Az amerikai eln√∂k a hidegh√°bor√ļ √≥ta a legfontosabb besz√©det mondta Eur√≥pa biztons√°g√°r√≥l Tallinnban ‚Äď legal√°bbis a The Atlantic √≠gy √©rt√©keli a sz√∂veget.

Barack Obam√°t sokan b√≠r√°lt√°k, ami√©rt nem √°ll ki el√©g egy√©rtelmŇĪen kelet-eur√≥pai sz√∂vets√©gesei mellett: az ukr√°n konfliktus kit√∂r√©se √≥ta a balti √°llamok √©s Lengyelorsz√°g √©rthetŇĎen idegesek, √©s nem felt√©tlen√ľl nyugtatt√°k meg ezeket a korm√°nyokat a NATO k√ľl√∂nb√∂zŇĎ indirekt l√©p√©sei sem.

K√ľl√∂n√∂sen a balti √°llamok √©rzik magukat vesz√©lyben, hiszen √Čsztorsz√°gban √©s Lettorsz√°gban is jelentŇĎs, kb. 25 sz√°zal√©knyi orosz kisebbs√©g √©l, √©s az orosz kisebbs√©g "v√©delme" volt az √ľr√ľgy a Kr√≠m annekt√°l√°s√°ra is.

Hi√°ba n√∂velte a katonai jelenl√©t√©t a NATO ezekben az orsz√°gokban, hi√°ba tartott k√∂z√∂s hadgyakorlatot √©s adott k√ľl√∂nb√∂zŇĎ biztos√≠t√©kokat, tov√°bbra is √©rezhetŇĎ volt a szkepticizmus, hogy adott esetben az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok k√©pes lenne-e val√≥ban megv√©deni a sz√∂vets√©geseit.

Advertisement

Szerd√°n azt√°n Barack Obama Tallinnba l√°togatott, √©s a besz√©d√©ben az Atlantic elemzŇĎje szerint olyan √©les hangot √ľt√∂tt meg Moszkv√°val szemben, mint amilyet Ronald Reagan √≥ta senki. Kem√©nyen visszautas√≠totta Putyin v√°djait arra vonatkoz√≥an, hogy az ukr√°nok felelŇĎsek a konfliktus√©rt, amit nem katonai eszk√∂z√∂kkel kell rendezni.

A legfontosabb r√©szlet ez volt: "Tallinn, Riga √©s Vilnius v√©delme ugyanolyan fontos, mint Berlin√©, London√© vagy P√°rizs√©. Az √∂t√∂dik cikkely krist√°lytiszta. Ha b√°rmelyik√ľnket megt√°madj√°k, mindannyiunkat megt√°madnak. Sz√≥val, ha ez a k√©rd√©s valaha felmer√ľl, hogy ki fog seg√≠teni: a NATO, bele√©rtve az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok fegyveres erej√©t is."

Advertisement

(A videón 15 perc környékén tér Obama a tárgyra.)