ElŇĎsz√∂r egy terrort√°mad√°s New Yorkban, azt√°n egy massz√≠v doll√°rtranzakci√≥, ut√°na egy vil√°gv√°ls√°g. Ebben mesterkedik a vil√°gv√°llalatk√©nt mŇĪk√∂dŇĎ Oroszorsz√°g 2013-ban a Tom Clancy mŇĪvein alapul√≥ Jack Ryan: √Ārny√©k√ľgyn√∂kben.

AmirŇĎl a b√ľd√∂s √©letben nem gondoln√°d, hogy t√©nyleg tavaly k√©sz√ľlt √©s nem √ļgy 1991 k√∂r√ľl. Nemcsak az√©rt, mert a cs√ļcstechnol√≥gi√°t egy nyamvadt pendrive jelk√©pezi, hanem mert az eg√©sz olyan szagot √°raszt, mintha m√©g a hidegh√°bor√ļ ut√≥buk√©ja lenne.


MirŇĎl sz√≥l: Ryan a bar√°tai √©s szerettei szem√©ben csak egy a sok New York-i banki elemzŇĎ k√∂z√ľl, de titokban m√°r √©vek √≥ta a CIA-nak dolgozik. Eredetileg az√©rt vett√©k fel, hogy glob√°lis gazdas√°gi adatokat r√°gjon √°t, de amikor r√°bukkan egy apr√≥l√©kosan kidolgozott tervre, amelynek c√©lja az amerikai gazdas√°g megroppant√°sa √©s glob√°lis k√°osz kirobbant√°sa, akkor kider√ľl, hogy csak ŇĎ tudja megakad√°lyozni ezt a terrorakci√≥t. √ćgy teljes jog√ļ √ľgyn√∂kk√© avanzs√°l, √©s m√°ris a gyanakv√°s, az √°tver√©sek √©s a hal√°los veszedelmek vil√°g√°ban tal√°lja mag√°t. Ez√©rt azt√°n k√©nytelen sz√≥fukar felettese, mit sem sejtŇĎ menyasszonya √©s egy brili√°ns elm√©jŇĪ orosz oligarcha k√∂z√∂tt lav√≠rozni, √©s k√©nytelen szemben√©zni egy √ļj val√≥s√°ggal, ahol senkiben sem lehet megb√≠zni, √°m milli√≥k sorsa f√ľgg att√≥l, hogy r√°tal√°l-e az igazs√°gra. A gy√ļjt√≥zsin√≥r √©g, √©s Ryannek mindenki elŇĎtt kell j√°rnia egy l√©p√©ssel a hal√°los versenyben... (Forr√°s: UIP-Duna Film)


Hollywood megszenved azzal, hogy az oroszok helyett √ļj gonoszokat tal√°ljon, egy ideig j√≥l mentek az arabok, √Čszak-Kore√°val is pr√≥b√°lkoztak, de azon mindenki csak r√∂h√∂g√∂tt, K√≠n√°val finomkodni kell, Kelet-Eur√≥pa nem p√°lya, a d√©lszl√°vok lenyugodtak, a skandin√°vok tal√°n j√≥l mennek, mert azok √ļgy is pszichopat√°k (mint a legut√≥bbi Sherlock-r√©szben), de ha m√°r a sv√©dekkel cic√≥zunk, akkor onnan egy ugr√°s Oroszorsz√°g.

Advertisement

√Čs ha m√°r oroszok, akkor legyen k√∂v√©r √©s legyen olyan igazi ruszki genya a fŇĎterrorista, ahogyan m√°r √©vtizedek √≥ta elk√©pzelik a k√©mirodalomban: mŇĪvelt, brut√°lis b√∂rt√∂nt megj√°rt, zseni√°lis tervezŇĎ, kŇĎgazdag, legyen a fŇĎhadisz√°ll√°sa egy j√©gbarlangnak kin√©zŇĎ irod√°ban egy felhŇĎkarcol√≥ tetej√©n, tudja, hogy hol van a legjobb √©s legdr√°g√°bb √©tterem Moszkv√°ban, legyen a gyeng√©je egy sz√©p h√∂lgy, legyen k√∂ny√∂rtelen a beosztottjaival.

√Čs j√°tssza Kenneth Branagh, akin√©l angolabb csak egy sz√ľrk√©re fŇĎz√∂tt feh√©rr√©pa lehet egy adag babon t√°lalva.

SŇĎt, rendezze az eg√©sz filmet Branagh, mert a legut√≥bbi filmje a Thor volt, az meg azt jelenti, hogy egy p√©nzcsin√°l√≥t m√°r r√°b√≠ztak, biztos meg tud b√≠rk√≥zni egy m√°sikkal is. Nem tud. A Jack Ryan: √Ārny√©k√ľgyn√∂k kifejezetten √≥sdinak hat az olyan zseni√°lis akci√≥jeleneteket tartalmaz√≥ k√©mfilmek mellett, mint mondjuk A Bourne-ultim√°tum vagy a Mission Impossible - Fantom protokoll.

Advertisement

Az√©rt is hozom fel ezt a kettŇĎt pont, mert ezek a sorozatok k√©pesek voltak karaktert faragni a fŇĎhŇĎseikbŇĎl, Jason Bourne-t megismert√ľk, Ethan Huntot megszerett√ľk, Jack Ryan viszont √∂t film ut√°n is semmi m√°s, mint egy lendkerekes patri√≥ta. Amivel nincsen semmi baj, patri√≥ta minden orsz√°gnak kell, de ha ez az egyetlen dolog, ami meghat√°rozza a hŇĎst, akkor ne vess√©tek r√°m az elsŇĎ k√∂vet amiatt, hogy Branaghr√≥l √≠rok t√∂bbet. Mert a c√≠mszereplŇĎt j√°tsz√≥ Chris Pine-nak csak egy, azaz egy igazi jellemezŇĎje van, a szerethetŇĎ surm√≥s√°g, amit igaz√°b√≥l eddig csak a Star Trek-filmekben tudott hasznos√≠tani, itt m√©g az sem megy neki, mert Ryan sosem surm√≥, csak szereti Amerik√°t, az√©rt meg egyelŇĎre nem j√°rnak pofonok.

Advertisement

Most ez igaz√°b√≥l mind felesleges okoskod√°s, a Jack Ryan: √Ārny√©k√ľgyn√∂k legnagyobb baja, hogy annyira b√©n√≠t√≥an unalmas, hogy m√©g azt a vicces kilencvenes √©vekbeli hangulatot sem tudja elŇĎvar√°zsolni, amit mondjuk hasonl√≥an bombasztikus, de kicsit ironikus filmek mostan√°ban. A k√©mvil√°got √©n √ļgy k√©pzelem, mint egy rendk√≠v√ľl hideg, cinikus, r√©misztŇĎ univerzumot, amiben t√∂bb a triplacsavar, a h√°tbad√∂f√©s √©s a manipul√°ci√≥, mint egy ker√ľleti v√°laszt√°si kamp√°nyban. Ehhez k√©pest a Jack Ryan-f√©le CIA t√©nyleg egy maroknyi cserk√©sz j√°tsz√≥tere, akik pillanatok alatt Facebookr√≥l √∂sszerakj√°k, hogy merre is tany√°znak a terrorist√°k.

A legnagyobb cserk√©sz pedig Ryan maga. Az √Ārny√©k√ľgyn√∂k az elsŇĎ Ryan-film, ami nem egy direkt Tom Clancy-adapt√°ci√≥, hanem egy m√°r valamennyire ismert karakter √ļj sz√ľlet√©st√∂rt√©nete. Ryan a film elsŇĎ jelenet√©ben fel√©bred a londoni egyetemi campuson, feje alatt egy k√∂zg√°z-tank√∂nyvvel, amikor azt l√°tja, hogy az √∂sszes di√°k rohan a t√©v√© el√©. Az aul√°ban megl√°tja a f√ľst√∂lgŇĎ WTC-t. A m√°sodik jelenetben m√°r Afganiszt√°n felett indul bevet√©sre, √©s addig minden flottul megy, am√≠g egy rak√©ta ki nem l√∂vi ŇĎket, ŇĎ s√ļlyos gerincs√©r√ľl√©st kap, de ki tudja menteni k√©t katonat√°rs√°t. A harmadikban √©ppen fel√©p√ľl egy katonai rehabilit√°ci√≥s b√°zison, amikor kisz√ļrja mag√°nak Harper (Kevin Costner), √©s bev√°logatja a titkos√ľgyn√∂ks√©ghez. Feladata az lesz, hogy √©p√ľlj√∂n elemezŇĎk√©nt a Wall Streeten, figyelje a gyan√ļs p√©nzmozg√°sokat, √©s √©rtes√≠tse a hivatalt, ha b√°rmit l√°t. T√≠z √©vig mel√≥zik, am√≠g ki nem sz√ļr egy titkos√≠tott moszkvai sz√°ml√°t.

Advertisement

AmibŇĎl azt√°n a fiatal Jack Ryan konte√≥sokat megsz√©gyen√≠tŇĎ monol√≥ggal v√°gja le, hogy Moszkva √©ppen arra k√©sz√ľl, hogy bed√∂ntse az amerikai gazdas√°got √©s meghozza a m√°sodik vil√°gv√°ls√°got. A sz√°lak pedig Viktor Serevinhez, az orosz oligarch√°hoz vezetnek, akit v√©g√ľlis nem pont az orosz √°llam p√©nzel, de nem is √°ll√≠tj√°k le, amikor a vil√°g gazdas√°g√°t akarja egy f√©reglyukba taszajtani.

√Čs mi kell ahhoz, hogy Jack Ryan ezt meg tudja akad√°lyozni? A vil√°g legunalmasabb bet√∂r√©se, amikor bejutni egy szuperbiztons√°gos irod√°ba legal√°bb akkora mel√≥, mint elmenni post√°ra, egy jellegtelen aut√≥s√ľld√∂z√©s, amiben valahogy senki sem s√©r√ľl meg, √©s egy utols√≥ pillanatban meg√°ll√≠tott bomba. √Āll√≠tsatok meg, hogyha ilyeneket l√°ttatok m√°r.

Advertisement

Kicsoda Jack Ryan: Ryan elŇĎsz√∂r Tom Clancy Vad√°szat a V√∂r√∂s Okt√≥berre c√≠mŇĪ reg√©ny√©ben jelent meg. Filmben √∂tsz√∂r mutatkozott, elŇĎsz√∂r pont a V√∂r√∂s Okt√≥berben, akkor Alec Baldwin j√°tszotta, azt√°n Harrison Ford k√©tszer is volt Ryan a F√©rfias j√°t√©kokban √©s a V√©gvesz√©lyben. Majdnem egy √©vtized kihagy√°s ut√°n Ben Affleck is elj√°tszotta A retteg√©s ar√©n√°j√°ban. Tizenk√©t √©v sz√ľnet ut√°n j√∂tt az √Ārny√©k√ľgyn√∂k.

A Jack Ryan: √Ārny√©k√ľgyn√∂k√∂t holnapt√≥l j√°tsz√°k a magyar mozik.

Képek: Paramount Pictures