This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Barack Obama az új Ronald Reagan

Az amerikai elnök a hidegháború óta a legfontosabb beszédet mondta Európa biztonságáról Tallinnban – legalábbis a The Atlantic így értékeli a szöveget.

Advertisement

Barack Obamát sokan bírálták, amiért nem áll ki elég egyértelműen kelet-európai szövetségesei mellett: az ukrán konfliktus kitörése óta a balti államok és Lengyelország érthetően idegesek, és nem feltétlenül nyugtatták meg ezeket a kormányokat a NATO különböző indirekt lépései sem.

Különösen a balti államok érzik magukat veszélyben, hiszen Észtországban és Lettországban is jelentős, kb. 25 százaléknyi orosz kisebbség él, és az orosz kisebbség "védelme" volt az ürügy a Krím annektálására is.

Advertisement

Hiába növelte a katonai jelenlétét a NATO ezekben az országokban, hiába tartott közös hadgyakorlatot és adott különböző biztosítékokat, továbbra is érezhető volt a szkepticizmus, hogy adott esetben az Amerikai Egyesült Államok képes lenne-e valóban megvédeni a szövetségeseit.

Szerdán aztán Barack Obama Tallinnba látogatott, és a beszédében az Atlantic elemzője szerint olyan éles hangot ütött meg Moszkvával szemben, mint amilyet Ronald Reagan óta senki. Keményen visszautasította Putyin vádjait arra vonatkozóan, hogy az ukránok felelősek a konfliktusért, amit nem katonai eszközökkel kell rendezni.

Advertisement

A legfontosabb részlet ez volt: "Tallinn, Riga és Vilnius védelme ugyanolyan fontos, mint Berliné, Londoné vagy Párizsé. Az ötödik cikkely kristálytiszta. Ha bármelyikünket megtámadják, mindannyiunkat megtámadnak. Szóval, ha ez a kérdés valaha felmerül, hogy ki fog segíteni: a NATO, beleértve az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erejét is."

(A videón 15 perc környékén tér Obama a tárgyra.)

Share This Story

Get our newsletter