H√ļsz √©v ut√°n megnyitott√°k a T√ľskecsarnokot, ami annyira extatikus √°llapotba lovallta a sport√°llamtitk√°rt, hogy egym√°s ut√°n dobta a kosarakat. Bej√°r√°si riport, nagyszerŇĪ fot√≥kal.

Amilyen kicsinek n√©z ki a T√ľskecsarnok f√∂ld feletti r√©sze, olyan hatalmas, ami alatta van. De mielŇĎtt m√©g v√©gign√©zhett√ľk volna a komplexumot, √°t kellett esn√ľnk az ar√©na lel√°t√≥j√°n tartott nyit√≥√ľnneps√©gen. Maga a nagyterem igaz√°n klasszul n√©z ki, de hamar elkezdtem √©rezni, hogy mintha hi√°nyozna belŇĎle valami. Itt ez a k√©p, n√©zd meg figyelmesen, k√©sŇĎbb el√°rulom, mi hib√°dzott:

A buli azzal kezdŇĎd√∂tt, hogy √Āder J√°nos nem j√∂tt el, √≠gy a szp√≠kernek kellett felolvasnia a besz√©d√©t, amibŇĎl azt a pomp√°s bon mot-t jegyeztem meg, hogy:

"Sportnemzet vagyunk, de nem vagyunk sportoló nemzet."

Nagyon sajn√°ltam, hogy ezt nem maga az eln√∂k mondta el nek√ľnk, a kez√©ben egy gerellyel vagy kalap√°ccsal. Ez√©rt el is k√©sz√≠tettem el az "√Āder J√°nos gerelyt haj√≠t" c√≠mŇĪ rajzomat, k√°rp√≥tl√°sul:

Advertisement

Ezután jött Simicskó szakállamtitkár azzal, hogy:

Nem tudjuk szavakkal kifejezni ezt az örömöt.

Akkor fejezd ki √ľv√∂lt√©ssel, ugr√°l√°ssal, tŇĪzt√°nccal, testfest√©ssel vagy vis√≠tva hengergŇĎz√©ssel!

Advertisement

‚Äď drukkoltam a korm√°ny h√≠resen legfittebb tagj√°nak, de sajnos kider√ľlt, hogy ez csak egy retorikai fordulat volt, √©s tov√°bbra is szavakkal fejezte ki az √∂r√∂m√∂t.

Olyanokkal, hogy:

A k√ľzdŇĎt√©r maga az √©let kicsiny√≠tett m√°sa.

Eszerint Simicsk√≥ √°llamtitk√°r egy kurva nagy lin√≥leumon √©l ‚Äď gondoltam magamban irigykedve, mert szeretem a lin√≥leumot. Ember√ľnk k√©sŇĎbb megnyugtatott, hogy a korm√°ny tov√°bbra is strat√©giai √°gazatk√©nt kezeli a sportot.

Advertisement

Ezut√°n k√∂vetkezett Hoffmann "The Hoff" Tam√°s √ļjbudai polg√°rmester besz√©de, amibŇĎl ezt jegyeztem f√∂l:

"√Ė ikonikus √∂..."

Vígh László miniszteri biztos legemlékezetesebb szavai ezek voltak:

Fecske meg galamb meg mad√°r meg egyebek.

Ez egy olyan anekdota csattan√≥ja volt, amit senki sem √©rtett a k√∂z√∂ns√©gbŇĎl, √©n sem, de j√≥lnevelten tov√°bbl√©pt√ľnk.

Advertisement

M√°r nagyon v√°rtam a bej√°r√°st, de m√©g h√°travolt elŇĎtte az eml√©kplakettek √°tad√°sa a projekt legjobban dolgoz√≥ r√©sztvevŇĎinek. Azzal kezdŇĎd√∂tt, hogy V√≠gh kit√ľntette Simicsk√≥t, majd ketten egy√ľtt kit√ľntett√©k Hoffmannt. Ezen a ponton majdnem nevettem, de egy egyenruh√°s fick√≥ √ľlt mellettem, √≠gy nem mertem hangosan. K√©sŇĎbb m√°sokat is kit√ľntettek, p√©ld√°ul az √©p√≠t√©szeket, akik egyike maga Rubik ErnŇĎ volt. Ňźk annak ellen√©re kaptak plakettet, hogy az √©p√ľletet eltervezt√©k, mert az alagsori tornatermek k√©t-h√°rom m√©terrel kisebbek lettek a sztenderd k√©zilabdap√°lya m√©ret√©n√©l, √≠gy nem lehet meccseket rendezni benn√ľk.

Advertisement

√Čs v√©gre elkezdŇĎd√∂tt a bej√°r√°s. Ha elhajtasz a T√ľskecsarnok mellett, egy vicces tetŇĎszerkezetŇĪ, l√°tv√°nyos, de apr√≥cska sportcsarnokot l√°tsz, ami alig b√ļjik ki a f√∂ldbŇĎl. A l√©nyeg, vagyis a sportol√°sra alkalmas terek nyolctizede ennek megfelelŇĎen a f√∂ld alatt van. T√∂rtfeh√©r t√©gl√°s foly√≥kon vonultunk √∂lt√∂zŇĎk√∂n, egy mini wellnessr√©szlegen, squashp√°ly√°kon, t√ľk√∂rfal√ļ t√°nctermen √©s leendŇĎ gy√ļr√≥termen meg egy rak√°s tornatermen kereszt√ľl.

Az egyikben a ker√ľleti sportiskola kosarasai tartottak r√∂vid bemutat√≥ edz√©st, majd p√°r perces minimeccset is j√°tszottak. Ek√∂zben √©rkezett meg a The Hoff‚ÄďSimicsk√≥ k√∂z√©pp√°lya, mire a fot√≥sok √©s kamer√°sok meccs k√∂zben benyomultak a p√°ly√°ra, hogy j√≥l le tudj√°k venni a nagykuty√°kat. √Čn a gyerekek hely√©ben fejbe dobtam volna ŇĎket labd√°val, hogy √©szhez t√©rjenek.

Advertisement

Itt hallgattam ki a legjobb beszélgetést:

Simicskó István: Nem vagyok falas?

The Hoff (Ránéz Simicskó farizmára): ?

Simicsk√≥ Istv√°n: ‚Äď

√Čn: Egyre jobban nevetek, mert The Hoff m√∂g√∂tt √°llva l√°tom, hogy nem Simicsk√≥ a falas, hanem ŇĎ, csak nem veszi √©szre. √ćme:

Advertisement

√Čs mintha a Hoff mellett √°ll√≥ faszi is velem mulatna az eg√©szen, ami engem m√©g jobban ext√°zisba hoz, mert ŇĎ meg azt nem l√°tja, hogy ŇĎ azt√°n mindenkin√©l falasabb, √≠me:

A slusszpoén, hogy Simicskó igazából mégiscsak falas volt, csak azt n onnan nem láthattam, Hoffmannhoz hasonlóan. Ezt mutatja be NAK képe, amit pont akkor csattintott el:

Advertisement

Azt√°n bek√∂vetkezett az elker√ľlhetetlen, √©s Simicsk√≥ is be√°llt j√°tszani. Olyan veter√°nk√©nt, aki m√°r l√°tta K√≥ka J√°nost m√©diabiciklizni, igazi m√©diadob√°lgat√°sra sz√°m√≠tottam, de csoda t√∂rt√©nt: igazi, norm√°lis emberi pillanatok tan√ļja lehettem egy korm√°nyzati PR-esem√©nyen. Air Simicsk√≥ ugyanis egyr√©szt nem volt b√©na, ellenben direkte √ľgyesnek bizonyult, de ami a legjobb volt, p√°r pillanat alatt t√©nyleg belefeledkezett a j√°t√©kba, √©s gyermekien lelkes arccal vagy negyed√≥r√°t dob√°lgatott a gyerekek k√∂z√∂tt. √ögy tŇĪnt, hogy ŇĎ legal√°bb szereti a szakter√ľlet√©t, √©s az √°tlagosn√°l jobban is √©rt hozz√°.

Az elej√©n egyenesen ijesztŇĎ volt, hogy szinte minden dob√°sa bement, de ekkor elkapta a hi√ļs√°g, √©s √°tvonult a szinte √ľres m√°sik pal√°nkhoz, hogy jobban lehessen filmezni, mire a k√∂vetkezŇĎ √∂t dob√°s√°b√≥l egy sem ment be. Isten b√ľntet√©se!

Advertisement

Azt√°n egy labda beszorult a pal√°nk m√∂g√©, mire a m√©dia√©rz√©keny Simicsk√≥ azonnal felkapott egy gyereket, de egy√ľtt is kicsinek bizonyultak, √≠me:

Mire az egyik colos fot√≥s fogta mag√°t, letette a g√©p√©t, nekifutott, √©s k√©zzel le√ľt√∂tte:

M√©g p√°r tornaterem, √©s a v√©g√©re is √©rt√ľnk ezut√°n.

Mondanom sem kell, hogy ez is olyan avat√≥√ľnneps√©g volt, amire az eg√©sz komplexum nem k√©sz√ľlt el, az uszodar√©szhez m√©g csak most m√©ly√≠tik a g√∂dr√∂t. De az uszod√°n k√≠v√ľli fele t√©nyleg megvan, √©s majdnem marha j√≥l is n√©z ki, csak ne tal√°ltak volna uralkod√≥ sz√≠nnek egy ilyen borzaszt√≥an ronda s√°rg√°t.

Advertisement

Ja, √©s √≠g√©rtem a v√©g√©re, hogy el√°rulom, mi hi√°nyzott a nagyterembŇĎl. H√°t az eredm√©nyjelzŇĎk, a k√©t potenci√°lis sz√°ll√≠t√≥ ugyanis √∂sszeugrott √©s perelt, √≠gy a k√∂zbeszerz√©s tov√°bb tart. Vagyis tavasz elŇĎtt nem lesz eredm√©nyjelzŇĎ, csak ha valaki hoz mag√°val. Ami nem olcs√≥ po√©nkod√°s, mert a h√©tv√©gi Kelet‚ÄďNyugat kos√°rg√°l√°t m√°r √≠gy fogj√°k megrendezni, hozott eredm√©nyjelzŇĎvel.

Még ne hagyd abba, most jönnek NAK remek fotói a bejárásról:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

(Fotó: Nagy Attila/Cink)