Mi√≥ta kij√∂tt a h√≠r, hogy a Fidelitas provok√°torbes√ļg√°sra biztatja a kem√©nyen dolgoz√≥ magyar kisembereket, az√≥ta boldog-boldogtalan ezt a Kontroll Csoport-sz√°mot osztja facebookon.

Jól teszik, hiszen jó a dal.

R√°ad√°sul lehetŇĎs√©get teremt arra, hogy elmes√©ljem: milyen j√≥ kis egy√ľttes volt ez a maga idej√©ben, vagyis a m√ļlt sz√°zad nyolcvanas √©veinek elej√©n. Akkor sajnos m√©g m√°s orsz√°gban √©ltem, √≠gy a Kontroll f√©nykor√°ban nem mehettem el egyetlen hangverseny√ľkre sem, √©s hanghordoz√≥kon is csak √©vekkel k√©sŇĎbb ismerkedhettem meg a munk√°ss√°gukkal, de nekem m√°r szinte az is el√©g volt, hogy abban a h√≠res 1982-es Rock√©vk√∂nyvben az ŇĎ sz√∂vegeik k√∂z√ľl is lehoztak n√©h√°nyat. Azok hat√°s√°nak √°br√°zol√°s√°ra tal√°lt√°k ki a revelat√≠v kifejez√©st.

M√ļltkor egy√©bk√©nt egy √©tterem egy sark√°ban ‚Äď k√©t egym√°s melletti asztaln√°l ‚Äď vacsor√°ltunk B√°rdos De√°k √Āgnessel. Ez azt√°n teljesen mell√©kes, de nem volt j√≥ az √°thallatsz√°s.

Advertisement

Ami viszont a Fidelitas-kezdem√©nyez√©st illeti ‚Äď √°thall√°sok ide vagy oda ‚Äď, h√°t az elk√©pesztŇĎ. Kurucos temp√≥. Hogy hogy juthat esz√©be ilyen ‚Äď jelents√©tek fel az ellens√©get n√©vvel, k√©ppel, tokkal, von√≥val ‚Äď politik√°ba v√°gy√≥ fiatal embereknek, azt √©n nem √©rtem. Vagy nem akarom √©rteni. Vagy valami. T√©nyleg az lehet ‚Äď ezt pedzegettem r√©gebben ‚Äď, hogy olyan szinten kontraszelekt√°l m√°r a politika, hogy nem marad a k√∂rny√©ken senki, aki azt mondan√°, √°csi.

Hadd mes√©ljem el, hogy mint aznap ki is der√ľlt, √©n ott voltam a M√ļzeum k√∂r√ļton, √©s l√°ttam azokat a provok√°torokat. K√∂zelrŇĎl. Erre persze bizony√≠t√©kom nincsen, de: pontosan annyira szervezt√©k ŇĎket oda a demoellenz√©k p√°rtjai, amennyire a Fidesz volt az, aki kiadta a parancsot 2006 ŇĎsz√©n a t√©v√©sz√©kh√°z ostrom√°ra. Meg h√°t az is el√©g val√≥sz√≠nŇĪ, hogy ha csak ezek a m√°rcius 15-ei provok√°torok lenn√©nek a sziszt√©ma ellens√©gei, ak√°r √∂r√∂kk√© is tarthatna.

Advertisement

De nem fog. √Čspedig az√©rt nem, mert mint a h√°zmesterked√©sbŇĎl is l√°that√≥, kezd t√©nyleg elveszni a kontroll. V√©szesen, rohamosan. A kontraszelekci√≥ kontraprodukt√≠v, ez van.