Berki az al√°bbi √ľzenetet posztolta Facebookj√°n:

Kedves Bar√°taim, IsmerŇĎseim!
A minap, a lehetséges politikai szerepvállalásommal kapcsolatban napvilágot látott híreket kommentálnám néhány mondatban.

Nem vagyok h√≠ve a kisziv√°rogtat√°snak. Ny√≠ltan, arccal szoktam v√°llalni gondolataimat, tetteimet. √Čvek √≥ta foglalkozom k√∂z√©leti k√©rd√©sekkel, eddig politikai elk√∂telezŇĎd√©s n√©lk√ľl, melyeket saj√°t √©rt√©krendem alapj√°n komment√°lom.

Aki ismer, az tudja, hogy a sajt√≥ n√©ha torz interpret√°ci√≥ja miatt voltam m√°r sok minden: Fradi-vez√©r, sport celeb, nŇĎfal√≥, √Čjszaka Cs√°sz√°ra, Metro-szexu√°lis Casanova. Szem√©lyis√©gem egy brandk√©nt √©p√ľl, melynek k√ľl√∂nb√∂zŇĎ megnyilv√°nul√°si form√°i vannak, amiket Ti is mind ismertek: sportol√≥, sportvezetŇĎ, partyarc, m√°rkaarc, m√©diaszem√©lyis√©g, √©s a j√∂vŇĎbeni nagy tervem fell√©pni a politika sz√≠npad√°ra.

A hat√©kony ember idej√©nek legnagyobb r√©sz√©t fontos, de nem s√ľrgŇĎs dolgok v√©gz√©s√©vel t√∂lti. Szerintem valami att√≥l fontos, hogy az √∂sszhangban van az illetŇĎ √©n-ide√°lj√°val (personal mission statement), √©rt√©keivel √©s c√©ljaival. √Čletemben egy olyan hat√°rponthoz √©rkeztem, amikor a vallott √©rt√©krendem alapj√°n sz√≠nt kell vallanom. B√°r √©rt√©kk√∂z√∂ss√©get v√°llalok egy politikai csal√°d k√∂tel√©k√©ben, tov√°bbra is vallom, hogy nem elsŇĎsorban a p√°rtlogo sz√≠ne a fontos, hanem az √ľgy k√©pviselete. Mivel sikerorient√°lt vagyok, s a pozit√≠v gondolatok vez√©relnek, soha nem kritiz√°lok vagy b√≠r√°lok senkit, ha valaki j√≥ dolgokat visz v√©ghez, azt mindig elismerem. Ezt tettem sportvezetŇĎk√©nt, √≠gy cselekedem √ľzletemberk√©nt, s ekk√©nt tev√©kenykedn√©k k√∂z√©leti d√∂nt√©shoz√≥k√©nt is.

Nagyon j√≥ √©rz√©s, hogy egy igaz√°n jelentŇĎs t√∂megb√°zissal rendelkezŇĎ politikai erŇĎ gondol r√°m, s kinyilv√°n√≠tja, hogy a k√∂z√©let k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ter√ľletein -kommunik√°ci√≥- Y-gener√°ci√≥ fel√© c√©lcsoport-specifikus √ľzenetek megfogalmaz√°sa, √°llami sportir√°ny√≠t√°s perspektivikus k√©rd√©sei - ny√ļjthatn√©k seg√≠ts√©get a legjelentŇĎsebb ellenz√©ki p√°rt az MSZP sz√°m√°ra. Aki ismer, az tudja, hogy a v√©lem√©nyemet soha nem rejtem v√©ka al√°. Hovatartoz√°somat mind√≠g lojalit√°sommal fejezem ki, √°ll√°spontomat nem elsŇĎsorban a politikai elk√∂telezŇĎd√©s, vagy felsŇĎ nyom√°s hat√°s√°ra fogalmazom meg.

Eddigi √©letem nagy r√©sz√©t a sport √©s az √ľzlet tette ki. Ink√°bb piacp√°rti voltam, vagyok √©s maradok mint etatista. Szeretem a versenyt √©s √©lvezn√©m a kih√≠v√°st a politik√°ban is. Soha nem v√°llaltam az √°llamigazgat√°sban szerepet, √°m a k√∂z√©leti k√©rd√©sek ir√°nt az elm√ļlt idŇĎszakban elkezdtem √©l√©nken √©rdeklŇĎdni.

Olyan politikus karakterben gondolkodom, ami a fejlettebb demokr√°ci√°k d√∂nt√©shoz√≥ira (pl. amerikai Kongresszus) jellemzŇĎ. Akiket az a fajta egzisztenci√°lis f√ľggetlens√©g vez√©rel, ahol az egy√©ni karrier utak nem √≠rj√°k folyton fel√ľl a k√∂z√∂ss√©gi √©rdekeket. Vallom, hogy sikeres t√°rsadalmat csak sikeres egy√©nek tudnak l√©tre hozni. Az ORSZ√ĀG sikere pedig k√∂z√∂s nemzeti √©rdek√ľnk.

A magyarorsz√°gi v√°laszt√°sokon azt vettem √©szre, hogy mindig valami, valaki ellen szavaztak az emberek. Mind√≠g valakit lev√°ltani akarunk. Mind√≠g azt fogalmazzuk meg, hogy ki menjen. Hiszem, hogy jobb lenne, ha ezt a protest √°llampolg√°ri attitŇĪd√∂t v√©gre felv√°ltan√° a "valami mellett ki√°ll√°s" nemesebb ethosza!

Szimpatikusak sz√°momra a mai Y-gener√°ci√≥ tagjainak az a megnyilv√°nul√°sai, ahogy saj√°t sorsuk ir√°ny√≠t√°s√°t pr√≥b√°lj√°k a kez√ľkbe venni. Optimist√°k √©s kezdem√©nyezŇĎek! Napjaink t√∂rt√©nelmi kontextus√°ban nŇĎttek fel. De a m√ļltat egy√°ltal√°n nem akarj√°k lerombolni, ink√°bb a saj√°t j√∂vŇĎj√ľket szeretn√©k megalkotni. Ňźk m√°r nem h√≠vj√°k az oroszokat ‚Äěv√∂r√∂s√∂knek‚ÄĚ. T√∂bbs√©g√ľk sz√°m√°ra Michael Jackson mindig is feh√©r bŇĎrŇĪ popszt√°r volt. Ez a korcsoport az inform√°ci√≥√°radat vil√°g√°ban nŇĎ(tt) fel, konkr√©t elk√©pzel√©seik, megl√°t√°saik vannak dolgokr√≥l. √Čletkori saj√°toss√°gukb√≥l ad√≥d√≥an rendk√≠v√ľl fontos sz√°mukra a csoporthoz val√≥ tartoz√°s: a kort√°rsak, a v√©lem√©nyvez√©rek elgondol√°sai, t√°mogat√°sa. Tudom, hogy a bizalmuk megszerz√©s√©hez nagyon tudatos kommunik√°ci√≥ra van sz√ľks√©g. √Črteni kell a virtu√°lis vil√°gukat, meg kell tanulni a nyelv√ľket - √©rteni √©s besz√©lni egyar√°nt. Ňźk azok, akik tettekre esk√ľsznek, szavakkal csat√°znak, a politika forg√≥sz√≠npad√°nak meghat√°roz√≥, cselekvŇĎk√©pes aktor√°v√° szeretn√©nek v√°lni. Egy vagyok k√∂z√ľl√ľk...√©s tudom, hogy magasra √≠velŇĎ karriert csak azok tudnak √©p√≠teni, akik megk√©rdŇĎjelezik a tekint√©lyt, √©s nem hajland√≥k m√°sok nyomdokaiba l√©pni.

Egy olyan gener√°ci√≥ tagj√°nak vallom magam, amely nagyon √≥hajtja azt, hogy √©rjen v√©get a hitvit√°k demokr√°ci√°ja, s besz√©lj√ľnk √©rtelmes dolgokr√≥l, √©rtelmesen. Objekt√≠ven, tabuk n√©lk√ľl, ŇĎszint√©n. Egy dolgot mondhatok - Saj√°t ErŇĎbŇĎl V√°llalkozom! Proakt√≠v √©s reakt√≠v szem√©lyis√©g von√°sokkal egyform√°n rendelkezem. Ha kell, magasan p√∂r√∂g az aspir√°ci√≥s n√≠v√≥m, k√©pes vagyok strat√©gi√°ban gondolkodni, teljes√≠tm√©nyc√©lok alapj√°n √©rt√©kelni, embereket facilit√°lni, csapatot ir√°ny√≠tani. Ha a helyzet azt k√≠v√°nja s√≠kra sz√°llok m√°sok v√©delm√©√©rt, nemes √ľgy k√©pviselet√©√©rt. Hiszem, hogy minŇĎs√©gi munk√°t csakis minŇĎs√©gi emberekkel lehet v√©gezni. A minŇĎs√©g pedig sosem v√©letlen, mindig intelligens erŇĎfesz√≠t√©sek eredm√©nye.

Tudom Nekem is vannak m√©g hi√°nyoss√°gaim de rengeteget tanulok, k√©pzem, fejlesztem magam. Szeml√©letem m√°r, m√°r nem is lehetne egyszerŇĪbb vil√°gosabb mint egy a profi sportb√≥l vett anal√≥gia: NYERSZ vagy VESZ√ćTESZ!? St√≠lusom passzol az egyre jelentŇĎsebb teret k√∂vetelŇĎ Y-gener√°ci√≥ √©rz√©svil√°g√°hoz. √ćg√©rem, a j√∂vŇĎben √©rdekes, mindenkit megmozgat√≥ tettekkel k√©sz√ľl√∂k...

Berki Kriszti√°n

Advertisement