Egy 1530 k√∂r√ľl festett k√≥dex digitaliz√°l√°sa k√∂zben tal√°lt√°k a k√©peket a l√°ngol√≥ macsk√°kr√≥l √©s madarakr√≥l. V√°rostromkor vethett√©k be az √©gŇĎ macsk√°t.

A University of Pennsylvania kutat√≥i tal√°lt√°k meg az illusztr√°ci√≥kat a szellemes szerkezetrŇĎl egy n√©met nyelvŇĪ k√≥dexben. A k√∂tet szerzŇĎje azt javasolja, hogy a rak√©t√°t erŇĎs√≠ts√©k a macsk√°ra, gy√ļjts√°k meg, majd k√ľldj√©k be az ostromlott v√°rba vagy v√°rosba, h√°tha siker√ľl felgy√ļjtania azt. Eddig az elm√©let.

A vide√≥n nyilatkoz√≥ kutat√≥ az√©rt szerint nem val√≥sz√≠nŇĪ, hogy a val√≥s√°gban is haszn√°ltak volna macskarak√©t√°t, mert az borzalmas, kegyetlen √∂tlet. H√°t ez egy laborban teny√©sztett kutat√≥ lehet, ha azt k√©pzeli, hogy pont emiatt ne vetett√©k volna be. Az m√°r sokkal racion√°lisabb ellen√©rv, hogy m√©g egy nagyhatalm√ļ hadvez√©r sem tudna r√°venni egy l√°ngol√≥ macsk√°t, hogy az √°ltala elk√©pzelt ir√°nyba fusson.

Advertisement

Az is igaz, hogy egy √ľgyv√©d bar√°tom dolgozott olyan √ľgy√∂n, amelyikben az egyik magyar szomsz√©d felgy√ļjtotta a szomsz√©dja kuty√°j√°t, aki l√°ngolva hazamenek√ľlt, l√°ngra lobbantva a kertben √°ll√≥ ist√°ll√≥t.

Advertisement

A vide√≥ - nem a magyar √©gŇĎ kuty√°r√≥l, hanem a macskaraklt√°r√≥l - itt n√©zhetŇĎ meg.