This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Baja 2.: Az új csalásos videóügy nyomasztóbb, mint a Mátrix Újratöltve

A pornó az amatőr videót a hitelesség egyfajta szinonimájává tette, de Baja ezt egycsapásra lerombolta. A kislétai botrány az első videóügy, ahol szinte mindegy, hogy igaz-e, amit látunk.

Advertisement

A házi videó most már egyet jelent a csalással. Nem is lehetne jobban illusztrálni a bajai videó kampányra gyakorolt hatását annál, hogy a kislétai videó sztorija eddig nem jelent meg a Cinken, pedig szombaton láttam először a filmet.

De egész egyszerűen nem volt kedvem kitenni.

Nem pusztán amiatt, hogy Baja után eleve minden ilyen videó kamunak tűnik. Hanem mert olyan végtelenül fárasztó ez az egész. Megint bemenni egy tükörlabirintusba, ahol bármiről és bárkiről kiderülhet, hogy van mögötte még egy csavar, még egy hazugság, még egy összeesküvés-elmélet? Megint azon kattogni napokon, hogy "bár látszatra A leplezi le B-t, lehet, hogy igazából B leplezi le magát úgy, mintha A tenné, hogy hiteltelenítse A-t, de simán meglehet, hogy az egészet C vagy D kavarja, akik ugyan mind szövetségesei A-nak, de más-más okból mégis érdekükben állna gyengíteni, nem is beszélve arról, ha az egész C műve, hogy A-t megharagítva az kicsinálja D-t".

Advertisement

És én, aki a macskámat eladnám egy jó sztoriért, és a legkevésbé sem ódzkodom attól, hogy meredek dolgokat kiposztoljak, inkább ültem rajta, hogy majd maximum akkor lépek, ha más is. Az Index volt az első, egy napig ők semit csináltak vele semmit, aztán vasárnap kora délután megírták az ügyet.

Néztem, néztem, és ez sem hozta meg a kedvem!

Jellemző, hogy a 444.hu "Jó, én nem akarok úgy járni, mint a Hvg.hu, úgyhogy ezt most egyben bemásolom az MTI-ből" címmel közölte a hírt vasárnap este tízkor.

Advertisement

Mivel a Cink nem is akar valamiféle általános hírblog lenni, belső nyomás se volt rajtam, hogy mindenképpen foglalkoznom kéne az üggyel, hagytam is a francba. Annak ellenére, hogy a közsszolgálati Fidesz-Híradó már vasárnap előhozott egy szakértőt, aki szerint megrendezett, szupermikrofonokkal felvett jelenetről van szó. A közszolgálati tévé sajnos csak annyiban releváns a hitelesség szempontjából, hogy az esetek nagy részében az ellenkezője igaz a politikalilag motivált hazugságaiknak, de még ez sem mindig van így.

Aztán most, hogy a hétfő esti Híradóban a videó egyik állítólagos szereplője azt mondta, az Együtt 10 ezret fizetett neki, hogy kamuzzon, az Együtt meg mindjárt nyilvánosságra hozza a teljes, 4 perces felvételt, vagyis itt a Baja 2., már tényleg kénytelen vagyok írni az egészről.

Advertisement

Ebből az egész folyamatból jól látszik, hogy mit ért el, szándékosan vagy véletlenül, a bajai botrányvideó megrendelője, ha egyáltalán volt neki megrendelője. Ha ellenzéki volt, akkor a balfácánságával sikerült jó előre tökéletesen hiteltelenné tennie a kampány közben érkező bármilyen durva videós leleplezést. Ha kormánypárti volt, akkor, a maga módján ügyesen, ugyanezt érte el. Illetve azt, hogy a sajtó sokkal óvatosabban ugorjon, ha választási csalásos sztori van.

A konkrét kislétai ügyben az a helyzet, hogy még egy magyar ellenzéki pártról is nehezen tudom elképzelni, hogy a bajai lecke után egyszerűen fogja magát, és pénzt ajánljon kamunyilatkozatért helyben könnyen befolyásolható embereknek. Ekkora hülye még magyar pártban sincsen. Vagyis így első blikkre szinte kizártnak tartom, hogy igaz legyen a Híradó vádja arról, hogy a videót az Együtt rendelte. Na de a bajai ügy közben meg azt nem tudtam elképzelni, hogy ezt a vicces hülységet valaki hiteles rejtettkamerás felvételnek nézze. Oszt mégis benézte egy jól ismert váltópárt fél vezetősége plusz egy híres főszerkesztő. Na, hát pont ezt nem akartam, ezért is tartottam magam távol a Baja 2.-től, amíg lehetett.

Share This Story

Get our newsletter