Azonosították az ISIS hóhérját, Jihadi Johnt

Illustration for article titled Azonosították az ISIS hóhérját, Jihadi Johnt

Az ISIS lefejezős videóiban szereplő, brit akcentussal beszélő férfit brit és amerikai titkosszolgálati források alapján azonosították: egy Mohammed Emwazi nevű, kuvaiti származású londoni programozó.

Advertisement

A férfi tavaly nyár óta szerepelt az ISIS videóiban, ő volt az, aki először beolvasta a szervezet követeléseit, majd néhány nappal később lefejezte áldozatait, legutóbb Gotó Kendzsi japán riportert.

Jellegzetes londoni akcentusa nyomán a brit sajtó Jihadi Johnként hivatkozott rá. Nem véletlen, hogy ő szerepelt ezekben a videókban: az ISIS rendkívül tudatos propagandát tol, és pontosan tudták, hogy egy ember, aki nem béna angollal hadovál, hanem pontosan úgy beszél, ahogy egy nyugati, az sokkal-sokkal ijesztőbb lesz, ha utána elővesz egy kést és levágja egy túsz fejét.

Advertisement

Kiszabadult túszok beszámolója szerint három, szintén brit társával az ISIS nyugati túszainak őrzéséért felel. A négy férfi neve természetesen az, hogy Beatles.

Emwazit 2010 óta figyeli az MI5, a brit belföldi titkosszolgálat. Körülbelül 27 éves, egy nyugat-londoni, középosztálybeli családból származik. A Westminsteri Egyetemen tanult informatikusként. A radikális iszlámhoz egy 2009-es tanzániai útján került közel. Később Kuvaitban kapott programozói állást, azonban amikor innen hazalátogatott Londonba, barátai szerint a hatóságok megakadályozták abban, hogy elhagyja az országot. A kettő között az MI5 társaival együtt letartóztatta és kihallgatta, erről 2010-ben az Independent be is számolt.

Advertisement

Ennek ellenére két évvel később lelépett, és 2012-ben már a formálódó ISIS tagja volt Szíriában.

Forrás: BBC, The Washington Post

Share This Story

Get our newsletter