Az ugye mindenkinek megvan, amikor vitriolos tollú, kegyetlen zenekritikusok ellágyulnak egy-egy gitárt fogó szende lány látványára, legyen bármilyen uncsi a zene? Vagy amikor a "szexi" mint terminus technikus mellé odateszik, hogy okos, vagy okosabb mint pályatársai?

"HÁT EBBŐL ELÉG!" - mondja a két bloggerina, a a pesti éjszakában dj-ként is feltűnő Csillagánizs Panni és a társadalmi iránymutatással már a cool-listát is meghódító Luxy Dávid, akik "a nyilvánosság okulására olyan cikkeket raknak ki [a Bloggerinák az Etikáért a Zenei Kritikákban elnevezésű facebook-oldalukra], amik vannak annyira előítéletesek, hogy nem csak őket kéne hogy frusztrálják."

Kérdésemre Panni elmondta, hogy egy a tök uncsi új Warpaint-lemezt a szexi jelzővel hájpoló ajánló volt az utolsó csepp a pohárban ahhoz, hogy ráírjon Dávidra. Dávidnak szintén elege volt abból, hogy a zenekritikák a nőket rendre tárgyként kezelik, de legalábbis férfi társaikhoz képest rendre egy olyan mércét kapnak, ahol a szendeség, tüzesség, vagy épp a fehérholló-ritka okosság lesz az elsődleges szempont. Így ezek még dicsérve is újratermelik az előítéleteket; tehát a szexizmust. A gondolatból szó lett, majd azt tett követte, egyből bele is vágtak a társadalmi előítéleteket felszámoló oldalukba. Sok sikert hozzá, hajrá!

Szerintetek melyik volt az utóbbi idők legravaszabb módon szexista lemez- vagy koncertkritikája?

Advertisement

Fotó: Karl Walter/Getty

A képen amúgy Jenny Lee Lindberg, a Warpaint basszusgitároshölgye látható. Új, szexin uncsi lemezük pedig az NPR oldaláról streamelhető a jövő hétfői megjelenésig.