This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Berezeltek az oroszok, hogy kiszállunk az atomerőműből

Egyszer csak a semmiből megjelent egy PR-közlemény a postaládánkban, ami azt részletezi, milyen fantasztikusan sok megrendelése van a világból a Roszatomnak, a szovjetek atomerőmű-építő cégének. Szóval megijedtek, hogy nem is lesz ez olyan levajazott a menet a Paks 2.-vel?

Advertisement

Rövid, szubjektív megjegyzéssel indítanám a posztot:

hahahahahahahahahahaha

És ez az egész olyan szép, hogy következzen maga a közlemény, az elsőtől az utolsó betűig:

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Roszatom 10 év alatt 100 milliárd dollárért épít 27 erőművet

Az elkövetkező 10 évre a Roszatom külföldi megrendelésállományának értéke a paksi megállapodások hét eleji aláírása után meghaladja a 100 milliárd dollárt – közölte Szergej Kirijenko, a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

− Figyelembe véve a megkötött megállapodásokat, köztük a kedden Magyarországgal aláírt szerződést és a csütörtökön Indiával aláírt szerződéseket, a külföldi megrendelésekből származó garantált bevétel meghaladja a 100 milliárd dollárt – mondta Kirijenko. Közölte, hogy a tavalyi évet 74 milliárd dolláros megrendelésállománnyal zárta a cég. Miután idén 5 milliárd dollár értékű teljesítés történt, ezért 69 milliárd dolláron állt volna a megrendelésállomány, ám az idei évre igen ambiciózus 98 milliárd dolláros bevételt tűzött ki a vállalat célként. A szankciók után csak kevesen hitték, hogy elérheti a vállalat a kitűzött célt, ám nemcsak elérte, de túl is teljesítette azt. Ma a Roszatom megrendelésállománya 100,3 milliárd dollár, jelenleg 27 atomerőművi blokkra van megrendelése a cégnek, egy blokk átlagára pedig legkevesebb 5 milliárd dollár.

A Roszatom vezére megismételte, hogy napjainkban az atomerőmű-építések súlypontja áttevődött Ázsiára. Korábban a fejlett országok, az USA és az európai országok építettek atomerőművi blokkokat. Németország, Franciaország saját nukleáris programmal rendelkezett. Ma elsősorban a fejlődő országokban építenek atomerőműveket. A legnagyobb a kereslet Délkelet-Ázsiában, Kínában, Indiában, Malajziában, Thaiföldön, Vietnamban, Indonéziában, de az észak-afrikai országok is érdeklődnek.

- A Roszatom nemrég írt alá megállapodást Algériával, tárgyalásokat folytat Egyiptommal, Jordániával, Szaúd-Arábiával és az Egyesül Arab Emírségekkel – tette hozzá Kirijenko. Elmondta, hogy a dél-amerikai régióban jelenleg Brazília és Argentína a legaktívabb, Peruval pedig vizsgálják egy közös atomenergetikai program lehetőségét.

Novemberben Iránnal 8 blokk megépítésére vonatkozó kormányközi megállapodás jegyzőkönyvét írták alá, valamint egy, a busheri aromerőmű építésének második szakaszára vonatkozó szerződést kötöttek, amely két új blokk építését foglalja magában, illetve további két blokk építésének opcióját. Szeptember végén Jordániával is szerződést kötött a Roszatom egy két blokkból álló atomerőmű megépítésére.

A 2014. június végi adatok szerint a Roszatom Európa és a csendes-óceáni térség országaiban 21 új blokk építésére vonatkozó szerződéssel rendelkezik. A lista: Örményország (Metsamor atomerőmű) és Finnország (Hanhikivi atomerőmű) egy-egy blokk. Két-két blokk épül Vietnámban (Nin Thuan atomerőmű), Kínában (Tianwan atomerőmű), Bangladesben (Ruppur atomerőmű), Magyarországon Pakson, valamint Fehéroroszországban (Osztrovec atomerőmű) és Ukrajnában (Hmelnickiji atomerőmű). Három további blokkra van szerződése a Roszatomnak az indiai Kudankulam atomerőműben és négy blokk épül a törökországi Akkuyuban.

Indiában két újabb blokkra szerződött a Roszatom

A Kudankulam atomerőmű 3-as és 4-es blokk atomerőművi berendezéseinek beszerzéséről szóló szerződést kötött Oroszország és India Vlagyimir Putyin orosz elnök Újdelhiben tett látogatása során. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, Szergej Kirijenko elmondta, hogy teljes terheléssel működik már a kudankulami atomerőmű 1-es blokkja, a 2-es blokk építése pedig befejeződött és jelenleg az üzembe helyezési munkálatok zajlanak. Az ütemterv szerint 2015 tavaszán megkezdődik a 2-es blokk próbaüzeme.

A Kudankulam 3-as és 4-es blokk kapcsán Kirijenko elmondta, hogy 2016 elején öntik az első betont a telephelyen. Megegyeztek arról, hogy az első és második blokk építésén dolgozó orosz szakemberek tapasztalatait figyelembe véve a hármas és a négyes blokk építése gyorsított ütemben fog zajlani – tette hozzá.

Oroszország egy 1988-ban kötött kétoldalú megállapodás és annak 1998-as kiegészítése alapján építi Indiában a Kudankulam atomerőművet. Az atomerőmű 1-es blokkját 2013. október 22-én kapcsolták a hálózatra. A második blokk építése szintén befejeződött, jelenleg a berendezés beüzemelése zajlik.

Oroszország és India idén áprilisban írt alá keretszerződést a Kudankulam atomerőmű építésének második szakaszáról, amely magában foglalja a hármas és a négyes blokk felépítését. Az orosz-indiai atomenergetikai együttműködés stratégiai terve összesen 15 indiai atomerőművi blokk építését irányozza elő, köztük összesen 4-8 blokk létesülhet a Kudankulam atomerőmű területén, a többi más területeken épül fel.

Share This Story

Get our newsletter