Felideges√≠tette a K√∂zt√°rsas√°gi Eln√∂ki Hivatalt, hogy r√°k√©rdeztek, mi√©rt √ľnnepelte √Āder d√≠szvacsor√°val az MSZMP-vezetŇĎt.

A VastagbŇĎr bloggere megk√©rdezte a Hivatalt, miv√©gre ad d√≠szvacsor√°t √Āder egy volt politikai bizotts√°gi vezetŇĎnek.

A rendszerv√°lt√°s egyik legfontosabb szimbolikus tette volt, hogy a Fidesznek az SZDSZ-hez csatlakozva siker√ľlt megakad√°lyoznia, hogy kommunista Pozsgay Imre legyen az elsŇĎ szabad k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k. Ezt p√°ran m√©g nem felejtett√©k el, felteszem ez√©rt gerjedt be annyira az eln√∂ki palota p√°r szokv√°nyos √ļjs√°g√≠r√≥i k√©rd√©stŇĎl, hogy szerep√©bŇĎl teljesen kiesve pik√≠rt v√°laszt adjon. V√©g√ľl is a Fidesz kedvenc kommer√©t t√°madt√°k.

Advertisement

A k√∂vetkezŇĎ k√©t bloggerk√©rd√©sre:

- Az √ľnnepi vacsor√°val kapcsolatban nem zavarta √Āder J√°nost vagy a KEH-t Pozsgay Imre p√°rt√°llami m√ļltja (MSZMP KB, Hazafias N√©pfront, MSZMP Politikai Bizotts√°g, √°llamminiszters√©g)?

- √Āder J√°nos k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k √ļrnak mi arr√≥l a v√©lem√©nye, hogy egy olyan embernek adott d√≠szvacsor√°t, aki 1987/88-ban, amikor √Āder J√°nos Lakitelken a t√∂bbi rendszerv√°lt√≥val egy√ľtt megkezdt√©k a demokratikus √°tmenet √©s rendszerv√°lt√°s elŇĎk√©sz√≠t√©s√©t, az MSZMP Politikai Bizotts√°g√°ban K√°d√°r J√°nos majd Gr√≥sz K√°roly legk√∂zvetlenebb munkat√°rsa volt?

Advertisement

a KEH sajt√≥oszt√°lya ugyanis a k√∂vetkezŇĎ v√°laszt adta:

Level√©bŇĎl kitŇĪnik, hogy √©rdeklŇĎdik haz√°nk XX. sz√°zadi t√∂rt√©nelme ir√°nt. A rendszerv√°lt√°s politikat√∂rt√©neti, t√∂rt√©nelmi, szociol√≥giai h√°tter√©rŇĎl, mozgat√≥rug√≥ir√≥l, tapasztalatair√≥l √©s k√∂vetkezm√©nyirŇĎl sz√°mos kitŇĪnŇĎ k√∂nyv jelent meg, melyeket sz√≠ves figyelm√©be aj√°nlunk. Egy csokorra val√≥t √∂sszegyŇĪjt√∂tt√ľnk. Ha ideje engedi, lapozgassa ŇĎket!

Kornai János: Szocializmus, kapitalizmus, demokrácia és rendszerváltás

Tamás Gáspár Miklós: Másvilág

Elek István: Rendszerváltoztatók 20 év után

Romsics Ign√°c: Volt egyszer egy rendszerv√°lt√°s

Ripp Zolt√°n: Rendszerv√°lt√°s Magyarorsz√°gon 1987-1990

P√ľnk√∂sti √Ārp√°d: SzeplŇĎtelen fogantat√°s

A lev√©lv√°lt√°s nemcsak ebbŇĎl √°llt, √©rdemes megn√©zni a VastagbŇĎr posztj√°t, a KEH legkir√°lyabb v√°lasza az volt, hogy

√Āder J√°nos m√°r eln√∂kk√© v√°laszt√°sakor elmondott besz√©d√©ben vil√°goss√° tette, hogy fontos sz√°m√°ra a hazai teljes√≠tm√©ny- √©s tiszteletkult√ļra megerŇĎs√≠t√©se. Ez√©rt az elm√ļlt m√°sf√©l √©vben ‚Äď nemcsak az √Ėn mostani √©rdeklŇĎd√©s√©nek f√≥kusz√°ban √°ll√≥ tiszteletvacsor√°k keret√©ben ‚Äď sz√°mos alkalommal igyekezett tisztelet√©t kifejezni mindazok elŇĎtt, akik a maguk ter√ľlet√©n lehetŇĎs√©g√ľk szerint kimagasl√≥ teljes√≠tm√©nnyel j√°rultak hozz√° ahhoz, hogy mi magyarok b√ľszk√©n tekints√ľnk politikai nemzet√ľnkre.

Advertisement

A vastag√≠t√°s az √©n mŇĪvem, ott l√©nyeg Pozsgay Imr√©rŇĎl. A Palota √°ll√≠t√°sa egy√©bk√©nt igaz, √©n p√©ld√°ul nagyj√°b√≥l akkor tekintettem utolj√°ra igaz√°n felhŇĎtlen√ľl b√ľszk√©n a politikai nemzetemre, amikor a populista √©rvek, Pozsgyay szem√©lyes n√©pszerŇĪs√©ge √©s az MDF megalkuv√≥ viselked√©se ellen√©re a politikai nemzetnek siker√ľlt n√©pszavaz√°ssal el√©rnie, hogy az √ľgyesen helyezkedŇĎ kommunista kam√©leon be ne k√∂lt√∂zhessen a demokr√°cia eln√∂ki palot√°j√°ba.