Mi√©rt foglalkoztat jobban t√©ged √©s engem is egy teny√©rbem√°sz√≥, Bentley-vel furik√°z√≥ √ļjgazdag seggfej herezacsk√≥ja, mint a kar√°csony a h√ļsv√©t, a magyar v√°laszt√°sok √©s Ukrajna orosz elfoglal√°sa egy√ľttv√©ve? Megfejtettem.

MitŇĎl ilyen hipnotikus hat√°s√ļ Berki Kriszti√°n? Mi√©rt lett ŇĎ a figura, akit a jobb emberek √°ll√≠t√≥lag nem n√©znek, de amikor mŇĪelemz√©st √≠rok a herevasal√≥s fot√≥j√°r√≥l, 64 ezern√©l is t√∂bben olvass√°k (√©s ez az egyetlen posztom, amihez a "nem n√©zek t√©v√©t, de ha igen, akkor a Mezz√≥t"-t√≠pus√ļ t√∂bbdiplom√°s bar√°taim is gratul√°ltak az ut√≥bbi idŇĎben )?

A v√°lasz eg√©szen egyszerŇĪ. Az√©rt, mert igaz√°b√≥l nem mi n√©zz√ľk Berki Kriszti√°nt, hanem Berki Kriszti√°n n√©z minket. SŇĎt √°tl√°t rajtunk, √©s megl√°tja benn√ľnk, hogy mi az, amit igaz√°n szeretn√©nk, √©s azt megadja nek√ľnk.

Advertisement

De hogy lehet ennyire okos Berki Kriszti√°n, mik√∂zben, amikor megsz√≥lal, ink√°bb egy g√°tl√°stalan tah√≥nak tŇĪnik? H√°t √ļgy, hogy t√∂k√©letesen v√°lasztott tan√≠t√≥mestert. Ha Jeff Koons nem √©lne, azt mondan√°m, hogy Berki Kriszti√°n az ŇĎ reinkarn√°ci√≥ja, √≠gy csak a legjobb magyar tan√≠tv√°nya.

Advertisement

Erre a legut√≥bbi Best magazin fantasztikus Berki-interj√ļj√°b√≥l j√∂ttem r√°, amiben a mester maga √°rulta el, mi a titka:

√Čn pontosan megtervezett strat√©gia szerint √©lem az √©letemet. (‚Ķ) TŇĪ√©les celebstrat√©gi√°val √©p√≠tkezem, s egy mark√°ns poz√≠ci√≥t v√≠vtam ki az emberek fej√©ben.

Advertisement

Ezt maga Koons is mondhatta volna! Ak√°rcsak ezt:

Negat√≠v, visszatasz√≠t√≥, visszatetsz√≥, botr√°nyhŇĎs. Ilyen h√≠v√≥szavakat tudok mondani magammal kapcsolatban. Tiszt√°ban vagyok azzal, hogy a szem√©lyis√©gem bicskanyitogat√≥ √©s megoszt√≥, de ennek √∂r√ľl√∂k.

Advertisement

De ki az a Jeff Koons és mi köze hozzá Berkinek?

Jeff Koons amerikai k√©pzŇĎmŇĪv√©sz, aki azzal lett az eg√©sz vil√°g egyik legh√≠resebb √©s leggazdagabb alkot√≥ja, a gal√©ri√°kt√≥l a bulv√°rlapokig mindenhol szuperszt√°r, hogy g√°tl√°stalanul, sŇĎt a dolgot m√©g meg is ideologiz√°lva, kiz√°r√≥lag a k√∂z√∂ns√©g egyszerŇĪ v√°gyainak kiel√©g√≠t√©s√©vel foglalkozott. Koons tr√ľkkje az volt, hogy egy rak√°s kor√°bbi mŇĪv√©sszel szak√≠tva azt mondta, mosogat√≥g√©pre v√°gyni nem kicsinyes dolog, hanem maga a mŇĪv√©szet.

Advertisement

Koons √©s Berki p√°ly√°j√°t figyelve az ember szem√©t szinte kiverik a p√°rhuzamoss√°gok, sŇĎt, mondjuk ki, azonoss√°gok. Kezdve azzal, hogy Koons sem akart semmi eredetit kital√°lni, hanem bevallottan √°tvette m√°sok sikerreceptjeit, ak√°rcsak k√©sŇĎbb a k√∂vetŇĎje, Berki.

Advertisement

Koons p√°ly√°ja elej√©n Marcel Duchamp a maga idej√©ben forradalmi √∂tlet√©t megism√©telve h√©tk√∂znapi t√°rgyakat √©rtelmezett mŇĪalkot√°sk√©nt azzal, hogy gal√©ri√°kban √°ll√≠totta ki ŇĎket, majd Jasper Johnst m√°solva a fogyaszt√≥i v√°gy t√°rgyait apr√≥ m√≥dos√≠t√°sokkal mŇĪalkot√°sokk√° var√°zsolta √°t.

Advertisement

Itt van mondjuk ez a h√≠res Koons-mŇĪ, a New York-i Museum of Modern Art f√©ltett darabja, a k√©t, √ľvegdobozba j√°rt √©s neonf√©nnyel megvil√°g√≠tott porsz√≠v√≥. Az ember szem√©t szinte kiveri, hogy Berki gar√°zsban √°ll√≥, neonnal megvil√°g√≠tott Bentleyje √©s Porsch√©ja, a benn√ľk √ľlŇĎ abszurdra gy√ļrt tulajdonossal ugyanennek a mŇĪnek a magyar viszonyokra adopt√°lt v√°ltozata. A k√ľl√∂nbs√©g annyi, hogy Berki c√©lk√∂z√∂ns√©ge, Koons-szal ellent√©tben, nem mŇĪvelt manhattani zsid√≥kb√≥l, hanem magyar prolikb√≥l √°ll, ez√©rt neki nem volt el√©g egy (vagyis kettŇĎ) √°tlagos konzumt√°rgyat olt√°rra emelnie.

Berki Koons k√©sŇĎbb p√°lyfut√°s√°t is lem√°solta, amikor az amerikai mester Robert Rauschenberg nyom√°n a k√©preg√©nyek, sz√≠nes magazinok √©s rekl√°mok vil√°g√°t emelte sz√≥rakoztat√≥ mŇĪv√©szett√©, azt√°ltal hogy r√°juk mondta, hogy ez mŇĪv√©szet.

Advertisement

V√©g√ľl elj√∂tt Koons √©s Berki p√°ly√°j√°nak √©rett korszaka, amikor a k√©t ikercsillag fogyaszt√≥i √©s popkult√ļr√°n is √°tl√©pve m√°r a giccset, illetve a saj√°t √©let√©t √°rulta sz√≥rakoztat√≥ mŇĪalkot√°sk√©nt. Koons ezt a vonalat azzal maxolta ki, hogy feles√©g√ľl vette a magyar-olasz porn√≥szt√°r Staller Cicciolin√°t, majd a k√ļr√°saikr√≥l k√©sz√≠tett ijesztŇĎen √©lethŇĪ, fel√∂lt√∂ztetett szobrokat. Berki most √©pp enn√©l a f√°zisn√°l tart. Az nem az ŇĎ hib√°ja, hogy neki Cicciolina helyett Szab√≥ Zs√≥fi meg H√≥di Pamela jutott.

Advertisement

De Berki nem egyszerŇĪ m√°sol√≥, hi√°ba k√∂lcs√∂nz√∂tt annyi mindent Jeff bar√°tj√°t√≥l. Ňź maga is hozz√°kevert valamit a sikerkokt√©lhoz, m√©ghozz√° a titokzatoss√°got. Berki Kriszti√°n szexepilj√©hez ugyanis nagyban hozz√°j√°rul, hogy nem lehet tudni, mibŇĎl √©l. Ez nem pik√°ns v√©letlen, hanem a Berki-hat√°s fontos eleme. A berkik uralta univerzumban nemhogy nem az vagy, amit dolgozol, de a munk√°d egyenesen abba a szf√©r√°ba tartozik, mint a k√∂r√∂mv√°g√°s vagy a szar√°s: ez az, ami m√©g az √©leted val√≥s√°gs√≥-v√°ltozat√°b√≥l is kiv√°gn√°l. Berki eset√©ben a nagyk√∂z√∂ns√©gnek k√°b√© annyi esik le, hogy "kavar valamit, amibŇĎl kurva sok p√©nze van, de annyira az√©rt nem foglalja le, hogy heti hat napon √°t ne tudjon val√≥s√°gs√≥t forgatni."

Advertisement

HŇĎs√ľnkrŇĎl legfeljebb a szenved√©lyes h√≠rfogyaszt√≥k eleve szŇĪk t√°bor√°nak sporth√≠rolvas√≥ t√ľrpe kisebbs√©ge sejtheti, hogy mibŇĎl √©lhet. Ňźk is csak olyan puzzledarabokb√≥l √∂sszerakva a k√©pet, hogy John Marshall, a V√°c √©s Eger focicsapat√°nak egykori angol tulajdonosa tavaly polg√°ri pert nyert ellene, ami t√∂bb, mint 40 milli√≥ forint tartoz√°sr√≥l sz√≥lt. Ilyeneket √≠rt r√≥la p√©ld√°ul a mifocink.hu:

Hatalmas leny√ļl√°s folyik V√°con. Volt olyan edzŇĎ, akinek k√©t szerzŇĎd√©se volt, az egyikben 150 ezer, a m√°sikban 700 ezer forint szerepelt. Ezt juttatt√°k el az angolnak, aki utalta minden h√≥napban a 700 ezret, de az edzŇĎ csak 150 ezret kapott ‚Äď ha megkapta. A t√∂bbit Berki √©s H√©ger tette el. Volt olyan buszsofŇĎrt, akinek Berki azt mondta, csak akkor sz√°ll√≠thatja tov√°bb a csapatot, ha az 500 ezer helyett m√°sf√©l milli√≥r√≥l √°ll√≠t ki sz√°ml√°t. A buszos ez√©rt pluszban kapott m√©g 150-200 ezer forintot, a t√∂bbit Berki √©s H√©ger tette el.

Advertisement

Az a vicc, hogy ha ezek a dolgok sz√©les k√∂rben ismertt√© v√°ln√°nak, az val√≥sz√≠nŇĪleg nemhogy nem romboln√°k le Berki h√≠rnev√©t, hanem ink√°bb n√∂veln√©k azt, hiszen mekkora m√°jer m√°r, aki ilyen egyszerŇĪ h√ļz√°sokkal tud f√©nyesen √©lni √©s megkapni a heti bulv√°rmagazinok olvas√≥inak √°lommuffjait.

Sz√≥val ez Berki. Tudatos, tŇĪpontos konzummŇĪv√©sz, aki tudja, mit akar: p√©nz√©rt √©s figyelem√©rt kiel√©g√≠teni a k√∂z√∂ns√©ge v√°gyait. A mŇĪfaj√°ban e pillanatban ŇĎ a legnagyobb, nem is csoda, hogy annyi milli√≥an ad√≥zunk neki, a pechesebbek a p√©nz√ľkkel, a szerencs√©sebbek az idej√ľkkel.