Az ISIS lefejezŇĎs vide√≥iban szereplŇĎ, brit akcentussal besz√©lŇĎ f√©rfit brit √©s amerikai titkosszolg√°lati forr√°sok alapj√°n azonos√≠tott√°k: egy Mohammed Emwazi nevŇĪ, kuvaiti sz√°rmaz√°s√ļ londoni programoz√≥.

A f√©rfi tavaly ny√°r √≥ta szerepelt az ISIS vide√≥iban, ŇĎ volt az, aki elŇĎsz√∂r beolvasta a szervezet k√∂vetel√©seit, majd n√©h√°ny nappal k√©sŇĎbb lefejezte √°ldozatait, legut√≥bb Got√≥ Kendzsi jap√°n riportert.

Jellegzetes londoni akcentusa nyom√°n a brit sajt√≥ Jihadi Johnk√©nt hivatkozott r√°. Nem v√©letlen, hogy ŇĎ szerepelt ezekben a vide√≥kban: az ISIS rendk√≠v√ľl tudatos propagand√°t tol, √©s pontosan tudt√°k, hogy egy ember, aki nem b√©na angollal hadov√°l, hanem pontosan √ļgy besz√©l, ahogy egy nyugati, az sokkal-sokkal ijesztŇĎbb lesz, ha ut√°na elŇĎvesz egy k√©st √©s lev√°gja egy t√ļsz fej√©t.

Kiszabadult t√ļszok besz√°mol√≥ja szerint h√°rom, szint√©n brit t√°rs√°val az ISIS nyugati t√ļszainak ŇĎrz√©s√©√©rt felel. A n√©gy f√©rfi neve term√©szetesen az, hogy Beatles.

Emwazit 2010 √≥ta figyeli az MI5, a brit belf√∂ldi titkosszolg√°lat. K√∂r√ľlbel√ľl 27 √©ves, egy nyugat-londoni, k√∂z√©poszt√°lybeli csal√°db√≥l sz√°rmazik. A Westminsteri Egyetemen tanult informatikusk√©nt. A radik√°lis iszl√°mhoz egy 2009-es tanz√°niai √ļtj√°n ker√ľlt k√∂zel. K√©sŇĎbb Kuvaitban kapott programoz√≥i √°ll√°st, azonban amikor innen hazal√°togatott Londonba, bar√°tai szerint a hat√≥s√°gok megakad√°lyozt√°k abban, hogy elhagyja az orsz√°got. A kettŇĎ k√∂z√∂tt az MI5 t√°rsaival egy√ľtt letart√≥ztatta √©s kihallgatta, errŇĎl 2010-ben az Independent be is sz√°molt.

Advertisement

Ennek ellen√©re k√©t √©vvel k√©sŇĎbb lel√©pett, √©s 2012-ben m√°r a form√°l√≥d√≥ ISIS tagja volt Sz√≠ri√°ban.

Forr√°s: BBC, The Washington Post