Az ISIS lefejezős videóiban szereplő, brit akcentussal beszélő férfit brit és amerikai titkosszolgálati források alapján azonosították: egy Mohammed Emwazi nevű, kuvaiti származású londoni programozó.

A férfi tavaly nyár óta szerepelt az ISIS videóiban, ő volt az, aki először beolvasta a szervezet követeléseit, majd néhány nappal később lefejezte áldozatait, legutóbb Gotó Kendzsi japán riportert.

Advertisement

Jellegzetes londoni akcentusa nyomán a brit sajtó Jihadi Johnként hivatkozott rá. Nem véletlen, hogy ő szerepelt ezekben a videókban: az ISIS rendkívül tudatos propagandát tol, és pontosan tudták, hogy egy ember, aki nem béna angollal hadovál, hanem pontosan úgy beszél, ahogy egy nyugati, az sokkal-sokkal ijesztőbb lesz, ha utána elővesz egy kést és levágja egy túsz fejét.

Kiszabadult túszok beszámolója szerint három, szintén brit társával az ISIS nyugati túszainak őrzéséért felel. A négy férfi neve természetesen az, hogy Beatles.

Emwazit 2010 óta figyeli az MI5, a brit belföldi titkosszolgálat. Körülbelül 27 éves, egy nyugat-londoni, középosztálybeli családból származik. A Westminsteri Egyetemen tanult informatikusként. A radikális iszlámhoz egy 2009-es tanzániai útján került közel. Később Kuvaitban kapott programozói állást, azonban amikor innen hazalátogatott Londonba, barátai szerint a hatóságok megakadályozták abban, hogy elhagyja az országot. A kettő között az MI5 társaival együtt letartóztatta és kihallgatta, erről 2010-ben az Independent be is számolt.

Ennek ellenére két évvel később lelépett, és 2012-ben már a formálódó ISIS tagja volt Szíriában.

Advertisement

Forrás: BBC, The Washington Post

Share This Story

Get our newsletter