Illustration for article titled Bajnai Gordon, a szikramentes szónok

"Az a jó abban, ha újságíró vagy, hogy nem kell soha többet tapsolnod" - súgta oda a kolléga, amikor Bajnai Gordon ex-miniszterelnök és oligarcha befejezte az AmCham vendégeinek és a sajtó munkatársainak tartott beszédét. Hála a jó istennek.

Bajnai Gordon egy befektetők számára adott beszédében gyakorlatilag burkoltan felvázolta a választási programját, annyi konkrétummal és lendülettel, mintha egy traktort elindítanánk a ködben a 62-es úton. Magyarországon most rossz, "zsugorodás, fuldoklás és szegényedés" van. A beruházások visszaestek, a nagy dérrel-dúrral átadott gyárakat pedig még 4 éve papírozta le a kormány. A versenyképesség a béka segge alatt. A GDP előrejelzés a három évvel ezelőttihez szánalmas. Az ország egy oligarchikus csoport befolyása alatt van. A kormány nemzeti érdek címe alatt hatalmi érdeket érvényesít. Az államadósság 80%-on. Mindeközben Európa válságban van, az a nyugati berendezkedés, amit Magyaroszág és a régió célnak kitűzött magának, esik szét.

Advertisement

És hogy mi erre a megoldás? A bizalom visszaállítása, a beruházások megindítása, a foglalkoztatottság növelése és a magyar oktatás felvirágoztatása.

És tudjátok mit? Igaza van mindenben. De ha Bajnai Gordon szemében legalább egy pici szikra égne és értene a beszédekhez, akkor már lángra gyújthatta volna az egész Mariott Hotelt, a tehetős közönség pedig egy emberként ment volna neki a Sándor-palotának.

De nincsen. Bajnai Gordon leginkább arra a diákra emlékeztet, aki bevágta a vizsga fontos szakszavait és nyögvenyelősen, akadozva próbál addig beszélni, míg el nem sütheti, hogy fékek és egyensúlyok. Minden mondata olyan, mintha a gondolatmenet utolsója lenne, minden gondolat között pedig hosszú másodperceket hagy, amitől az AmCham vendégei elkezdték egyre szaporábban inni a bort, buzgerálni a telefonjaikat vagy egyszerűen csak a messzeségbe meredtek.

Amikor Bajnai arról kezd beszélni, hogy Fukusima után nem lehet a közvélemény megkérdezése nélkül újabb reaktort építeni Paksra, akkor elkalandozom és elképzelem, ha már a szónoki képessége nem olyan acélos, ha a hangulat sem éppen a legfelemelőbb, akkor mivel lehetett volna feldobni ezt a beszédet.

Advertisement
  • Akárhányszor Bajnai Gordon egyértelműre gondol valamire, de nem mond konkrétumot, a vendégeknek fenékig kellett volna inni a borospoharat, a végén pedig bekiabálni a választ. Például azt mondja, hogy "kiadni egy gyilkost egy közép-ázsiai országnak", akkor ivás és kiabálás, hogy "örmény baltás!".
  • Beültetni Bajnai Gordon mellé Barile Pasqualét, a hitgyülis dobost teljes felszereléssel, hogy minden poénjánál eresszen el egy rimshotot. Például: "Mostanában vannak csekkadók, tranzakciós adók, különböző riadók, ÜSD A CINT BARILE BA DUMM TSS!"
  • Bajnai Gordon a különböző megszorítások bejelentésénél egyenként megszabadul a ruhadarabjaitól, majd miután megköszönte a figyelmet, kiugrik a Marriot ablakán és James Bluntként beveti magát a jeges Dunába.
  • Bajnai Gordon angolul mondja el a beszédét. 

Share This Story

Get our newsletter