This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Beleomlott a rámpa a Kossuth téri új betontóba

Illustration for article titled Beleomlott a rámpa a Kossuth téri új betontóba

A víz mára virradóra alámosta a Parlament mellett épülő, a Duna áradása miatt 8 méter vízzel feltöltött mélygarázs földből rakott rámpáját, ami beleszakadt a vízbe. Ez legalább eldönti, hogy az újonnan kialakult Kormány-tavat pontyozásra lesz érdemes használni.

Advertisement

Számítottak rá, hogy a laza földból rakott rámpa, amin a munkagépek elhagyták a gödröt, a feltöltés után összeroskadhat, ami meg is történt. Jó hír ez a Cyprinidae kedvelőinek, a pontyféléknek ugyanis szükségük van iszaprétegre a víz fenekén. A pontyok fő természetes tápláléka az iszapban élő szúnyoglárva. Idén eleve rengeteg a szúnyog a sok eső és az árvizek miatt, ha lepetéznek a tóba, a kormány dörzsölheti a kezét.

Advertisement

Me reggel be tudtunk lesni az építési területre, ahol jól meg tudtuk figyelni, hogy a víz nem egyszerűen szivárog a betontóba, hanem kis vízesések formájában szabályosan zuhog bele. Megkérdeztük miért, azt a választ kaptuk, hogy azért, hogy ne poshadjon meg a tó vize. Ez kódolva arra utalhat, hogy jobb feltételeket akarnak kialakítani az oldottoxigén-junkie pontyoknak.

Ha mégsem horgásztó lesz belőle a végén, akkor az építkezés folytatása előtt kénytelenek lesznek kiszivattyúzni a gödörből az alján megmaradó jó pár köbméter sarat.

Advertisement

A képen jól látszik, hogy a rámpa Kossuth tér felőli oldala szakadt bele a vízbe, de egy keskenyebb rész azért megmaradt belőle. Nem igazán jól látszanak, de a vízesések a Duna felőli oldalon figyelhetők meg.

Update:

Talán egy kicsit tömören írtam le, mi is ez a beroskadt rámpa, úgyhogy jöjjön némi plusz magyarázat. Ez eredetileg egy, a most láthatónál jóval szélesebb, sokezer köbméter földból emelt rézsű volt, amin a munkagépek ki-be közlekedtek. A munkagödör körbebetonozásával párhuzamosan természetesen fokozatosan eltávolították a földet odabentről. Az árvíz érkezésekor a rámpából egy, a régi méreténél kisebb darab maradt már csak meg az addigra teljesen kibetonozott óriáslyukban. A kivitelezők becslése szerint kábé egy napnyi munka lett volna kihordani a maradék, egy-két ezer köbméternyi földet, amikor kénytelenek voltak beengedi a vizet, hogy az áradó Duna nyomása be ne szakítsa a Duna felőli oldalfalat. A beáramló víz alámosta a meredek földhányást, ami mára virradóra beleszakadt a tóba, úgy ezer köbméternyi friss sárral örvendeztetve meg a leendő pontylakókat.

Share This Story

Get our newsletter