"Az a j√≥ abban, ha √ļjs√°g√≠r√≥ vagy, hogy nem kell soha t√∂bbet tapsolnod" - s√ļgta oda a koll√©ga, amikor Bajnai Gordon ex-minisztereln√∂k √©s oligarcha befejezte az AmCham vend√©geinek √©s a sajt√≥ munkat√°rsainak tartott besz√©d√©t. H√°la a j√≥ istennek.

Bajnai Gordon egy befektetŇĎk sz√°m√°ra adott besz√©d√©ben gyakorlatilag burkoltan felv√°zolta a v√°laszt√°si programj√°t, annyi konkr√©tummal √©s lend√ľlettel, mintha egy traktort elind√≠tan√°nk a k√∂dben a 62-es √ļton. Magyarorsz√°gon most rossz, "zsugorod√°s, fuldokl√°s √©s szeg√©nyed√©s" van. A beruh√°z√°sok visszaestek, a nagy d√©rrel-d√ļrral √°tadott gy√°rakat pedig m√©g 4 √©ve pap√≠rozta le a korm√°ny. A versenyk√©pess√©g a b√©ka segge alatt. A GDP elŇĎrejelz√©s a h√°rom √©vvel ezelŇĎttihez sz√°nalmas. Az orsz√°g egy oligarchikus csoport befoly√°sa alatt van. A korm√°ny nemzeti √©rdek c√≠me alatt hatalmi √©rdeket √©rv√©nyes√≠t. Az √°llamad√≥ss√°g 80%-on. Mindek√∂zben Eur√≥pa v√°ls√°gban van, az a nyugati berendezked√©s, amit Magyarosz√°g √©s a r√©gi√≥ c√©lnak kitŇĪz√∂tt mag√°nak, esik sz√©t.

√Čs hogy mi erre a megold√°s? A bizalom vissza√°ll√≠t√°sa, a beruh√°z√°sok megind√≠t√°sa, a foglalkoztatotts√°g n√∂vel√©se √©s a magyar oktat√°s felvir√°goztat√°sa.

√Čs tudj√°tok mit? Igaza van mindenben. De ha Bajnai Gordon szem√©ben legal√°bb egy pici szikra √©gne √©s √©rtene a besz√©dekhez, akkor m√°r l√°ngra gy√ļjthatta volna az eg√©sz Mariott Hotelt, a tehetŇĎs k√∂z√∂ns√©g pedig egy emberk√©nt ment volna neki a S√°ndor-palot√°nak.

De nincsen. Bajnai Gordon legink√°bb arra a di√°kra eml√©keztet, aki bev√°gta a vizsga fontos szakszavait √©s ny√∂gvenyelŇĎsen, akadozva pr√≥b√°l addig besz√©lni, m√≠g el nem s√ľtheti, hogy f√©kek √©s egyens√ļlyok. Minden mondata olyan, mintha a gondolatmenet utols√≥ja lenne, minden gondolat k√∂z√∂tt pedig hossz√ļ m√°sodperceket hagy, amitŇĎl az AmCham vend√©gei elkezdt√©k egyre szapor√°bban inni a bort, buzger√°lni a telefonjaikat vagy egyszerŇĪen csak a messzes√©gbe meredtek.

Advertisement

Amikor Bajnai arr√≥l kezd besz√©lni, hogy Fukusima ut√°n nem lehet a k√∂zv√©lem√©ny megk√©rdez√©se n√©lk√ľl √ļjabb reaktort √©p√≠teni Paksra, akkor elkalandozom √©s elk√©pzelem, ha m√°r a sz√≥noki k√©pess√©ge nem olyan ac√©los, ha a hangulat sem √©ppen a legfelemelŇĎbb, akkor mivel lehetett volna feldobni ezt a besz√©det.

  • Ak√°rh√°nyszor Bajnai Gordon egy√©rtelmŇĪre gondol valamire, de nem mond konkr√©tumot, a vend√©geknek fen√©kig kellett volna inni a borospoharat, a v√©g√©n pedig bekiab√°lni a v√°laszt. P√©ld√°ul azt mondja, hogy "kiadni egy gyilkost egy k√∂z√©p-√°zsiai orsz√°gnak", akkor iv√°s √©s kiab√°l√°s, hogy "√∂rm√©ny balt√°s!".
  • Be√ľltetni Bajnai Gordon mell√© Barile Pasqual√©t, a hitgy√ľlis dobost teljes felszerel√©ssel, hogy minden po√©nj√°n√°l eresszen el egy rimshotot. P√©ld√°ul: "Mostan√°ban vannak csekkad√≥k, tranzakci√≥s ad√≥k, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ riad√≥k, √úSD A CINT BARILE BA DUMM TSS!"
  • Bajnai Gordon a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ megszor√≠t√°sok bejelent√©s√©n√©l egyenk√©nt megszabadul a ruhadarabjait√≥l, majd miut√°n megk√∂sz√∂nte a figyelmet, kiugrik a Marriot ablak√°n √©s James Bluntk√©nt beveti mag√°t a jeges Dun√°ba.
  • Bajnai Gordon angolul mondja el a besz√©d√©t.¬†