Bizarr futballcenzúra: tilos a politizálás Felcsúton

Illustration for article titled Bizarr futballcenzúra: tilos a politizálás Felcsúton

A lő- és szúrófegyverek, robbanóanyagok és tiltott önkényuralmi jelképek mellett "aktuál politikát" is tilos bevinni Orbán Viktor stadionjába.

Advertisement

Kevés hely van még Magyarországon, ahol nyílt formában zajlana általános politikai cenzúra. Az egyik ilyen az Orbán Viktor hétvégi házához hozzáépített focipálya.

Illustration for article titled Bizarr futballcenzúra: tilos a politizálás Felcsúton
Advertisement

Olvasónk, CsFsk jegyet szeretett volna venni a felcsúti arénába, de már nem kapott, mert mind elfogyott. Unalmában olyat csinált, amit kevesen mernének megtenni: olvasgatni kezdte a a stadion online is kifüggesztett házirendjét. Ahol meglepő dolgot talált.

Illustration for article titled Bizarr futballcenzúra: tilos a politizálás Felcsúton
Advertisement

A szöveges rész alatt, talán az egyszerűbb drukkerek kedvéért, piktogramsor magyarázza el, hogy mit tilos bevinni a miniszterelnökközeli létesítménybe. És a szokásos veszélyes tárgyak mellett ott szerepel az "aktuál politika".

Mit nem lehet bevinni a pályára??? Aktuál politikát! azaz : Viktort szidni TILOS!

Advertisement

Ezt a következtetést vonta le levelében CsFsk. Én meg csak ámulok.

Micsoda kihívás, micsoda fantasztikus ambíció ez Orbántól! A magyar történelem legnagyobbjaival akar versenyezni, neki kevesebb nem élvezet. Ezt ugyanis, mármint a politizálás meccsen való betiltását még Rákosiéknak sem sikerült elérniük. Pedig az ő idejükben papírforma szerint még szilárdabb volt a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Orbán - ezen tényleg meg vagyok lepve - ezek szerint nem olvasta Ferdinandy György csodálatos focinovelláit az ötvenes évek Fradi-pályájáról. (Ezek a legjobb magyar fociírások Mándy Iván novellái és Esterházy Péter szövegei mellett. Itt van az egyik legjobb írása.) Még az ÁVH meg a kínzások és a börtön fenyegetése sem tudták megtörni az átnevezett, a színeit is elvesztő Fradi szurkolóit. A meccs egyszerűen azért van kitalálva, hogy ott kiabáljon az ember, és ezen még Rákosi sem volt képes változtatni.

Advertisement

Most majd meglátjuk, szép feladat lesz ez Orbánnak. Neki kevesebb erőszakszervezet áll rendelkezésére, cserébe videótechnikával és egyedileg azonosítható jegyekkel támad. Én eddig nem értettem a fociultrák elkeseredett harcát a szurkolói kártya és a személyi adatokat tartalmazó jegy mellett, most már kezdem megérteni őket.

A tiltólista egyébként az aktuálpolitikát leszámítva is izgalmas, hiszen a szokásos tiltások mellett konyhai kéztörlő papírt, szerszámkészletet, vízipisztolyt és pénzt is tilos bevinni a Panchóba. Utóbbin nyilván nagyokat hahotáznak Mészáros Lőrinc díszpáholyában.

Share This Story

Get our newsletter