Ez√©rt mondhatott le ilyen v√°ratlanul. A m√°r megv√°dolt FIFA-vezetŇĎk vallom√°saira √©p√≠ten√©nek a nyomoz√≥k.

Szem√©lyesen Sepp Blatter √°ll egy sz√∂vets√©gi korrupci√≥s vizsg√°lat f√≥kusz√°ban - erŇĎs√≠tett√©k meg n√©vtelen amerikai forr√°sok a New York Timesnak. A hat√≥s√°gok arra sz√°m√≠tanak, hogy a m√°r megv√°dolt FIFA-tiszts√©gviselŇĎk k√∂z√∂tt lesz olyan, aki hajland√≥ lesz az eln√∂k szerep√©rŇĎl is vallani. Blatter reakci√≥ja alapj√°n valamelyik√ľk tal√°n m√°r meg is tette ezt.

Azt, hogy a magukat meg√©getŇĎk elŇĎbb-ut√≥bb Blatterre vallhatnak, azt abb√≥l m√°r sejteni lehetetett, amit Jack Warner egykori FIFA-aleln√∂k, az egyik fŇĎ gyan√ļs√≠tott mondott, miut√°n az eg√©szs√©gi √°llapot√°ra hivatkozva p√°r napja kiengedt√©k az elŇĎzetesbŇĎl. A legs√ļlyosabb korrupci√≥s v√°dakkal illetett focivezetŇĎ az kezdte fejtegetni az √ļjs√°g√≠r√≥knak, hogy ha ŇĎ t√©nyleg t√≠zmilli√≥ doll√°rt kapott a FIFA kassz√°j√°b√≥l, akkor gonsolkozzanak el, hogy vajon ki tette lehetŇĎv√© az √°tutal√°st.

Kedden m√°r eg√©szen k√∂zel csapkodtak a vill√°mok Blatterhez, amikor a New York Times meg√≠rta, hogy J√©rome Valck√©nak, a FIFA fŇĎtitk√°r√°nak √©s m√°sodik ember√©nek szem√©lyesen k√∂ze volt a hirhedt 10 milli√≥ doll√°r √°tutal√°s√°hoz. Blatter eddigi h√°r√≠t√°sa arra alapult, hogy egyes FIFA-vezetŇĎk √©s region√°lis nagykuty√°k szem√©lyesen hib√°zhattak, de neki √©s a k√∂zpontnak ezekhez semmi k√∂ze nem volt. Valcke azonban Blatter k√∂zvetlen munkat√°rsa, a szervezet operat√≠v vezetŇĎje, az eln√∂k k√∂zvetlen, bizalmas munkat√°rsa, √≠gy ezt m√°r nem lehetett csak √ļgy les√∂p√∂rni. Kedden k√©sŇĎ d√©lut√°n Blatter be is jelentette a lemond√°s√°t.

√ögy tŇĪnik teh√°t, a d√©l-afrikai v√©b√© oda√≠t√©l√©se √©s az ekkor megmozgatott t√≠zmilli√≥ doll√°r lesz az eg√©sz √ľgy fordul√≥pontja. Az amerikai v√°dirat szerint ekkoriban szab√°lyos licith√°bor√ļ d√ļlt a v√©b√©-rendez√©sre aspir√°l√≥ Marokk√≥ √©s D√©l-Afrika k√∂z√∂tt a CONCACAF-r√©gi√≥ szavazatai√©rt. 2004-ben Marokk√≥ egymilli√≥ doll√°rral nyitott, D√©l-Afrika a t√≠zszeres√©re emelte az √∂sszeget. Ut√≥bbi ezzel nyert, Warner r√°juk is szavazott, azt√°n teltek a h√≥napok, √©vek, √°m a kialkudott √∂sszeg csak nem akart meg√©rkezni. Warner ugyanis √°ll√≠t√≥lag tiszta forr√°sb√≥l sz√°rmaz√≥ p√©nzt akart, de a d√©l-afrikaiak nem tudt√°k a k√∂lts√©gvet√©s√ľk√∂n kereszt√ľl legaliz√°lni a kifizet√©st. Eg√©szen 2008-ig. Ekkor elj√∂tt a lehetŇĎs√©g, a FIFA ugyanis nagyobb √∂sszeget k√©sz√ľlt √°tutalni D√©l-Afrik√°nak, hogy ezzel t√°mogassa a v√©b√© elŇĎk√©sz√ľleteit. Azt tal√°lt√°k ki, hogy a teljes √∂sszegbŇĎl lecs√≠pt√©k a 10 milli√≥ doll√°rt, amit a FIFA-k√∂zpont egyszerŇĪen nem Afrik√°ba, hanem a CONCACAF Warner √°ltal ellenŇĎrz√∂tt sz√°ml√°j√°ra utalt, amit a gyan√ļs√≠tott k√©sŇĎbb mag√°ra k√∂lt√∂tt. Az √°tutal√°st azzal a hihetŇĎ fedŇĎsztorival legaliz√°lt√°k, hogy a v√©b√©-rendez√©sre k√©sz√ľlŇĎ D√©l-Afrika t√°mogatni akarja a karibi t√©rs√©g afrikai sz√°rmaz√°s√ļ lakoss√°g√°nak futballj√°t.