Illustration for article titled ​Beszélt? Nem beszélt? Videózott? Az igazság Szegedi Csanád-ügyben

Hazudott a frissen megtért, vallásos zsidó exantiszemita? Vagy a kanadai újság ferdített volna? Egyik sem! Csanád lett az okos zsidó leány, de hol van Mátyás király?

Advertisement

Azóta sem lehett érteni, igazából mi is történt a megtért jobbikossal Montrealban, miközben kiutasították Kanadából. Két, egymásnak látszatra gyökeresen ellentmondó verzió keringett ugyanis. A Montreal Gazette című lap azt írta, hogy helyi magyar zsidók bejelentése miatt a bevándorlásiak megfordították és hazaküldték Szegedit, emiatt nem volt ideje megtartania az előadását sem a Chabad Westmount gyülekezetnél, ahol egy videóüzenetet játszottak le a megjelenteknek. Szegedi maga viszont kicsit később azt nyilatkozta az Origónak, hogy bár tényleg el kellett hagynia az országot, valamennyi ideje azért maradt, és "Megnéztem Montrealban a zsinagógát, találkoztam a helyi zsidó vezetőkkel, sikerült megtartanom a tervezett előadást" .

Advertisement

A két állítás ellentétben állt egymással, ezért levélben megkerestem a Chabad Westmountot, az ő friss válaszukból az derül ki, hogy a Gazette és Szegedi is nagyjából igazat mondtak, csak éppen nem bontották ki az igazság egy-egy fontos szeletét. Ezt írták a C.W.-ból:

A bevándorlási hatóság megengedte Mr Szegedinek, hogy 24 órát Montrealban maradjon. Eljött a központunkba, ahol meg is tartotta az előadását. De mivel a hallgatóság csak később este érkezett, a beszédét videóra kellett vennünk. Több, mint 250 ember látta ezt a beszédet. Az embereket mélyen megérintette Mr Szegedi beszéde, volt, aki könnyezett, annyira meghatotta Szegedi bátorsága, ami a változáshoz kellett.

Advertisement

Szóval volt is beszéd meg nem is, a videó se volt kamu, az előadást meg is tartották és el is maradt, nincs más hátra, mint az, hogy Mátyás király feleségül vegye a mesebeli okos zsidó leányt, Csanádot.

Share This Story

Get our newsletter