Menetrend ‚Äď 1944 c√≠mmel ind√≠tottak a maga t√°rgyszerŇĪs√©g√©ben megr√°z√≥ blogot az orig√≥s postr-en a vid√©ki magyar zsid√≥s√°g deport√°l√°s√°nak t√∂rt√©net√©rŇĎl. A Mink Andr√°s t√∂rt√©n√©sz √°ltal szerkesztett tartalom napr√≥l napra k√∂veti a 70 √©ve, 1944. m√°jus 14-√©n kezdŇĎd√∂tt esem√©nyeket.

Az elsŇĎ k√©t transzport Ny√≠regyh√°z√°r√≥l √©s Munk√°csr√≥l indult ezen a napon, 3200 √©s 3169 fŇĎvel. A blog azt √≠rja, a deport√°l√°s 57 napja alatt, j√ļlius 9-√©ig nem indult minden nap szerelv√©ny az orsz√°ghat√°ron t√ļlra, m√°s napokon viszont t√∂bb is. A magyar hat√≥s√°gok eleinte siettett√©k a bevagon√≠roz√°st, napi hat vonatot tartottak sz√ľks√©gesnek, m√≠g a n√©metek logisztikai okokb√≥l csak egy-kettŇĎvel sz√°moltak.

Az akci√≥ lebonyol√≠t√°sa √©rdek√©ben az orsz√°got a csendŇĎrker√ľleteket alapul v√©ve √∂t z√≥n√°ra osztott√°k. A gett√≥ba terelt zsid√≥k deport√°l√°s√°t az I. z√≥n√°ban kezdt√©k, amely √Čszakkelet-Magyarorsz√°got √©s az 1939-ben √ļjra elfoglalt K√°rp√°talj√°t foglalta mag√°ba. A II. z√≥na az 1940 augusztusi m√°sodik b√©csi d√∂nt√©ssel Magyarorsz√°ghoz visszacsatolt √Čszak-Erd√©lyt foglalta mag√°ba. A III. z√≥na az √Čszak-Magyarorsz√°got, bele√©rtve az 1938 novemberi I. b√©csi d√∂nt√©ssel Magyarorsz√°ghoz visszaker√ľlt felvid√©ki ter√ľleteket. A IV. z√≥na a Dun√°t√≥l keletre elter√ľlŇĎ alf√∂ldi ter√ľleteket foglalta mag√°ba, az V. z√≥na pedig a Nyugat-Magyarorsz√°g ter√ľleteit. V√©g√ľl a VI. z√≥na a fŇĎv√°rost √©s k√∂rny√©k√©t foglalta mag√°ban. A deport√°l√°si menetrend ugyanezt a sorrendet k√∂vette, elsŇĎsorban n√©met k√≠v√°ns√°gra. A magyar hat√≥s√°gok eredetileg a budapesti zsid√≥s√°g deport√°l√°s√°t tervezt√©k elsŇĎnek, √°m a n√©metek sz√°m√°ra fontosabb volt a keleti fronthoz k√∂zelebb esŇĎ ter√ľletek "zsid√≥tlan√≠t√°sa".

A kor√°bban m√°r v√°rosi vagy v√°rossz√©li gett√≥kba, csillagos h√°zakba, t√©glagy√°rakban, √°llatteny√©sztŇĎ telepeken, erdŇĎsz√©len alkalmilag fel√°ll√≠tott gyŇĪjtŇĎt√°borokba √∂sszeterelt 437 000 embert vagonokra rakt√°k, √©s √∂sszesen 147 szerelv√©nnyel a N√©met Birodalom ter√ľlet√©n l√©vŇĎ hal√°lt√°borokba sz√°ll√≠tott√°k. T√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©g√ľket egyenesen Auschwitzba vitt√©k. A kisz√°ll√≠t√°st k√∂vetŇĎ napokban, hetekben az √≠gy elhurcolt magyar √°llampolg√°rok 87 sz√°zal√©ka, 380 ezer ember elpusztult.