This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Bármikor kitörhet a Fudzsi – 307 év után először

Illustration for article titled Bármikor kitörhet a Fudzsi – 307 év után először

Japán szent tűzhányója 1707-ben tört ki utoljára, két hónappal egy földrengés után. Egy új tudományos dolgozat azt állítja, hogy a 2011-es nagy japán földrengés hasonlóan megbolygathatta a tűzhányót, melynek közvetlen környezetében nyolcmillió ember él.

Advertisement

„Tanulmányunk nem állítja, hogy a vulkán most fog kitörni, de azt bemutatja, hogy kritikus állapotban van” – mondta a japán-francia kutatócsoportot vezető Florent Brenguier a Guardiannek. A Science július 4-i számában megjelent dolgozat azt vizsgálja, hogy a nagy földrengések milyen hatással vannak környezetükre.

A 2011 márciusi, 9-es magnitúdójú földrengés szeizmikus hullámai meglepő módon nem az epicentrum környékén, hanem a 400 kilométerrel délnyugatra fekvő Fudzsi alatt okozták a legnagyobb zavart. A szeizmológiai adatokat ez az ábra mutatja be, minél pirosabb, annál nagyobb a földkéregben a változás, a kép jobb alsó sarkában nyíl mutatja a Fudzsit:

Illustration for article titled Bármikor kitörhet a Fudzsi – 307 év után először
Advertisement

Utoljára 307 évvel ezelőtt tört ki a tűzhányó, 49 nappal egy oszakai epicentrumú, 8,7-es földrengés után. Jelenleg nagyobb a nyomás a magmakamrában – 1,6 megapascal –, mint becslések szerint akkor volt. Ebből nem következik, hogy a Fudzsi ki fog törni, az meg pláne nem, hogy mikor, de az igen, hogy statisztikailag megnőtt egy kitörés valószínűsége.

Meglepő módon a Fudzsi nincs rajta a Decade Volcanoes listán, ami a legsűrűbben lakott vidékeken álló aktív tűzhányókat gyűjti össze (Európából a Vezúv, az Etna és a Szantorini szerepel). Japánból a legdélebbi nagy szigeten, Kjúsún álló két vulkán, a Szakuradzsima és az Unzen van a listán, utóbbi 1991-es kitörése volt a közelmúlt legtöbb áldozatot szedő japán vulkánkitörése. 43-an haltak meg, a vulkanikus törmelékárak nyomai ma is jól láthatók a hegy oldalában.

Advertisement
Illustration for article titled Bármikor kitörhet a Fudzsi – 307 év után először

A Fudzsi kitörését valószínűleg nem lehetne ennyivel megúszni. Alig 130 kilométerre van Tokió, a világ legnagyobb metropolisza, és a vulkán közvetlen környezetében is nagyon sokan laknak. Az 1707-eshez hasonló erejű kitörés 750 ezer ember evakuációját kívánná, és a tűzhányó valószínűleg elpusztítaná a Tokiót az ország déli és nyugati részével összekötő autópályákat és vasútvonalakat.

Advertisement

Képek: Kacusika Hokuszai, Science, Sebastien Batardy

Share This Story

Get our newsletter