Illustration for article titled Ő jöhet, ha bukik Orbán vagy Mesterházy

Nemcsak pártok fognak indulni a 2014-es választásokon. Lesz legalább egy független miniszterelnök-jelölt, aki kéznél akar lenni, ha az utolsó pillanatban a győztesnek nem lenne igazán jó saját jelöltje. Interjú Szőgyényi Gáborral, akinek, képtelen vagyok tagadni, azonnal rajongója lettem.

Lelkes posztban üdvözöltem szerdán Szőgyényi Gábort, aki irtó vicces weboldallal, a miniszterelnokleszek.hu-val jelentette be kezdődő kampányát. Sosem hallottam róla korábban, és azt hittem ő egy humoros művész és ez egy akciója. Meginterjúvoltam, és kiderült, hogy egyáltalán nem az. Harmincéves hardverfejlesztő mérnök egy nagyvállalatnál.

Advertisement

Azt eleve félreértettem az első pillanatban, hogy szavazatokat akarna gyűjteni. Ő azért kampányol, hogy megismerjék, és április elejére megkerülhetetlenné váljon a személye, ha a leendő kormányfőről esik szó. Miniszterelnöknek ugyanis bárkit jelölhet a köztársasági elnök, aki mögé odaáll a választás győztese, így Szőgyényi Gábort pont ugyanúgy választhatja, mint Orbán Viktort, Mesterházy Attilát, Schiffer Andrást vagy Vona Gábort, ha úgy alakulna.

Nem nagy esély, kétségtelenül, de Szőgyényin a jelek szerint nem fog múlni.

Illustration for article titled Ő jöhet, ha bukik Orbán vagy Mesterházy

Cink: A legtöbb jelölt, legyen bármilyen színű, irtó sokat beszél magáról, Ön azonban két rövid mondattal, egy születési dátummal és foglalkozással elintézi ezt a részt. Miért?

Szőgyényi Gábor: Egyelőre nem akartam sokat írni magamról, hogy ne lehessen belekötni semmibe. Nem akartam összefüggésbe hozni az iskoláimat, munkahelyemet a kampányommal. Tekintve, hogy nem a politizálásból élek mint a politikusok, így megérthető, hogy féltem az állásomat, mint mindenki más.

Cink: Ha nem direkt titkolózik, akkor elmesélné, hogy mivel foglalkozik mostanában?

Szőgyényi Gábor: Direkt titkolózok, de annyit elárulhatok, hogy hardverfejlesztő vagyok egy nagy cégnél. Villamosmérnök vagyok.

Cink: Volt korábban bármi köze politikához? Ha nem, miért pont most jött meg a kedve?

Szőgyényi Gábor: Eddig semmi, de tényleg semmi közöm nem volt a politikához. Először az ötletdoboz ötlete volt meg. A saját szememmel láttam, hogy az innováció mennyire fontos, majd felismertem, hogy az innovációs forradalom nem más, mint az emberek innovatív közösséggé való kovácsolása. Az ötletdoboz erre hivatott, az ötletdoboz egy közösségi oldal.

Cink: Ha jól látom, a kampánya egyetlen, bombaerős ötletre épül, a most emlgetett ötletdobozra. Erről viszont nem találtam semmit az oldalon. Szándékos ez?

Szőgyényi Gábor: Az oldalt folyamatosan próbálom frissíteni.

Cink: Mi ez a doboz és mit hozna a magyarságnak?

Szőgyényi Gábor: Széles körben tudnánk megvitatni az ország életét meghatározó kérdéseket/ötleteket.

Cink: Az oldala alapján, ha nem ismernénk a magyar választási rendszert, azt hihetnénk, hogy közvetlen miniszterelnök-választás van. De nem. Mire föl akkor ez az egész önkampány? Hol a párt, amire szavazni lehetne?

Szőgyényi Gábor: "A magyar alkotmány szerint a magyar kormány vezetőjét, a mindenkori köztársasági elnök kéri fel kormányzásra, és az országgyűlés egyszerű többséggel választja meg." - wikipédia idézet. Vagyis a köztársasági elnök bárkit felkérhet. És ha azt az illetőt a parlament egyszerű többséggel megválasztja, akkor ő a miniszterelnök. Ez még akár én is lehetek. :) Az alkotmányban nincs szó pártról. (wikipédia idézet alapján). Párton kívüliként indulok a pozícióért.

Cink: Mit tegyen, akit, mint engem, mélyen megragadott már ez a töredékes bemutatkozása is?

Szőgyényi Gábor: Like-olja az oldalam, esetleg tegye ki valamilyen gyakran látogatott oldalra. Terjessze. :)

Cink: Mi lenne az első öt döntése, ha megválasztanák?

Szőgyényi Gábor: Egy webfejlesztő csapat létrehozása, akik fejlesztik az ötletdoboz honlapját. Miután kész az ötletdoboz: - A képviselőknek kötelezően regisztrálniuk kéne az ötletdobozba, ahol ötleteket olvasnának és ötleteket terjesztenének a parlament elé. (tudom, ez csak kettő)

Cink: Miért szólítja meg angolul is a potenciális támogatókat?

Szőgyényi Gábor: Minél több Like-ot akarok gyűjteni. Akár külföldről is.

Még egy nagyon fontos dolog, amire nem kérdezett rá: A honlap fejlécében "Szőgyényi Gábor – miniszterelnök" található. Gondolatjellel. Ez rendkívül fontos, hiszen a miniszterelnöki cím jogtalan használata törvénybeütköző. Itt viszont gondolatjel van, tehát én nem állítom, hogy miniszterelnök lennék, vagy valaha is miniszterelnök lettem volna. Csak gondolatban vagyok miniszterelnök.

Share This Story

Get our newsletter