This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Bejelentéscunami és néhány szúrás Simicskának

Illustration for article titled Bejelentéscunami és néhány szúrás Simicskának

Ez volt a szokásossá váló csütörtöki Kormányinfo mérlege, de a legjobb mondat mégis a jelen sem lévő Kövér Lászlónak jutott.

Advertisement

Némiképpen lazultak a szerepek a sajtótájékoztatón: továbbra is Lázár János a főszereplő, de Giró-Szász András a Chris Lowe-imitáció helyett inkább egy jókor időzített bemondásokra koncentráló, szűkszavú kabarészínész benyomását keltette. Kezdenek összeszokni, mint azt az MTI remek fotója is hűen ábrázolja.

A Kormányinfo néven indított, hetenkénti sajtótájékoztató két hete debütált nagy sikerrel, akkor Szily Lászlót és vélhetően a többi újságírót is annyira lenyűgözte a magyar Neil Tennant, azaz Lázár János szóáradata, hogy megszólalni se nagyon tudtak utána.

Advertisement

Ma egy kicsit lazábbra engedték a gyeplőt, cserébe az első félórában Lázár elhadart egy rahedli új intézkedést:

  • Leállítják az M4-es autópálya építését. Egyértelműen ez volt a mai nap slágere, az újságírói kérdések többsége is erre vonatkozott. Lázár többször is elmondta a kész válaszát: nem Simicskával akarnak kiszúrni, hanem az Európai Bizottság folyamatosan lebegtette a kérdést, a kormány pedig egészen a bizottság márciusi döntéséig bízott abban, hogy támogatni fogják majd a beruházást, de végül nem így történt. Úgyhogy most leállítják, és a kivitelezőknek kifizetett 60 milliárdból visszavesznek 20-at.
  • Épül egy csomó új út, 600 milliárd forintért, méghozzá összesen 350 km.
  • Napi háromszori ingyenes étkezést biztosítanak a bölcsődéseknek és óvodásoknak, kivéve a leggazdagabb családoknak, akiknek térítéses lesz majd az összesen 12-13 milliárd forintos akció.
  • Kétmilliárdot kapnak a Buda-Cash-ügyben károsult önkormányzatok.
  • A kormány 5,3 százalékos maximális reklámadó-kulcsot javasol majd.

Innentől szabad volt a gazda, jöttek a kérdések egy órán keresztül, de elég hamar kiderült, hogy Lázárt nem nagyon lehet kihozni a sodrából, mindenre volt kész válasza. Amire pedig nem akart válaszolni, arra azt mondta, hogy erről majd egy másik alkalommal nagyon szívesen beszél (a Csányi Sándorhoz fűződő kapcsolatáról kérdező újságírónak válaszolta ezt).

Advertisement

Isten éltesse Szörényi Leventét!

Volt azért néhány téma, amikor kicsit háttérbe szorult a kormányzati bullshit, és Lázár egy kicsit többet is megmutathatott magából. Így amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Szörényi Levente a Heti Válaszban azt mondta, nem szeretné, ha Lázárból miniszterelnök lenne.

Advertisement

Válaszul nagyot nevetett, mindenkit biztosított róla, hogy ez a veszély nem fenyeget, ő nagyon szívesen leül Szörényi Leventével is, hogy tisztázzák a félreértéseket, de őt egyébként is gyakran támadja a jobboldali értelmiség. Egyébként pedig meg van hívva Szörényi születésnapjára, és ha beengedik, el is szeretne menni. Ekkor szólalt meg Giró-Szász: “A kormány 50 millió forinttal támogatja Szörényi születésnapját”. Ugye, micsoda jól helyezett poén?

Döntsenek a budapestiek!

A budapesti szuperkórház is szóba került, amiről Lázár azt mondta, hogy erről döntsenek a budapestiek! Igen, akár népszavazással is. Végre egy fontos kérdés, az ilyenekről van értelme kikérni az emberek véleményét, mondta, de arra nem tért ki, hogy mik azok a kérdések, amikről nincs.

Advertisement

Simicska Lajos (magyar hangja Császár Attila) kontra Lázár János!

Simicska Lajos két oldalvágást is kapott: egyszer akkor, amikor a Lajosék érdekeltségi körétől elvett 1400 hektárnyi állami földről kérdezték, amire Lázár annyit mondott, hogy ez mindenkinek jó, ha többen kapnak lehetőséget a földhasználatra, csak egyetlen embernek nem.

Advertisement

Egyszer pedig Császár Attilának szólt vissza, aki túl sok belemenős kérdést tett fel Lázárnak az M4-es autópályával kapcsolatban: “Nem hiszem, hogy az M4 leállítása érintené a Népszava és a Hír TV működését.” Ki gondolta volna ezt tavaly ilyenkor?

Kövér László utálja a tetoválást

Miközben Lázár performanszát figyeltem, nem tudott nem eszembe jutni, amit pont ma délelőtt olvastam Irvine Welshtől, a Trainspotting és egyéb sikeres regények szerzőjétől, aki a brit választásokról beszélt a Guardiannek: “A politikában az alapelveket mára lecserélték a közvélemény-kutatásokra és a fókuszcsoportokra, és a saját magáért való hatalomgyakorlásra” – mondta többek között, amikor azt ecsetelte, mennyire unalmasak a mai politikusok.

Advertisement

Lázár Jánosra pont az unalmast nem mondanám a szó cameroni vagy millibandi értelmében, ahogy azt a skót író használta, pedig tök jó lenne, ha az lenne a politikusainkkal a legnagyobb bajunk, hogy unalmasak.

Az egész délután legjobb mondatát pedig még a belépéskor hallottam, amikor két kormányőr beszélt arról, hogy próbálnak megszabadulni a hosszú ujjú zubbonytól, de “a Kövér annyira utálja a tetkókat, hogy ragaszkodik hozzá”.

Advertisement

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Share This Story

Get our newsletter