Bevezetés: Az idén hosszú volt a nyár. Nagyon meleg szerencsére nem volt, nem szeretem, amikor negyven fok van, és az eső is sokat esett, a tudósok szerint a globális felmelegedés az oka, hogy már nem lehet semmit kiszámítani. Ám a nyár véget ért, hűvösebb van reggel óta.

Advertisement

Tárgyalás: Tegnap még sütött a nap, már korán reggel 20 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, amikor lementünk egy kicsit sétálni és üldögélni a Duna-partra. Napközben 25 fok is volt, sőt egyes utcai hőmérők 29-et és 31-et is mutattak a városban, de azt hiszem, hogy azok elromlottak. Olyan meleg mégsem lehetett. A meteorológusok előre megmondták, hogy nem sokáig tart ez a nyárias időjárás, és estére valóban meg is érkezett a hidegfront.

Nálunk, a Római úti lakótelepen előbb a villámok bukkantak fel, majd dörgés is egyre inkább hallatszott. Hamarosan cseperegni kezdett az eső, utána kissé zuhogott is, de nem nagyon. Néhány órával később el is állt. Ma reggel azt vettem észre, hogy nem esik, és már az aszfalt is felszáradt. Ugyanakkor az ég rendkívül borús, majdnem sötét van, mintha nem is nyolc óra lenne most, hanem csak körülbelül hat. A hőmérő higanyszála 13 fokot mutat, és nem is lesz sokkal több a nap folyamán. Egész héten 20 alatti hőrmérséklet várható, azt mondják, ilyen időre kell számítani.

Advertisement

Igazándiból szeretem az őszt. Az ősz egy szép évszak, hiszen sokat esik ugyan az eső, de nem mindig, és amikor kisüt a nap, az nagyon jó és kellemes. A kék ég és a sárguló-barnuló levelek csodálatos látványt nyújtanak a napsütésben. Az embert ilyenkor megérinti valami furcsa, szomorú, de kellemes hangulat. Ma persze nem süt a nap, de biztos vagyok benne, hogy még fog az idén is. Októberben érkezik majd meg a vénasszonyok nyara – másképpen indián nyárnak is nevezik –, az még egy nagyon szép időszak szokott lenni minden évben.

Ezenkívül arról szerettem volna még írni, hogy ilyenkor kezdődik a jégkorongszezon, és izgalmas mérkőzésekre járunk szurkolni. Ilyesmire nyáron nincs lehetőség.

Advertisement

Befejezés: Én ezért szeretem az őszt.

[a videón a DDT együttes Последняя осень c. dala hallható]

Share This Story

Get our newsletter