This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Bencsik András, Orbán kommunistája nem tartja annak saját magát

Illustration for article titled ​Bencsik András, Orbán kommunistája nem tartja annak saját magát

Ő már akkor imádta a Szovjetuniót, amikor még Viktor Győzőovics Orbán sem. Bencsik ma tagadta, hogy kommunista újságíró volt, de beszéljenek helyette a cikkei.

Advertisement

Cicaharcba keveredett a Fidesz holdkóros komcsikommandójának második leghíresebb tagja, Bencsik András Demokrata-főszerkesztő és Békemenet-alapító, méghozzá Gréczy Zsolttal, Gyurcsány exújságíró szóvivőjével. A jelenet persze felveti a kérdést, hogy úristen, rajtam kívül ki nem komcsi ebben az országban.

Gréczy egy DK-s sajtótájékoztatón olyanokat mondott, hogy "a Kádár-kori Népszabadság pártélet rovatának főmunkatársa, Bencsik András visszatért kommunista önmagához", és békemenetet szervez "az örök és megbonthatatlan magyar-orosz barátság megerősítése érdekében. (… ) Nem vagyunk meglepve, hiszen Bencsik András világéletében harcos kommunista volt, igaz, hogy közben váltott egy kis köpönyeget, de aztán mégis csak visszavette ugyanezt vörös színben."

Advertisement

Bencsik erre felkapta a vizet és az MTI-nek azt mondta:

"Nem voltam kommunista, nem voltam a pártrovat főmunkatársa, soha nem voltam párttag, és 1990 óta jobboldali újságíró vagyok".

Advertisement

A fent látható cikket 1986. októberében írta a Bencsik a Népszabadságba egy legendás orosztanárnőről, illetve arról, hogy a Magyar-Szovjet Baráti Társaság hogyan próbálja tisztázni a magyar ifjak fejében a Szovjetunióhoz fűződő viszonyunkat. Olcsó poén lenne, ha nem lenne igaz, hogy ezt ahogy van, most, az Új MSZMP kormányzása idején is megírhatta volna.

Itt van még egy Bencsik-idézet:

„Kétségtelen tény, hogy a Békemenetnek jól körülhatárolható szerep jut a magyar közéletben. Hiszen a Békemenet a Fidesz céljainak szellemében tevékenykedő, a párt politikájának megvalósulását segítő, széles tömegbázisra épülő olyan politikai tömegmozgalom, amelynek munkájában áldozatkész, a magyar-szovjet barátságot felelősségteljes elkötelezettséggel önzetlenül szolgáló tisztségviselők, társadalmi munkások népes tábora vesz részt"

Advertisement

Elnézést, pár helyen elgépeltem, az eredeti részelt így hangzik az Elkötelezetten a barátságért, szintén 1986-os, Népszabadság-beli Bencsik-cikkből:

„Kétségtelen tény, hogy a Magyar-Szovjet Baráti társaságnak jól körülhatárolható szerep jut a magyar közéletben. Hiszen a társaság az MSZMP céljainak szellemében tevékenykedő, a párt politikájának megvalósulását segítő, széles tömegbázisra épülő olyan politikai tömegmozgalom, amelynek munkájában áldozatkész, a magyar-szovjet barátságot felelősségteljes elkötelezettséggel önzetlenül szolgáló tisztségviselők, társadalmi munkások népes tábora vesz részt"

Advertisement

Ez itt a beszkennelt cikk a kurucinfóról.

Illustration for article titled ​Bencsik András, Orbán kommunistája nem tartja annak saját magát
Advertisement

A pártrtovatnak a mester lehet, hogy nem fő-, csak sima munkatársa volt. De egy biztos. A magyar köznyelv a többek között az ilyen embereket nevezi "komcsi"'-nak.

Share This Story

Get our newsletter