A Watchmen √≠r√≥ja A gyilkos tr√©fa nevŇĪ k√∂tet v√©g√©n kiv√©geztette Batmannel a legnagyobb ellens√©g√©t. Csak √©ppen senki sem vette √©szre addig, am√≠g Grant Morrison k√©preg√©nyes el nem mondta egy interj√ļban.

Az 1988 m√°rcius√°ban megjelent A gyilkos tr√©fa k√°nonnak sz√°m√≠t, azaz ami t√∂rt√©nt benne, az hivatalosan a Batman-legend√°rium r√©sze, a k√∂tetben t√∂rt√©nteket m√°s k√©preg√©nyek tov√°bbg√∂rgett√©k. Ezek ellen√©re A gyilkos tr√©fa egy k√ľl√∂n√°ll√≥ sztori, azaz nincsen folytat√°sa √©s nincsen elŇĎzm√©nye sem, hacsak a t√∂bb √©vtizednyi Batman-vil√°got nem tekintj√ľk annak. A cselekm√©ny egy lehets√©ges okot tal√°l arra, hogy mi√©rt lett JokerbŇĎl Joker: egy szerencs√©tlen, sikertelen, terhes feles√©g√©t egy h√°ztart√°si balesetben elvesztŇĎ komikus seg√≠t p√°r rabl√≥nak bet√∂rnie abba a vegyi√ľzembe, ahol dolgozik. Batman megzavarja az akci√≥t, a m√©g-nem-teljesen-Joker pedig beugrik az √ľzem hullad√©kt√°rol√≥j√°ba. A vegyi anyagok kifeh√©r√≠tik az arc√°t, v√∂r√∂s√≠tik a sz√°j√°t √©s z√∂ldre festik a haj√°t. A nap egyre groteszkebb fordulatait√≥l √©s a saj√°t torz kin√©zet√©tŇĎl a komikus megŇĎr√ľl. Alan Moore √≠r√≥ szerint √≠gy sz√ľletett a Joker.

A gyilkos tr√©f√°nak azonban csak egy r√©sze a flashback, nagyobb r√©sze a jelenkorban j√°tsz√≥dik, amikor a Joker a saj√°t sors√°t pr√≥b√°lja demonstr√°lni azzal, hogy elrabolja Gordon fŇĎfel√ľgyelŇĎt √©s egy testi-lelki tort√ļr√°nak veti al√°. C√©lja az, hogy bebizony√≠tsa, egy nap alatt egy √°tlagos ember is k√©pes elveszteni az esz√©t. Lel√∂vi √©s egy √©letre megb√©n√≠tja Gordon l√°ny√°t, Barbar√°t, a fel√ľgyelŇĎt pedig v√©gighurcolja egy saj√°t arc√°ra form√°lt vid√°mparkban. A t√∂rt√©net v√©g√ľlis happy enddel v√©gzŇĎdik, Batman elkapja az utols√≥ pillanatban Jokert, megtal√°lja az esz√©t √©s erk√∂lcsi tart√°s√°t v√©gig megŇĎrzŇĎ Gordont, sŇĎt, a v√©g√©n egy√ľtt nevetnek egy viccen, mik√∂zben a rendŇĎr√∂k ki√©rkeznek a helysz√≠nre.

Volt ez a k√©t f√©rfi az elmegy√≥gyint√©zetben √©s egy este eld√∂nt√∂tt√©k, hogy nem szeretnek az int√©zetben √©lni. Elhat√°rozt√°k, hogy megsz√∂knek! Sz√≥val, felmentek a tetŇĎre, √©s ott, egy kis kihagy√°s ut√°n l√°tt√°k a v√°ros h√°ztetŇĎit, amik a holdf√©nyben eg√©szen a szabads√°gukig el√©rtek. Na, az elsŇĎ cs√°v√≥, gond n√©lk√ľl √°tugrott. De a bar√°tja f√©lt ugrani. Mert... Mert f√©lt, hogy lezuhan. √Čs akkor az elsŇĎnek t√°madt egy √∂tlete. Azt mondta, hogy "H√©, itt a zsebl√°mp√°m! Ezzel √°tvil√°g√≠tok a k√©t √©p√ľlet k√∂z√∂tt! S√©t√°lj csak a f√©nysug√°r ment√©n azt√°n majd ide√©rsz!" De a m√°sodik csak a fej√©t r√°zta. "Mi-mit gondolsz? Bolond vagyok? Az √ļt fel√©n√©l lekapcsoln√°d!"

Vagy m√©gsem? Grant Morrison k√©preg√©ny√≠r√≥ nemr√©g le√ľlt egy podcastban besz√©lgetni Kevin Smith rendezŇĎvel √©s ŇĎ eml√≠tette azt a lehetŇĎs√©get, ami szinte senkinek nem jutott esz√©ben A gyilkos tr√©fa v√©g√©n. Hogy Batman nem nevet Jokerrel, hanem sz√©pen lassan megfojtja, √©s ezzel v√©getvet t√∂bb gener√°ci√≥nyi ellens√©gesked√©snek.

Advertisement

Ami azért baj, mert Batman lényege, hogy nem öl meg senkit. Gyilkos fegyvert sem használ. Ha valaki nem olvasott egy Batman-képregényt sem, akkor ezt az elvet láthatta a Sötét lovagban is, ahol akkor sem öli meg a Jokert, amikor meglenne a tökéletes pillanat hozzá.

Viszont ha Moore sztorij√°ban meg√∂lte Jokert, akkor v√©gleg siker√ľlt megt√∂rni ŇĎt, siker√ľlt a s√°rba tiportatni vele a saj√°t erk√∂lcseit √©s v√©gleg beh√≥doltatni ŇĎt a gyilkos akar√°tanak. Ahogy a Badass Digestn√©l √≠rt√°k, ez gyakorlatilag (FIGYELEM, 17 √ČVES SPOILER) a Hetedik, mielŇĎtt m√©g a Hetediket kital√°lt√°k volna.

Advertisement

Az elm√©letre Morrison h√≠vta fel a figyelmet, de nem ŇĎ volt az egyetlen, aki elŇĎsz√∂r megeml√≠tette. Julian Darius egy eg√©sz √©rtekez√©st √≠rt a k√∂tetrŇĎl, amiben felveti ugyanezt a dolgot, azzal a k√ľl√∂nbs√©ggel, hogy Batman nem megfojtja a Jokert, hanem a t√∂rt√©netben kor√°bban m√°r szereplŇĎ m√©rgezett tŇĪvel v√©gzi ki. Darius egyik bizony√≠t√©ka ez a n√©h√°ny kocka:

A rajzokon egy dolog baromi fura, az, ahogy Batman a tenyer√©t figyeli. Mi√©rt kell ennyire b√°mulnia? Darius elm√©lete szerint lehets√©ges, hogy kor√°bban egy vereked√©s k√∂zben egy m√©rgezett tŇĪ belef√ļr√≥dhatott, de nem s√©rtette fel a bŇĎr√©t. Ez az a pillanat, amikor Batman kibuher√°lja a tenyer√©bŇĎl, √©s ez lesz az a tŇĪ, amit a k√©preg√©ny v√©g√©n els√ľt. Darius szerint az√©rt lehet a tŇĪ a megold√°s, mert m√°r l√°ttuk, hogyan hat a m√©reg: egy pillanat alatt, az √°ldozatnak √∂sszecsuklania sincsen m√°r lehetŇĎs√©ge, ott hal meg abban a szent momentumban √©s abban a helyzetben, ahogy a m√©reg elŇĎsz√∂r √©ri.

Advertisement

A dolgot kicsit k√∂d√∂s√≠ti, hogy a Bleeding Coolnak siker√ľlt megszereznie a k√©preg√©ny eredeti forgat√≥k√∂nyv√©t, azaz azt a sz√∂veget, amit Alan Moore leadott a rajzol√≥ Brian Bollandnak. Ebben egy mukk sincsen hal√°lr√≥l:

Persze ez nem jelent semmit, Moore volt √©s m√©g mindig van annyira zseni√°lis, hogy √°rtalmatlannak tŇĪnŇĎ szavakkal k√©pes legyen k√∂z√∂lni valami olyasmit, amire csak neki volt sz√°nd√©ka.