(GIF-art: reszegbroker)

Egy √ļj, sz√≥rakoztat√°sra kital√°lt blog szerkesztŇĎi bek√∂sz√∂ntŇĎj√©t √°ltal√°ban valami viccel szokt√°k el√ľtni. Hogy √©rz√©keltessem a dolog komolys√°g√°t, √≠me egy vicc:

(A tréfamester neve adamsnake)

Vagy itt egy m√°sik:

T√°j√©koztatjuk √Ėn√∂ket, hogy T√∂r√∂k Zsolt ma 12.31-re meghirdetett, a fog√°szati turizmusr√≥l sz√≥l√≥ sajt√≥t√°j√©koztat√≥ja sz√≥vivŇĎ √ļr fog√°szati kezel√©se miatt elmarad.¬†A tr√©f√°√©rt eln√©z√©s√ľket k√©rj√ľk √©s egyben az¬†MSZP Sajt√≥oszt√°lya minden kedves koll√©g√°nak boldog √ļj √©vet k√≠v√°n!¬†

Advertisement

Ennek a f√©ny√©ben gondolom mindenki √∂r√ľl, ha ink√°bb olyan komolyan folytatom, mint egy borecetben, kev√©s kaporral eltett kereszt√©nydemokrata.

Sz√≥val ez itt a Cink, a Gawker M√©diabirodalom elsŇĎ magyar nyelvŇĪ blogja. A Gawker a legmenŇĎbb magyark√∂zeli m√©diav√°llalkoz√°s a vil√°gon: az a f√©lig magyar sz√°rmaz√°s√ļ Nick Denton alap√≠totta, aki a kilencvenes √©vek elej√©n m√©g a Financial Times budapesti tud√≥s√≠t√≥ja volt (akkoriban √©n voltam a titk√°ra), azt√°n addig tud√≥s√≠tott a nyugati parti internetrobban√°sr√≥l, am√≠g meg nem j√∂tt az esze, abbahagyta az √ļjs√°g√≠r√°st √©s be√°llt internetes v√°llalkoz√≥nak.¬†

A Gawker-birodalmat - amit a sorban legelsŇĎ blogr√≥l, a manhattani m√©diapletyk√°kr√≥l √≠r√≥ GawkerrŇĎl neveztek el - m√°r New Yorkban alap√≠totta, 2oo3-ban. M√°rmint ŇĎ New Yorkban volt, a ¬†c√©g azonban kezdetben Budapesten, hogy m√©g erŇĎsebb legyen a magyar vonal. P√°r √©v alatt ez lett a vil√°g legsikeresebb blogl√°ncolata, a "komoly √ļjs√°g√≠r√°s" ut√°ni blogos-mikroblogos korszak legsikeresebbje a Huffington Post mellett. A Gawker Medi√°nak nyolc nagy amerikai blogja van, a Gawker, az aut√≥kr√≥l sz√≥l√≥ Jalopnik, a sportos Deadspin, a teches Gizmodo, a sci-fis io9, a sz√°m√≠t√≥g√©pesj√°t√©kos Kotaku, az ironikusan csajos Jezebel √©s a szuperpraktikus tan√°csokat ad√≥ Lifehacker. √Čs most m√°r a Cink. A teljes blogbrodalom, az √∂sszes blog¬†fejlesztŇĎi nagyr√©szt itt √ľlnek Budapesten, abban d√ļsan telistukk√≥zott nagypolg√°ri lak√°sban, ahol p√≥r√°zra fŇĪz√∂tt, szelid√≠tett PR-osok morg√°sa szolg√°ltatja a h√°tt√©rzajt a Cink szerkesztŇĎs√©ge is tal√°lhat√≥.

Advertisement

A gyanakv√≥bb olvas√≥ tal√°n m√°r most felteszi mag√°ban a k√©rd√©st: mi a r√©szeges korm√°nyhivatal-vezetŇĎ √°llami f√∂ldj√©√©rt ind√≠t magyar m√©diapiaci v√°llakoz√°st egy ilyen vil√°gszintŇĪ nagykutya? A v√°lasz az, hogy a Cink ebben az √©rtelemben nem magyar m√©diapiaci v√°llalkoz√°s. H√°la istennek! Ugyanis, ha √ľgyesen csin√°ljuk, ez lehet a magyar blogok HBO-ja. M√°rmint nem mennek majd rajta klassz sorozatok, viszont annyira f√ľggetlen lesz, hogy az szinte m√°r t√ļlz√°s, p√©ld√°ul az√©rt, mert m√©g hirdet√©sek sem fognak futni rajta.

Ez az√©rt lehets√©ges, mert a Cink l√©t√©nek m√°sodik sz√°m√ļ c√©lja - azut√°n persze, hogy minden eddigin√©l jobban sz√≥rakoztassa az olvas√≥kat - az lesz, hogy a Kinja leg√ļjabb fejleszt√©seit tesztelj√©k/j√ľk rajta. A Kinja a Gawker friss dob√°sa, egy most indul√≥ iz√©, ami egyszerre blog-, mikroblog-, komment- √©s f√≥rummotor, ami r√°ad√°sul zsebl√°mpak√©nt √©s mobil sz√∂gm√©rŇĎk√©nt is haszn√°lhat√≥, b√≥nuszk√©nt felporsz√≠v√≥zza a padl√≥t √©s meghugyoztatja a kuty√°t. A Kinja jelenleg egy m√©g csak b√©taverzi√≥ korban j√°r√≥ zseni√°lis embri√≥, amibŇĎl t√∂bbek k√∂z√∂tt az√©rt lesz √ļgynevezett gyilkos alkalmaz√°s, mert a magyar olvas√≥k l√©p√©srŇĎl l√©p√©sre megmondhatj√°k, mi a j√≥ benne, √©s mi a rossz. Ami eddig tal√°n soha nem t√∂rt√©nt meg, az most napi gyakorlat lesz: a magyar olvas√≥k kapnak meg a vil√°gon elŇĎsz√∂r egy √©lvonalbeli internetes √ļj√≠t√°st, a v√©gleges verzi√≥ pedig az ŇĎ v√©lem√©ny√ľk alapj√°n alakul ki l√©p√©srŇĎl l√©p√©sre. A term√©k ez√©rt persze gyakran kiss√© sorj√°s lesz √©s m√©g olajszag√ļ, de k√°rp√≥tolhat az √©rz√©s, hogy az elpuhult New York-i olvas√≥k hozz√°nk k√©pest heteket-h√≥napokat v√°rhatnak az √ļj√≠t√°sokra.

Hogy vil√°gos legyen: a Cink a Kinj√°n fog futni, de az olvas√≥k is az elej√©tŇĎl haszn√°lni fogj√°k, hiszen p√©ld√°ul eleve be kell bel√©pni√ľk ide, ha kommentelni akarnak. De ha kedv√ľk van, ind√≠thanak itt hagyom√°nyos vagy mikroblogot is, vagy egyszerŇĪen tr√©cselhetnek a haverjaikkal.

Advertisement

Ennek megfelelŇĎen t√©nyleg nem lesz m√°s c√©lunk, mint hogy min√©l t√∂bb embert sz√≥rakoztassunk naponta kompromisszumentesen. A tulajdonos k√ľlf√∂ldi, norm√°lis √©s a legkev√©sb√© sem √©rdekli a magyar politika, tematikus k√∂t√∂tts√©g m√©g annyi sem lesz, ami egy hirdet√©sekbŇĎl √©lŇĎ, becs√ľletes lapn√°l norm√°lis lenne, √≠gy innentŇĎl t√©nyleg csak rajtunk √°ll, hogy milyen lesz a Cink. A rajtunk az Csekey Ildit, Kl√°g D√°vidot √©s engem jelenti.¬†

Az igaz√°n √©les szemŇĪek tal√°n m√°r √©szrevett√©k, hogy a v√©gtelen√ľl hossz√ļ kr√©d√≥ban egy sz√≥ sem esett eddig arr√≥l, hogy mirŇĎl fog sz√≥lni a Cink. Nem v√©letlen√ľl, ezt ugyanis neki mag√°nak kell megmutatnia a gyakorlatban. Annyi biztos, hogy h√≠rblognak sz√°njuk, a "h√≠r" kifejez√©st olyan szabadosan √©rtelmezve, hogy att√≥l Deutsch Tam√°s klubeln√∂k is elpirulna. Vannak tervek, hogy m√©di√°r√≥l, vicces politik√°r√≥l, mindenf√©le pletyk√°kr√≥l, pop- meg internetes kult√ļr√°r√≥l fogunk √≠ni, kellemesen √∂sszevissza, lesz egy csom√≥ poszt egy darab k√©ppel, animgiffel, vide√≥val meg egy c√≠mmel, de ugyan√ļgy elŇĎfordulnak majd hosszabb riportok, essz√©k, publicisztik√°k vagy percrŇĎl percre tud√≥s√≠t√°sok is. De ezek csak tervek, a val√≥s√°g az lesz, ami m√°t√≥l nap mint nap megjelenik itt, √©s amit legal√°bb annyira alak√≠tanak az olvas√≥k, mint mi.¬†

Aki még ezek után is kíváncsi, mire képes a Kinja, az olvassa el ezt a posztot.