A Szvjatoszlav Vakarcsuk vezette Okean Elzy decemberben fellĂ©pett a Majdanon, egy harcias pĂ©tervĂĄri politikus az egyĂŒttes tavaszi turnĂ©jĂĄnak orosz rĂ©szĂ©t egy az egyben lelƑtte volna.

Az Okean Elzy mĂĄr vagy hĂșsz Ă©ve megvan, nemcsak UkrajnĂĄban, OroszorszĂĄgban is nagyon nĂ©pszerƱ, termekben, csarnokokban Ă©s stadionokban egyarĂĄnt telt hĂĄzakat csinĂĄl. És Ă©n is nagyon szeretem, tavaly csak azĂ©rt nem tudtam megnĂ©zni MunkĂĄcson, mert sĂșlyos idƑpont-egyeztetĂ©si nehĂ©zsĂ©geim voltak. Vakarcsuk frontember egyĂ©bkĂ©nt MunkĂĄcson szĂŒletett, Lembergben nƑtt fel, ukrĂĄnul Ă©nekel, de nem valami hĂŒlye szĂ©lsƑsĂ©ges nacionalista, hanem abszolĂșt eurĂłpai Ă©rtelemben vett srĂĄc. A 2004-es narancsos forradalomban hatalmas lendĂŒlettel vett rĂ©szt, bele-belekapott az ideibe is, de kevĂ©sbĂ© aktĂ­van, mint akkor. Ezzel egyĂŒtt decemberben csinĂĄltak egy nagykoncertet a Majdanon, ami a jelek szerint nagyon fĂĄj nĂ©mely nagyoroszoknak.

Advertisement

Vitalij Milonov kĂ©pviselƑ az orosz kulturĂĄlis miniszterhez fordult, azzal, hogy tiltsĂĄk be a mĂĄrcius-ĂĄprilisra tervezett, sokĂĄllomĂĄsos Okean-turnĂ©t cakkpakk. Vakarcsukot az orosz ĂĄllam ellensĂ©gĂ©nek nevezte, a Twitteren azt Ă­rta, az egyĂŒttesnek semmi keresnivalĂłja OroszorszĂĄgban, koncertezzen Lembergben Ă©s VinnyicĂĄban.

A koncertszervezƑk ma dĂ©lelƑtt közöltĂ©k: a menetrendben semmilyen vĂĄltozĂĄst nem terveznek, mennek mindenhova, Nyugat-EurĂłpĂĄtĂłl a Baltikumon Ă©s SzentpĂ©tervĂĄron ĂĄt SzibĂ©riĂĄig, a jegyek kaphatĂłk, szĂ©pen fogynak.

Ezt meg nézzétek meg: