Azt hiszem, ezért létezik a német nyelvben a schadenfreude szó

Illustration for article titled Azt hiszem, ezért létezik a német nyelvben a schadenfreude szó

Akarsz jót nevetni? Nevess Angela Merkelen, akiről kiderült, hogy ugyanúgy lehallgattatta a franciákat, ahogy az amerikaiak őt – és amire ő tavaly olyan felháborodottan reagált.

Advertisement

Talán nem a botrány a legjobb szó a tevékenységre, amit mindenki mindig csinál, mindenesetre nevetni a részletek ismeretében lehet igazán jól, ehhez pedig nagy segítség Magyari Péter ma reggeli cikke a 444-en.

Advertisement

A címben szereplő német szó egyébként – amit a jóisten is erre a helyzetre hozott létre – azért vicces, mert örök mentőtémája az angol nyelvű sajtónak, ha nincs miről írni. Az angolban ugyanis – a némettel és a magyarral ellentétben – nincs szó a kárörömre, és erre újra és újra rá lehet csodálkozni – ahogy például a Quartz tette pont tegnap délután, sok más szóval együtt, ami mondjuk a magyarból is hiányzik (a malájban például van banánevésiidő-határozó).

Ha pedig Angela Merkel különös és kissé nyugtalanító politikai karrierjéről szeretnél olvasni egy jót, amit valószínűleg nem fog komolyabban megroppantani ez a szórakoztató botrányocska, akkor a New Yorker tavaly decemberi gigaportréja még mindig remek olvasmány.

Advertisement

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Share This Story

Get our newsletter