Illustration for article titled ​Beszólt az elnöki hivatal a Pozsgay-Áder-vacsoráról érdeklődő bloggernek

Felidegesítette a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy rákérdeztek, miért ünnepelte Áder díszvacsorával az MSZMP-vezetőt.

Advertisement

A Vastagbőr bloggere megkérdezte a Hivatalt, mivégre ad díszvacsorát Áder egy volt politikai bizottsági vezetőnek.

A rendszerváltás egyik legfontosabb szimbolikus tette volt, hogy a Fidesznek az SZDSZ-hez csatlakozva sikerült megakadályoznia, hogy kommunista Pozsgay Imre legyen az első szabad köztársasági elnök. Ezt páran még nem felejtették el, felteszem ezért gerjedt be annyira az elnöki palota pár szokványos újságírói kérdéstől, hogy szerepéből teljesen kiesve pikírt választ adjon. Végül is a Fidesz kedvenc kommerét támadták.

Advertisement
Advertisement

A következő két bloggerkérdésre:

- Az ünnepi vacsorával kapcsolatban nem zavarta Áder Jánost vagy a KEH-t Pozsgay Imre pártállami múltja (MSZMP KB, Hazafias Népfront, MSZMP Politikai Bizottság, államminiszterség)?

- Áder János köztársasági elnök úrnak mi arról a véleménye, hogy egy olyan embernek adott díszvacsorát, aki 1987/88-ban, amikor Áder János Lakitelken a többi rendszerváltóval együtt megkezdték a demokratikus átmenet és rendszerváltás előkészítését, az MSZMP Politikai Bizottságában Kádár János majd Grósz Károly legközvetlenebb munkatársa volt?

Advertisement

a KEH sajtóosztálya ugyanis a következő választ adta:

Leveléből kitűnik, hogy érdeklődik hazánk XX. századi történelme iránt. A rendszerváltás politikatörténeti, történelmi, szociológiai hátteréről, mozgatórugóiról, tapasztalatairól és következményiről számos kitűnő könyv jelent meg, melyeket szíves figyelmébe ajánlunk. Egy csokorra valót összegyűjtöttünk. Ha ideje engedi, lapozgassa őket!

Kornai János: Szocializmus, kapitalizmus, demokrácia és rendszerváltás

Tamás Gáspár Miklós: Másvilág

Elek István: Rendszerváltoztatók 20 év után

Romsics Ignác: Volt egyszer egy rendszerváltás

Ripp Zoltán: Rendszerváltás Magyarországon 1987-1990

Pünkösti Árpád: Szeplőtelen fogantatás

A levélváltás nemcsak ebből állt, érdemes megnézni a Vastagbőr posztját, a KEH legkirályabb válasza az volt, hogy

Áder János már elnökké választásakor elmondott beszédében világossá tette, hogy fontos számára a hazai teljesítmény- és tiszteletkultúra megerősítése. Ezért az elmúlt másfél évben – nemcsak az Ön mostani érdeklődésének fókuszában álló tiszteletvacsorák keretében – számos alkalommal igyekezett tiszteletét kifejezni mindazok előtt, akik a maguk területén lehetőségük szerint kimagasló teljesítménnyel járultak hozzá ahhoz, hogy mi magyarok büszkén tekintsünk politikai nemzetünkre.

Advertisement

A vastagítás az én művem, ott lényeg Pozsgay Imréről. A Palota állítása egyébként igaz, én például nagyjából akkor tekintettem utoljára igazán felhőtlenül büszkén a politikai nemzetemre, amikor a populista érvek, Pozsgyay személyes népszerűsége és az MDF megalkuvó viselkedése ellenére a politikai nemzetnek sikerült népszavazással elérnie, hogy az ügyesen helyezkedő kommunista kaméleon be ne költözhessen a demokrácia elnöki palotájába.

Share This Story

Get our newsletter