Biztos voltam benne, hogy csak úgy nem vihetik el az órát a Moszkváról

Illustration for article titled Biztos voltam benne, hogy csak úgy nem vihetik el az órát a Moszkváról

Már meg is alakult az fb-csoport, amely aggódik, és bár beletörődött, hogy a nagy felújítás keretében az órát elviszik, de abba azért csak bele akar szólni, hogy az új milyen legyen.

Advertisement

Ilyen közlemény jött tőlük most:

Ezúton szeretnélek/szeretném tájékoztatni Benneteket/Önöket, hogy az egykori Moszkva tér órája felett érzett aggodalmunkban (civil kezdeményezésként) létrehoztunk egy Fb csoportot, hogy a téma iránt érdeklődők közvetlen tájékoztatást kapjanak az óra sorsáról és kifejthessék véleményüket. Az óra sokunk számára sokkal többet jelent, mint csupán egy tárgy a téren.

Pillanatnyilag az az információnk van az óráról, hogy elszállításra került a Kiscelli Múzeumba (BTM), ahol a gyűjtemény részét képezi majd valamilyen formában. Tehát nem kerül vissza (legnagyobb sajnálatunkra) az eredeti óra a térre (ezt megalakulásunkkor még nem tudtuk). Tudomásunk szerint tervbe van véve egy, az óra köré felépített (alternatív) helytörténeti kiállítás megszervezése. Hogy ez hol lesz és milyen formában, még nem tudjuk.

Az óra helyére a Szövetség 39 nevű csoport Baróthy Anna vezetésével fog egy új órát tervezni, ami reményeink szerint méltó utódja lesz elődjének. Ez már eldöntött ténynek tűnik. Az viszont, hogy milyen is lesz pontosan az új óra, illetve hol és milyen formában jön létre a kiállítás, még képlékeny.

Azt szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának ehhez a csoporthoz, olyanok, akiket érdekel az óra sorsa. Baróthy Anna ígéretet tett, hogy nyilvánosságra hozza a készülő terveket és nyitottak az azzal kapcsolatos építő kritikára. Tehát reményeink szerint a felület egy forummá válik majd, ahol a tér használói hangot adhatnak vágyaiknak, és ez eljut közvetlenül a "végrehajtókhoz", mind az új óra, mind pedig az eredeti köré szerveződő kiállítás helye és tartalma tekintetében.

Reméljük, a civil hangok ezúttal "elég hangosak" lesznek és szervezett formában a tér használói is valóban hozzájárulhatnak annak arculatához.

Megköszönjünk, ha ennek népszerűsítésében részt vesztek/vesznek.

Nekem ugyan semmilyen kötődésem nincs a szerkezethez, és a Moszkvához is csak annyi van, hogy bírtam Török Ferenc filmjét – noha nem akkor, nem úgy és nem is ott voltam fiatal –, meg hogy egyszer másfél évig a közelben volt a munkahelyem, és emiatt át kellett vágnom rendszeresen azon a rusnya téren, de rajtam ne múljon: hangoskodjatok!

Share This Story

Get our newsletter