Megutaztatt√°k a riporter√ľket, hogy Feh√©roroszorsz√°gb√≥l jelentse, milyen marha j√≥k a Roszatom erŇĎmŇĪvei. Nem is marha-, hanem ATOMJ√ďK!

Ezt nevezem politikai-gazdasági sajtószinergiának! A legjobb idézet nyilván ez, ami ráadásul a cikk vége felé található, mondhatni a lecsengetése:

Arra a k√©rd√©s√ľnkre, szerinte mi indokolhatja a szerzŇĎd√©sek 30 √©ves titkos√≠t√°s√°t, √©s gyakori-e ez a titokzatoskod√°s a szakm√°ban, Nyikolaj Mezsenics √©rdemben nem v√°laszolt, csup√°n annyit felelt, hogy m√°skor is elŇĎfordult a 20-30 √©ves titkos√≠t√°s, ami szerinte ‚Äúmindk√©t f√©l √©rdeke‚ÄĚ, mert ‚ÄúBr√ľsszel jelenti a fŇĎ vesz√©lyt a beruh√°z√°sra‚ÄĚ.

De ne kezdj√ľk a v√©g√©n, j√∂jjenek a loj√°lis √ļjs√°g√≠r√°s gy√∂ngyszemei, id√©zetek form√°j√°ban:

  • Rendk√≠v√ľl modern √©s biztons√°gos lesz a Paks II, az orosz energiaf√ľggŇĎs√©g√ľnk azonban nem v√©sz el, csak √°talakul. Megn√©zt√ľk a paksi beruh√°z√°s referencia-erŇĎmŇĪv√©t, a Belorusszi√°ban √©p√ľlt osztroveci blokkot, valamint elment√ľnk a Roszatom minszki atomexp√≥j√°ra.
  • Az erŇĎmŇĪ elfogadtat√°sa val√≥sz√≠nŇĪleg Osztrovec lak√≥ival lesz a legk√∂nnyebb, hiszen a beruh√°z√°s miatt gyakorlatilag √ļjj√°√©p√ľlt a telep√ľl√©s. (‚Ķ) Ha majd az √©p√≠tkez√©s v√©g√©n a munk√°sok otthagyj√°k a v√°rost, az √©p√ľleteket jut√°nyos √°ron kaphatj√°k meg a jelenleg t√∂bbnyire f√∂ldszintes, b√°dogtetŇĎs fa- √©s t√©glah√°zakban √©lŇĎ helyiek. A lak√≥telepek mellett a v√°rosban n√©gy √ļj iskola √©s √≥voda is √©p√ľlt.
  • Szerinte ez az√©rt is k√°r, mert egy√©bk√©nt az orosz atomtechnol√≥gia vil√°gelsŇĎ: az orosz beruh√°z√≥k mellett sz√≥l p√©ld√°ul az, hogy a Roszatom √ļj, Pakson is meg√©p√≠tendŇĎ erŇĎmŇĪmodellj√©t, a VVER-1200-at val√≥ban a legmodernebb, legbiztons√°gosabb technol√≥gia alapj√°n tervezt√©k.
  • Fukusima nem ism√©tlŇĎdhet meg (ez egy k√∂zc√≠m)
  • Az Orig√≥nak nyilatkoz√≥ orosz szak√©rtŇĎ, Nyikolaj Mezsenics szerint az orosz technika alkalmaz√°sa mellett komoly szakmai √©rvek sz√≥lnak, k√ľl√∂n√∂sen Magyarorsz√°gon, ahol a m√°r megl√©vŇĎ erŇĎmŇĪ is orosz technik√°val √©p√ľlt. Jelenleg az eg√©sz k√∂z√©p- √©s kelet-eur√≥pai r√©gi√≥ban az orosz technol√≥gia a legelterjedtebb, emiatt nehezen t√∂rnek be a nyugati beruh√°z√≥k erre a piacra.

Advertisement

A teljesesség kedvéért hozzá kell tenni, hogy a cikkben annyi azért szerepel, hogy :

Azonban k√∂zel sem biztos, hogy az orosz beruh√°z√°s cs√∂kkenti az energiaf√ľgg√©st.

A legkir√°lyabb bekezd√©s vit√°n fel√ľl ez:

A biztons√°gi berendez√©seket a minszki atomexp√≥n √©s a frissen avatott l√°togat√≥k√∂zpontban is hangs√ļlyozt√°k. A k√∂zpontban egy interakt√≠v eszk√∂z√∂n n√©zhett√©k meg a l√°togat√≥k, hogy mŇĪk√∂dik az olvad√©kcsapda, √©s hogy hogyan v√©szelne √°t az erŇĎmŇĪ rep√ľlŇĎg√©p-katasztr√≥f√°t, √°rvizet vagy f√∂ldreng√©st is. Kev√©ss√© biztat√≥, hogy a szeml√©ltetŇĎg√©p m√°r az elsŇĎ nap, p√°r haszn√°lat ut√°n elromlott.

Advertisement

De ez akkor is egy tŇĎr√∂l metszett, a napilapos √ļjs√°g√≠r√°s szponzor√°lt mell√©kleteinek b√ľd√∂s levegŇĎj√©t √°raszt√≥ c√©lriport. A cikk alapj√°n minimum gyan√ļs, hogy a riportert a Roszatom h√≠vta meg a saj√°t PR-esem√©ny√©re Feh√©roroszorsz√°gba. Ha nem, ann√°l rosszabb, ha igen, az k√ľl√∂n v√©gtelen√ľl k√≠nos.

(via martonbede)