Beszlan 10

Illustration for article titled Beszlan 10

Napra pontosan 10 évvel ezelőtt, 2004. szeptember 1-jén kezdődött a beszlani túszdráma. A csecsen terrorakciónak 334 halálos áldozata – 186 gyerek – és több mint 800 sebesültje volt.

Advertisement

A fegyveresek szeptember 1-jén reggel, az ünnepélyes tanévnyitó alatt szállták meg az 1. sz. általános és középiskolát az észak-oszétiai Beszlan városában, a követelésük az volt, hogy Vlagyimir Putyin állítsa le a második csecsen háborút. Az 1100 túszt – gyerekeket, tanárokat, szülőket – három napig tartották fogva, sem enni, sem inni nem adtak nekik, az épületeket lényegében aláaknázták.

Mindmáig nem tudni pontosan, hogy az első robbanásokat, amelyek után kaotikus lövöldözés kezdődött, mi váltotta ki, ami tény: a túszok csaknem harmada életét vesztette, és egy kivételével az összes terroristát megölték, ő később életfogytiglant kapott.

Advertisement

Az akcióért Samil Baszajev csecsen harctéri parancsnok vállalta a felelősséget, őt 2006-ban likvidálták. A beszlani túszdráma áttételesen, hivatkozási alapként komoly szerepet játszott fontos orosz politikai és erőszak-szervezeti reformok kidolgozásában-végrehajtásában, illetve a putyini állam megkeményítésében.

Azoknak, akik tudnak oroszul – ha kevesen vannak itt, akkor is megérdemlik –, linkelem a gazeta.ru irgalmatlanul ütős összállítását, amely az évforduló alkalmából készült.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter