Blatter ellen nyomoz az FBI

Illustration for article titled Blatter ellen nyomoz az FBI

Ezért mondhatott le ilyen váratlanul. A már megvádolt FIFA-vezetők vallomásaira építenének a nyomozók.

Advertisement

Személyesen Sepp Blatter áll egy szövetségi korrupciós vizsgálat fókuszában - erősítették meg névtelen amerikai források a New York Timesnak. A hatóságok arra számítanak, hogy a már megvádolt FIFA-tisztségviselők között lesz olyan, aki hajlandó lesz az elnök szerepéről is vallani. Blatter reakciója alapján valamelyikük talán már meg is tette ezt.

Azt, hogy a magukat megégetők előbb-utóbb Blatterre vallhatnak, azt abból már sejteni lehetetett, amit Jack Warner egykori FIFA-alelnök, az egyik fő gyanúsított mondott, miután az egészségi állapotára hivatkozva pár napja kiengedték az előzetesből. A legsúlyosabb korrupciós vádakkal illetett focivezető az kezdte fejtegetni az újságíróknak, hogy ha ő tényleg tízmillió dollárt kapott a FIFA kasszájából, akkor gonsolkozzanak el, hogy vajon ki tette lehetővé az átutalást.

Advertisement

Kedden már egészen közel csapkodtak a villámok Blatterhez, amikor a New York Times megírta, hogy Jérome Valckénak, a FIFA főtitkárának és második emberének személyesen köze volt a hirhedt 10 millió dollár átutalásához. Blatter eddigi hárítása arra alapult, hogy egyes FIFA-vezetők és regionális nagykutyák személyesen hibázhattak, de neki és a központnak ezekhez semmi köze nem volt. Valcke azonban Blatter közvetlen munkatársa, a szervezet operatív vezetője, az elnök közvetlen, bizalmas munkatársa, így ezt már nem lehetett csak úgy lesöpörni. Kedden késő délután Blatter be is jelentette a lemondását.

Úgy tűnik tehát, a dél-afrikai vébé odaítélése és az ekkor megmozgatott tízmillió dollár lesz az egész ügy fordulópontja. Az amerikai vádirat szerint ekkoriban szabályos licitháború dúlt a vébé-rendezésre aspiráló Marokkó és Dél-Afrika között a CONCACAF-régió szavazataiért. 2004-ben Marokkó egymillió dollárral nyitott, Dél-Afrika a tízszeresére emelte az összeget. Utóbbi ezzel nyert, Warner rájuk is szavazott, aztán teltek a hónapok, évek, ám a kialkudott összeg csak nem akart megérkezni. Warner ugyanis állítólag tiszta forrásból származó pénzt akart, de a dél-afrikaiak nem tudták a költségvetésükön keresztül legalizálni a kifizetést. Egészen 2008-ig. Ekkor eljött a lehetőség, a FIFA ugyanis nagyobb összeget készült átutalni Dél-Afrikának, hogy ezzel támogassa a vébé előkészületeit. Azt találták ki, hogy a teljes összegből lecsípték a 10 millió dollárt, amit a FIFA-központ egyszerűen nem Afrikába, hanem a CONCACAF Warner által ellenőrzött számlájára utalt, amit a gyanúsított később magára költött. Az átutalást azzal a hihető fedősztorival legalizálták, hogy a vébé-rendezésre készülő Dél-Afrika támogatni akarja a karibi térség afrikai származású lakosságának futballját.

Share This Story

Get our newsletter