This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Beszélnünk kell Habony Árpád ruhájáról

Ha már a nemzeti spin doctor így bedobta a sartorial power move-ot Washingtonban.

Advertisement

Természetesen nem az extravagáns kockás anyaggal van a baj, amiből Habony zakója készült. Az ilyen textíliák a férfiruhák sokszor lehangoló sivatagában a vidámság oázisai. Épp elég szomorú, hogy a sportzakót hordó férfiak elsöprő többsége elkerüli ezeket, feketében és szürkében jár, mintha minden nap temetésre menne, és nem a Dashing Tweeds kínálatából választ.

Advertisement

A részletekkel már vannak gondok. Elég nagy rocksztárnak kell lenni ahhoz, hogy egy ilyen színpadian széles gallérú, Tommy Nutter hetvenes évekbeli dizájnjaira hajazó zakót valaki viselni tudjon. Habony Árpád nem rocksztár, és nem ez az első kép, ahol a kabát viseli őt.

(Tommy Nutter neve lehet, hogy nem ismerős, de munkái egész biztosan azok: az Abbey Road lemezborítóján a zebrán átkelő négy Beatles-tag közül George Harrisont leszámítva mindenkit ő öltöztetett – ahogy a korszak sok más rocksztárját is.)

Advertisement

De ez nem katasztrófa. Ahogy a gigantikus karóra és a zakóhoz egyáltalán nem illő farmernadrág sem az, inkább csak lehangoló. Csak a középkorú, nagy hatalmú, öltözködni nem tudó férfiak jellegzetes öltözete.

A katasztrófa a V-nyakú lila trikó. És úgy általában a zakóhoz vett trikó. Nem az a baj vele, hogy lila, és nem is az, hogy V-nyakú, hanem az, hogy trikó.

Advertisement

Értem én, hogy mit akart Habony: lazábban viselni egy alapvetően elegáns ruhát. Lavírozni azon a tengelyen, amin sok modern férfi próbál lavírozni, a lazaság és az elegancia között. Ezt azonban talán csak jobban lehet csinálni.

Egy sportzakóhoz, ha nem volt kedve inget és nyakkendőt húzni, felhúzhatott volna egy hosszú ujjú pólóinget. Jól nézett volna ki. Ha építésznek, színházi rendezőnek vagy Steve McQueennek érezte volna épp magát, felhúzhatott volna hozzá egy garbót. Jól nézett volna ki. Egy gallér nélküli trikó egy zakó alatt azonban csak szomorú, esetlen és idétlen. Fiatal, nyurga fiúk szoktak így öltözni, fekete-fehérben – különösen, ha modellek vagy művészeti egyetemisták –, és még ők se néznek ki jól, de majd kinövik.

Advertisement

És az egészben a duplán szomorú, hogy ez nyilván egy gondosan megkomponált kép. Ami egy, az átlagemberhez képest korlátlan lehetőségekkel bíró embert ábrázol, aki ráadásul láthatóan szeret öltözködni. És nincs ott senki, aki azt mondja – kezdve Kaminski Fannyval –, hogy Árpád, ne.

Egyébként az épület, ami előtt Habony ücsörög, Abraham Lincoln amerikai elnök emlékműve. Lincoln így öltözött:

Illustration for article titled Beszélnünk kell Habony Árpád ruhájáról
Advertisement

Fotó: Kaminski Fanny, Alexander Gardner

Share This Story

Get our newsletter