül, hogy hogy bírják a gyerekei, hogy sokat van távol.

Advertisement

Egy igazi ember nem csinál közvéleménykutatást az osztályában, hogy ki a fideszes.

És Orbán Viktor eleve nem látogatna el egy igazi ember lakásába, az igazi embert "átlagos, véletlenszerűen kiválasztott állampolgár" értelmben véve.

Advertisement

Orbán videója, ha jól értem, azt akarta bemutatni, hogy ha eléggé szereted a Vezénylő Tábornok Urat, bárki legyél is, részesülhetsz a VTÚ áldásából. A "mindenkinek esélye van egy ölelésre" üzenetet első blikkre gyöngíti, hogy Döniék nem átlagos, hanem Fidesz-csókos család, az apuka a fideszes vezetésű nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft-jének ügyvezetője, aki ellen állítólagos fiktív számlák miatt tett feljelentést a cég egyik korábbi fb-tagja, akit az ügyben az a Helmeczy László ügyvéd képvisel, aki egykor még a nyírségi Fidesz-elnök is volt, de aki most a baloldali közös lista nyírbátori képviselőjelöltje az Együtt színeiben.

Advertisement

Tehát, ahogy most belegondolok, lehet, hogy a filmnek pont az az üzenete, hogy "ha átlagos család akarsz lenni, akkor épülj be minimum annyira, mint Bocskaiék, és akkor majd meglátogat a Választási Mikulás".

Advertisement

Emiatt Döni inkább tűnik nekem teremténynek, mint bármi másnak. Nem beszélve persze a furcsa, betanult hanghordozásáról, az egész film borzasztó, még az Orbán road moviejaihoz képest is kiáltó életszerűtlenségéről, a lakásba senkire oda se bagózva berongyoló, "na, hol az a statiszta"-tekintettel néző miniszterelnöktől, a szemérmetlenül bevágott macskáról és az összes többi bizarr elemről.

Advertisement

Szegény Döni persze áldozat, az igazi szemetek a szülei. Bár praktikus síkon, a szó szovjet értelmében nyilván jót tettek a fiukkal azzal, hogy odahajították szerencsétlen kampányfilmtölteléknek. Emlékezzetek csak Loppert Dánielre, aki sokkal kevesebből, tök konkrétan abból csinált máig tartó biztos megélhetést magának, hogy a Debreceni Egyetem 20 éves történelem-filozófia szakos hallgatójaként 2002 nyarán a kapolcsi fesztiválon háromszor odakiáltotta Medgyessy Péter miniszterelnöknek, hogy "áruló". Loppert most éppen a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője.

Advertisement

Mégis, az egész filmnek olyan ijesztő a hangulata, hogy végig egy másik híres kisfiú járt az eszemben, míg megnéztem négy-ötször egymás után: Pavel Trofimovics Morozov, a szovjet hős, aki 13 évesen feljelentette a saját szüleit a katonai rendőrségnél, a szülőket deportálták, aztán a család bosszút állt rajta és kinyírta.

A helyzet az, hogy Pavel Trofimovics Morozov sztorija szerencsére totál nagy propagandakamu volt. Őszintén remélem, hogy szegény Dönié is az.

Advertisement

(A fenti Döni-gif Sailorripley műve)