Egész este ezen pörög az egész magyar sajtó, én meg nézek és várom, hogy kiderüljön valami egészen tuti. Azt várhatom! Szóval, a Financial Times azt írta, hogy az EU beint, és nem lesz oroszos bővítés. Ezt aztán volt, aki megerősítette (Navracsics), és volt, aki nem (Giró-Szász).

Az FT azt írta, hogy leállította az EU a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Az MTI összefoglalója szerint a döntés, amelynek részleteit eddig titokban tartották, az Európai Bizottság múlt heti brüsszeli ülésén született, és ezen jelen volt Navracsics Tibor, a testület magyar biztosa is.

Advertisement

A lap állítja, az EU számos tisztségviselője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva Európa megosztására használja energiapolitikáját. Az Euratom ügynökség, melynek jóvá kell hagynia minden uniós tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket. (Ezen a ponton nekem vannak gazpromos-déliáramlatos áthallás-érzéseim.)

Az újság úgy tudja, Magyarország megfellebbezte a döntést, de az Európai Bizottság múlt heti ülésén – mind a 28 uniós biztos jelenlétében – úgy döntött, hogy támogatja az Euratom döntését. Ennek felülírásához Magyarországnak új fűtőanyag-szerződést kell kötnie – vagy jogi eljárást kell indítania az Európai Bizottság ellen.

Ezt az egészet cáfolta később – addigra biztos megbeszélték – határozottan ez a Giró-Szász András nevű kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, mondván, a hír egyáltalán nem igaz, és helyreigazításért folyamodtak az FT szerkesztőségéhez. Itt tartunk, de most nem kérdezem meg – szavazógép segítségével sem –, hogy kinek hisztek.

Természetesen mindenki arra számít, hogy az oroszok kurvára mérgesek lesznek, de ennek sem jött még el az ideje egyelőre. Gyorsan szétnéztem az ottani sajtóban, a RIA Novosztyi kiadott valamit, ezt vették át itt-ott, de csak szemléket, kommentárokat nem találtam sehol.

Share This Story

Get our newsletter